Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Η Τουρκία αγόρασε δύο (2) νέα πλωτά γεωτρύπανα για εξόρρυξη υδρογονανθάκων στη Λιβυκή ΑΟΖ-Η αντίδραση της Ελλάδας

Όποιος πιστεύει ότι το  τουρκικό ιδεολόγημα  της "Γαλάζιας Πατρίδας" είναι απλά ένα πυροτέχνημα και όχι η αφετηρία εφαρμογής του γεωπολιτικού δόγματος του "Ζωτικού χώρου" του Ράτσελ σε θαλάσσια έκδοση αντί για χερσαία, πλανάται οικτρά.

Η Τουρκία αγόρασε πρόσφατα επιπλέον δύο(2) πλωτά γεωτρύπανα

Προς επίρρωση των παραπάνω, επισημαίνουμε ότι  η Τουρκία αγόρασε  πρόσφατα δύο (2) ακόμη  πλωτά γεωτρύπανα, με την επωνυμία "West Draco" κατασκευής 2014 και "West Dorado" κατασκευής 2015,  για εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου στη θάλασσα, με κόστος αγοράς 245 εκατομμύρια $ έκαστο.

Τα δύο πλοία μπορούν να πραγματοποιήσουν γεώτρηση έως βάθος 12192 μέτρα, με προσωπικό 200 ατόμων έκαστο, ενώ έχουν 228  μέτρα μήκος και 42 μέτρα πλάτος, με χωρητικότητα 59200 dwt.

Τα εν λόγω πλοία ανήκουν στην Νορβηγική εταιρεία Norwegain Eldorado Drilling και σύμφωνα με χρησιμοποιηθεί το ένα εξ αυτών στην  ΑΟΖ της Λιβύης.

Υπόψιν ότι η Τουρκία διαθέτει ήδη 4 πλωτά γεωτρύπανα, τα Φατίχ, Γιαβούζ, Κανουνί και Αμπνουλάχ Χαμίντ Χάν.

Το σχέδιο Ερντογάν για αποδοχή του τουρκολιβυκού μνημονίου

Η Τουρκία έχει βάλλει  ως πρωταρχικό στόχο της εξωτερικής πολιτικής της να εξομαλύνει τελείως τις σχέσεις της με την Αίγυπτο, την οποία θεωρεί χώρα κλειδί για την υλοποίηση του  παράνομου ιδεολογήματος  της" Γαλάζιας Πατρίδας" στη ΝΑ Μεσόγειο.

Για να το πετύχει αυτό ο Ερντογάν  έχει προσεταιριστεί την Ιταλία σε πρώτο χρόνο, με την οποία μοιράζονται οικονομικά συμφέροντα στη Λιβύη, ενώ στη βάση του win-win  πλευρίζει τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Σίσι, προκειμένου να κλέψει την Ελληνική ΑΟΖ  που εκτείνεται ανατολικότερα Ν.Ρόδου περιλαμβάνοντας και αυτή του συμπλέγματος Καστελόριζου, αφού είναι γνωστό Κάιρο και Αθήνα οριοθέτησαν τις ΑΟΖ τους έχοντας ώς ανατολικό όριο τον 28ο μεσημβρινό, που διέρχεται από την Λίνδο στη Ν. Ρόδο.

Άποψή μας είναι πως ο Τούρκος Πρόεδρος επιχειρεί να δελεάσει την Αίγυπτο, λειτουργώντας ως μεσάζων, υποσχόμενος ακόμη και την πλήρη ένταξη αυτής στο ΝΑΤΟ .

Παράλληλα "βάζει μπροστά" την Λιβύη, έχοντας εξασφαλίσει την συναίνεση του Χαφτάρ ο οποίος από πολέμιος έχει μετατραπεί σε ένθερμος υποστηρικτής του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου.

Φυσικά όλα αυτά έναντι ανταλλαγμάτων στη ΝΑ Μεσόγειο, προκειμένου να νομιμοποιηθεί το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, διεμβολίζοντας παράλληλα την συμμαχία που έχουν αναπτύξει Αθήνα-Λευκωσία-Κάιρο.

είχαμε επισημάνει ότι η Τουρκία απέρριψε  τα συμπεράσματα της ΕΕ για το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο και πως άποψή μας είναι πως βαίνουμε ολοταχώς σε Ελληνοτουρκική κρίση , εκτός και αν  θα είμαστε "ψύχραιμοι" για ακόμη μια φορά.

Ο κίνδυνος Ελληνοτουρκικού πολέμου αυξάνεται

Άποψή μας είναι ότι ο κίνδυνος ενός Ελληνοτουρκικού πολέμου αυξάνεται σημαντικά, λόγω των παρακάτω συνθηκών:

1. Ειρήνευση ΡΚΚ -Τουρκίας

Το ΡΚΚ συμμορφώθηκε στο πρόσφατο κάλεσμα του ηγέτη του Οτσαλάν για κατάπαυση του πυρός και ειρήνευση με την Τουρκία.

Άρα ο Ερντογάν κλείνει ένα πολύ σοβαρό μέτωπο, εξοικονομώντας στρατιωτικές δυνάμεις από τη 2η Στρατιά που μπορεί να μεταφέρει σε Ανατολική Θράκη και μικρασιατική παράλια.  Παράλληλα επιχειρεί να καταλαγιάσει το κουρδικό στο εσωτερικό. 

2. Ο επικείμενος τερματισμός πολέμου στην Ουκρανία

Παρά τις διαφωνίες Ουκρανίας-Ευρώπης, το γεγονός ότι Πούτιν και Τραμπ συμφωνούν για τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, ερμηνεύεται πως αυτός θα τελειώσει, με τους όρους να ικανοποιούν τον Ρώσο Πρόεδρο.

Αυτό για το Αιγαίο σημαίνει πως  θα πάψει να έχει για τις ΗΠΑ την στρατηγική σημασία που είχε την περίοδο του πολέμου στην Ουκρανία, αφού μέσω των  ήρεμων νερών του έφθανε ασφαλής η Αμερικανική στρατιωτική βοήθεια στην Αλεξανδρούπολη και μέσω αυτής και Βουλγαρίας-Ρουμανίας στην Ουκρανία.

3. Δεν θα υπάρχει πουθενά ανοιχτό πολεμικό μέτωπο

Ο τερματισμός του πολέμου στην Ουκρανία και αυτός στη Λωρίδα της Γάζας, θα συνεπάγεται πως δεν θα υπάρχει ανοιχτό πολεμικό μέτωπο σε Ευρώπη- Μ. Ανατολή, πράγμα ασυνήθιστο εδώ και πολλά χρόνια.

Το να ανοίξει στη Μ. Ανατολή πολεμικό μέτωπο, με τον Τραμπ στις ΗΠΑ δεν μοιάζει πολύ πιθανό, ακόμη και αναζωπύρωση  του πολέμου  του Ισραήλ κατά του Ιράν, αφού ένας πόλεμος μεταξύ Τεχεράνης-Τελ Αβίβ, θα ήταν οπισθοδρόμηση για τα Αμερικανικά σχέδια, που θέλουν τις ΗΠΑ να επικεντρώνονται στον Ειρηνικό κατά της Κίνας.

4. Ο Τραμπ δεν θα ενδιαφερθεί για να σταματήσει τον Ερντογάν 

Άποψή μας είναι ότι ο Τραμπ δεν θα εμπλακεί άμεσα σε μια ενδεχόμενη στρατιωτική μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας, αποτρέποντας τα χειρότερα, αφού τηρεί αποστάσεις από οτιδήποτε δεν συμφέρει οικονομικά τις ΗΠΑ, σκεπτόμενος ως επιχειρηματίας και όχι σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, όπως απέδειξε άλλωστε με το σχέδιο τερατούργημα για εκδίωξη των Παλαιστινίων από την γη των προγόνων τους  και την μετατροπή της σε Ριβιέρα της Μεσογείου για λογαριασμό των ΗΠΑ.

5. Η Τουρκία είναι επιθετική και υπερ-εξοπλισμένη

Τέλος η Τουρκία δεν έχει κάνει βήμα πίσω αναφορικά με τις διεκδικήσεις σε βάρος μας, διατηρεί το Casus Belli εναντίον μας, ενώ συνεχίζει να υπερ-εξοπλίζεται.

Παράλληλα επιχειρεί να μπει από την "πίσω πόρτα" στον Ευρωπαϊκό στρατιωτικό πυρήνα, με την σύσταση ισχυρού αμυντικού βραχίονα από τις Βρυξέλλες να θεωρείται παραπάνω από δεδομένος το προσεχές χρονικό διάστημα.

Κάτι τέτοιο δεν συμφέρει Ελλάδα-Κύπρο που αναμένεται να αντιταχθούν προκαλώντας όμως τριγμούς στις σχέσεις τους με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους που εκτιμούμε πως στην πλειοψηφία τους θα θέλουν την δυνατή στρατιωτικά Τουρκία να μετέχει στο εγχείρημα του ισχυρού ευρωπαϊκού στρατού.

Αυτό με την σειρά του θα οδηγήσει σε μια άρνηση της ΕΕ στήριξης  των Ελληνικών θέσεων απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα, θέτοντας εν αμφιβόλω την βοήθεια των Ευρωπαίων σε περίπτωση ελληνοτουρκικού πολέμου.

Η αντίδραση της Ελλάδας

Άποψή μας είναι πως αυτή θα πρέπει να είναι διττή, δηλαδή αμυντική αλλά και επιθετική και εξηγούμε.

Με τον όρο αμυντική αντίδραση εννούμε την στενή παρακολούθηση των τουρκικών κινήσεων για έρευνα υδρογονανθράκων εντός της Λιβυκής ΑΟΖ  και την άμεση στρατιωτική αντίδρασή μας με απαγόρευση οποιασδήποτε ενέργειας εντός της ΑΟΖ μας νοτίως της Κρήτης, στην περίπτωση -σίγουρη για εμάς- που το τουρκικό γεωτρύπανο θα επιχειρούσε κάτι ανάλογο.

Ωστόσο υπάρχει και η επιθετική αντίδραση της χώρας μας ,που θα συνίστατο στην αγορά πλωτού γεωτρύπανου και στην έρευνα σε θαλάσσιες περιοχές που σύμφωνα με το Δίκαιο της θάλασσας και τον" Χάρτη του Πανεπιστημίου της Σεβίλλης" ανήκουν στην ΑΟΖ μας. 

 

Tags
Back to top button