Η κρίση στο Κατάρ φέρνει πιο κοντά την Ελλάδα με την Αίγυπτο σε μία εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία για τα ενεργειακά στην ανατολική Μεσόγειο και απομακρύνει ακόμη περισσότερο το Κάιρο από την Άγκυρα. Κι αυτό γιατί η Τουρκία βρίσκεται κοντά στο Κατάρ αξιοποιώντας τα κεφάλαια της χώρας αλλά και συνεργαζόμενη στο θέμα των τζιχαντιστών, ενώ τώρα επιχειρεί να παίξει διαμεσολαβητικό ρόλο.
Οι σχέσεις της Ελλάδας με το Κατάρ είναι καλές αλλά σε επίπεδο συνεργασίας, ιδίως οικονομικής και στρατιωτικής δεν υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο μνημόνιο. Το Κατάρ δεν έχει επενδύσει στη χώρα μας, αν και έγιναν προσπάθειες χωρίς να ευδοκιμήσουν, όπως για παράδειγμα στο Ελληνικό, ενώ υπήρξε ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας σε στρατιωτικό μήπως και πουληθούν τα ελικόπτερα NH-90 στο Κατάρ.
Σε μία τέτοια περίπτωση εμείς θα παίρναμε μαχητικά αεροσκάφη Mirage 2000-9 από την αραβική χώρα. Να σημειωθεί επίσης πώς αξιωματικοί του Κατάρ εκπαιδεύονται στην Ελλάδα και αφήνουν πολύ ζεστό χρήμα. Υπήρχαν σκέψεις και γίνονταν κινήσεις με στόχο η ροή εκπαίδευσης σε Καταριανούς να αυξηθεί, φέρνοντας ακόμη περισσότερα έσοδα.
Μέχρι στιγμής η Ελλάδα δεν υπάρχει λόγος να διακόψει τις σχέσεις της με το Κατάρ. Αυτή άλλωστε είναι και η διπλωματική προσέγγιση έως τώρα. Ο Έλληνας πρέσβης διατηρείται στην Ντόχα και ήρθε από την Αίγυπτο χθες το αίτημα να εκπροσωπηθεί και το Κάιρο διπλωματική από την Ελλάδα. Πρόκειται για μία εξαιρετικής σημασίας κίνηση που δείχνει το πολύ καλό επίπεδο των σχέσεων που έχει αναπτυχθεί μεταξύ των δύο χωρών και βεβαίως της εμπιστοσύνης που δείχνει στη χώρα μας ο αλ Σίσι.
Συγκεκριμένα χθες, μετά τις κατηγορίες για υπόθαλψη της διεθνούς τρομοκρατίας και τη διακοπή διπλωματικών σχέσεων της Αιγύπτου με το Κατάρ, ο υπουργός Εξωτερικών της αιγυπτιακής κυβέρνησης, Χασάν Σουκρί, επικοινώνησε με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Κοτζιά και υπέβαλε το αίτημα εκπροσώπησης της χώρας του από την Ελλάδα. Αίτημα που έγινε αμέσως αποδεκτό.
Τα οφέλη απ’ αυτή την εξέλιξη ή μάλλον για να ακριβολογούμε και απ’ αυτή την εξέλιξη μπορεί να είναι μεγάλα για δύο πολύ σοβαρούς λόγους. Ο ένας είναι η ΑΟΖ και ο άλλος είναι η στρατιωτική συνεργασία.
Τα ενεργειακά ζητήματα «τρέχουν» στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και ο Νο1 στόχος της Ελλάδας είναι η ανακήρυξη της ΑΟΖ με την Αίγυπτο. Αν συνέβαινε αυτό τότε αυτομάτως το ενδιαφέρον θα εκτοξεύονταν για τους υδρογονάνθρακες που κρύβουν τα κοιτάσματα στο Αιγαίο και ειδικά νοτίως της Κρήτης και η χώρα μας θα μπορούσε να καταστεί μεγάλος ενεργειακός κόμβος.
Να σημειωθεί πώς υπάρχει η συνεργασία με την Κύπρο και βεβαίως το Ισραήλ (επίκειται τις επόμενες ημέρες τριμερείς μεταξύ Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ), τη στιγμή μάλιστα που το Τελ Αβίβ βρίσκεται στην ίδια ακριβώς πλευρά με την Αίγυπτο στην κρίση του Κατάρ. Τους ενώνει το Ιράν, καθώς αφενός για τον Ισραήλ η Τεχεράνη είναι μεγάλη απειλή για το δε Κάιρο επίσης το ίδιο για άλλους ωστόσο λόγους. Η Αίγυπτος θεωρεί πώς το Κατάρ συντηρεί την «Μουσουλμανική Αδελφότητα» που αντιμάχεται τον αλ Σίσι.
Όσον αφορά στη στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας και Αιγύπτου, η δεύτερη εξελίσσεται σε πολύ μεγάλη δύναμη στην ανατολική Μεσόγειο με τεράστια εξοπλιστικά προγράμματα να είναι σε εξέλιξη. Σε περίπτωση λοιπόν ανακήρυξης της ΑΟΖ τότε οι δύο ισχυροί στόλοι θα μπορούν να διαφυλάξουν τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων και να αναπτύξουν μία «ομπρέλα» προστασίας από κάθε απειλή (την εξής μία δηλαδή, την τουρκική).
Στα όρια των δύο ΑΟΖ έχουν γίνει πολλές ασκήσεις του ελληνικού και του αιγυπτιακού Ναυτικού, ειδικά στο πλαίσιο της άσκησης «Μέδουσα», η οποία εξελίσσεται συνεχώς και αναβαθμίζεται με την παρουσία πλοίων και αεροσκαφών.
Το κλίμα συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου είναι «απέναντι» από την Τουρκία, η οποία τώρα επιχειρεί να παίξει το ρόλο του «συμφιλιωτή» στην κρίση του Κατάρ, πιστεύοντας πώς εκφράζει το μουσουλμανικό κόσμο, αλλά φαίνεται πώς για ακόμη μία φορά θα φάει μεγάλο χαστούκι, αφού Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Σαουδική Αραβία και Μπαχρέιν έχουν ταχθεί με την Αίγυπτο.
Η κρίση λοιπόν στον Περσικό Κόλπο μπορεί να γίνει η αφορμή έτσι ώστε να δέσουν ακόμη καλύτερα οι βάσεις στις σχέσεις του άξονα Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου-Ισραήλ. Και υπάρχει και ένας ακόμη παράγοντας που μπορεί να συμβάλει στην κατεύθυνση αυτή. Είναι οι ΗΠΑ, αφού με την Αίγυπτο και το Ισραήλ διατηρούν άριστες σχέσεις, όπως και με την Ελλάδα, ενώ υπάρχει έντονος προβληματισμός με την Τουρκία λόγω των σχέσεων της με τη Ρωσία.