Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Σήμερα η συνάντηση Ζελένσκι-Τραμπ στον Λευκό Οίκο: Στο επίκεντρο η Ουκρανική κρίση - Η απάντηση Τραμπ στον Ζελένσκι

Στην Ουάσινγκτον αφίχθη τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδος) ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, προκειμένου να συμμετάσχει σε κρίσιμη συνάντηση στον Λευκό Οίκο με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ. Στη συνάντηση θα παρευρεθούν επίσης επτά Ευρωπαίοι ηγέτες, γεγονός που υπογραμμίζει τη διεθνή σημασία της πρωτοβουλίας.

Η επίσκεψη του κ. Ζελένσκι πραγματοποιείται λίγο μετά από δημόσια τοποθέτηση του προέδρου Τραμπ σχετικά με την Κριμαία και την αντίθεσή του στην ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις και προβληματισμό στους διπλωματικούς κύκλους.

Σε δηλώσεις του, ο Ουκρανός πρόεδρος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τον Αμερικανό ομόλογό του, επισημαίνοντας την ανάγκη για άμεση και αξιόπιστη λήξη της σύρραξης. «Η Ρωσία πρέπει να τερματίσει αυτόν τον πόλεμο, τον οποίο η ίδια ξεκίνησε», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Ζελένσκι υπογράμμισε επίσης την πεποίθησή του ότι η συνεργασία μεταξύ Ουκρανίας, Ηνωμένων Πολιτειών και των Ευρωπαίων εταίρων μπορεί να οδηγήσει τη Ρωσία σε μια πραγματική ειρηνευτική συμφωνία, ενισχύοντας τις ελπίδες για διπλωματική διέξοδο από την παρατεταμένη κρίση.

 

Αναλυτικά η ανάρτηση Ζελένσκι από την Ουάσινγκτον

«Έχω ήδη φτάσει στην Ουάσινγκτον, αύριο (σ.σ σήμερα) θα συναντηθώ με τον Πρόεδρο Τραμπ. Αύριο (σ.σ σήμερα) θα μιλήσουμε επίσης με Ευρωπαίους ηγέτες. Είμαι ευγνώμων στον @POTUS για την πρόσκληση. Όλοι μοιραζόμαστε την έντονη επιθυμία να τερματιστεί γρήγορα και αξιόπιστα αυτός ο πόλεμος. Και η ειρήνη πρέπει να είναι διαρκής. Όχι όπως πριν από χρόνια, όταν η Ουκρανία αναγκάστηκε να παραχωρήσει την Κριμαία και μέρος της Ανατολικής Ουκρανίας – μέρος του Ντονμπάς – και ο Πούτιν το χρησιμοποίησε απλώς ως εφαλτήριο για μια νέα επίθεση. Ή όταν δόθηκαν στην Ουκρανία οι λεγόμενες «εγγυήσεις ασφάλειας» το 1994, οι οποίες όμως δεν λειτούργησαν.

Φυσικά, η Κριμαία δεν έπρεπε να παραχωρηθεί τότε, όπως οι Ουκρανοί δεν παραχώρησαν το Κίεβο, την Οδησσό ή το Χάρκοβο μετά το 2022. Οι Ουκρανοί αγωνίζονται για τη γη τους, για την ανεξαρτησία τους.

Τώρα, οι στρατιώτες μας σημειώνουν επιτυχίες στις περιοχές του Ντόνετσκ και του Σούμι. Είμαι βέβαιος ότι θα υπερασπιστούμε την Ουκρανία, θα εγγυηθούμε αποτελεσματικά την ασφάλεια και ότι ο λαός μας θα είναι πάντα ευγνώμων στον Πρόεδρο Τραμπ, σε όλους τους Αμερικανούς και σε όλους τους εταίρους και συμμάχους μας για την υποστήριξη και την πολύτιμη βοήθειά τους.

Η Ρωσία πρέπει να τερματίσει αυτόν τον πόλεμο, τον οποίο η ίδια ξεκίνησε. Και ελπίζω ότι η κοινή μας δύναμη με την Αμερική και τους Ευρωπαίους φίλους μας θα αναγκάσει τη Ρωσία να συνάψει πραγματική ειρήνη. Σας ευχαριστώ!»

Η απάντηση Τραμπ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, επανέρχεται δυναμικά στη συζήτηση για το μέλλον της Ουκρανίας, προκαλώντας αντιδράσεις με τις δηλώσεις του σχετικά με την Κριμαία και την ένταξη της χώρας στο NATO.

Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Truth Social, λίγες ώρες πριν από την προγραμματισμένη συνάντησή του με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει καμία πιθανότητα» η Ουκρανία να ανακτήσει την Κριμαία ή να ενταχθεί στη Συμμαχία του NATO.

Αμφιλεγόμενες δηλώσεις για τον πόλεμο

Ο Τραμπ προχώρησε ακόμη περισσότερο, δηλώνοντας ότι ο Ζελένσκι «θα μπορούσε να τερματίσει τον πόλεμο σχεδόν αμέσως», αν το επιθυμούσε. Συγκεκριμένα ανέφερε:

Με κεφαλαία γράμματα τόνισε ότι «ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ» για επιστροφή της Κριμαίας ή για ένταξη της Ουκρανίας στο NATO, ενώ επανέλαβε την κριτική του προς τον πρώην πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, κατηγορώντας τον ότι «έδωσε την Κριμαία χωρίς ούτε μια τουφεκιά» πριν από 12 χρόνια.

Σημαντική συνάντηση στον Λευκό Οίκο

Η συνάντηση Τραμπ – Ζελένσκι έχει προγραμματιστεί για σήμερα, με τη συμμετοχή ευρωπαίων ηγετών και του νέου γενικού γραμματέα του NATO, Μαρκ Ρούτε. Η Ουκρανία αναμένει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα αποτελέσματα της συνάντησης, καθώς η κατάσταση στο πεδίο των μαχών παραμένει τεταμένη.

Κλιμάκωση των επιθέσεων σε ουκρανικές πόλεις

Την ίδια στιγμή, οι ουκρανικές αρχές καταγγέλλουν νέες ρωσικές επιθέσεις σε κατοικημένες περιοχές. Στο Χάρκοβο, κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία, τουλάχιστον 11 άνθρωποι τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τον δήμαρχο Ιχόρ Τερέχοφ.

Στην περιφέρεια Σούμι, επιθέσεις με βόμβες και μη επανδρωμένα αεροσκάφη τραυμάτισαν μια 57χρονη γυναίκα και έναν 43χρονο οδηγό, ο οποίος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.

Tags
Back to top button