Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

H κατανάλωση φυτικών πρωτεϊνών και τα οφέλη στην υγείας μας

Η αντικατάσταση του κόκκινου κρέατος από πηγές πρωτεΐνης φυτικής προέλευσης συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων. Αυτό έδειξε νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Circulation.

Για τους σκοπούς της ανάλυσης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από 36 κλινικές μελέτες, στις οποίες συμμετείχαν 1.803 εθελοντές.

Ειδικότερα, συνέκριναν δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε κόκκινο κρέας με διατροφικά πρότυπα που περιλάμβαναν άλλες πηγές πρωτεΐνης όπως πουλερικά, ψάρι, όσπρια, σόγια ή ξηρούς καρπούς, όσον αφορά στην επίδρασή τους στα επίπεδα λιπιδίων και αρτηριακής πίεσης και σε άλλους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου.

Συνολικά, η κατανάλωση δίαιτας με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές πηγές πρωτεΐνης, όπως τα όσπρια και οι ξηροί καρποί, βρέθηκε να συνδέεται με χαμηλότερα επίπεδα ολικής και «κακής» χοληστερόλης, συγκριτικά με την κατανάλωση διαιτών πλούσιων σε κόκκινο κρέας.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, τα παραπάνω ευρήματα βρίσκονται σε συμφωνία με τα αποτελέσματα μακροχρόνιων επιδημιολογικών μελετών που δείχνουν μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου από την αντικατάσταση του κόκκινου κρέατος από φυτικές πηγές πρωτεΐνης.

Κλείνοντας, αναφέρουν πως η απάντηση στο ερώτημα αν το κόκκινο κρέας είναι «καλό» ή «κακό» είναι πως εξαρτάται με τι το αντικαθιστά κανείς, καταλήγοντας στο ότι τα διατροφικά πρότυπα με υψηλότερη περιεκτικότητα σε φυτικής προέλευσης πρωτεΐνη και λιγότερο συχνή κατανάλωση κόκκινου κρέατος, προσφέρουν το μεγαλύτερο όφελος για την υγεία αλλά και τον πλανήτη.

Tags
Back to top button