
Το πρώτο ελληνικό UCAV που θα συναγωνιστεί το τουρκικό AKINCI έχει πλέον μορφή και ονομάζεται ΤΑΛΟΣ.
Στις 6-8 Μαΐου 2025, στην έκθεση άμυνας DEFEA 2025 στην Αθήνα, η ελληνική εταιρεία άμυνας SAS Technology παρουσίασε για άλλη μια φορά το μη επανδρωμένο αεροσκάφος μάχης (UCAV) Talos II, το οποίο είναι πλέον εξοπλισμένο με τον εκτοξευτή διπλού σωλήνα Thales FZ602 ικανό να αναπτύξει πυραύλους 70 χιλιοστών με καθοδήγηση λέιζερ.
Αυτή η τελευταία επίδειξη υπογραμμίζει τη δέσμευση της SAS Technology για την προώθηση των εγχώριων μη επανδρωμένων αεροσκαφών και τον εξελισσόμενο ρόλο του Talos II σε αποστολές ακριβείας.
Κλιμακώνεται η κατάσταση! Η Ρωσία απορρίπτει το Ευρωπαϊκό τελεσίγραφο για εκεχειρία στην Ουκρανία
Η ανάπτυξη του Talos II προέρχεται από την πρωτοβουλία της SAS Technology να παρέχει στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις ένα εγχώριας παραγωγής UCAV, ικανό τόσο για αναγνωριστικούς όσο και για πολεμικούς ρόλους.
Το Talos II, ένα UCAV μεσαίου υψομέτρου και μεγάλης αντοχής (MALE), παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην DEFEA 2023, όπου διέθετε διάφορα συμβατικά ωφέλιμα φορτία, συμπεριλαμβανομένου του συστήματος πυρομαχικών AIHMI.
Αντίθετα, η έκδοση του 2025 επικεντρώνεται στην ενσωμάτωση του εκτοξευτή Thales FZ602, ενισχύοντας τις δυνατότητες ακριβούς κρούσης της πλατφόρμας.
Το FZ602 είναι ένας ελαφρύς, διπλής χρήσης εκτοξευτής συμβατός τόσο με μη κατευθυνόμενους όσο και με κατευθυνόμενους με λέιζερ πυραύλους 70 χιλιοστών, όπως ο FZ275 LGR, προσφέροντας ευελιξία στα προφίλ αποστολών.
Με διάρκεια πτήσης που υπερβαίνει τις 20 ώρες και χωρητικότητα ωφέλιμου φορτίου περίπου 60 κιλών, το Talos II έχει σχεδιαστεί για να εκτελεί μια ποικιλία αποστολών, συμπεριλαμβανομένων των πληροφοριών, της επιτήρησης, της απόκτησης στόχων και της αναγνώρισης (ISTAR), καθώς και των ακριβών επιθέσεων.
Στρατηγικά, η ενσωμάτωση του εκτοξευτή FZ602 τοποθετεί το Talos II ως μια οικονομικά αποδοτική εναλλακτική λύση στα επανδρωμένα αεροσκάφη για αποστολές ακριβούς κρούσης, μειώνοντας τον κίνδυνο για το προσωπικό και το λειτουργικό κόστος.
Η συμβατότητα του συστήματος τόσο με κατευθυνόμενα όσο και με μη κατευθυνόμενα πυρομαχικά επιτρέπει προσαρμόσιμες στρατηγικές εμπλοκής, καλύπτοντας ποικίλες επιχειρησιακές απαιτήσεις.
Ενώ συγκεκριμένες λεπτομέρειες του προϋπολογισμού παραμένουν άγνωστες, η έμφαση στην εγχώρια ανάπτυξη υποδηλώνει εστίαση στην οικονομική αποδοτικότητα και την αυτονομία.
Ετοιμάζουν νέο χαράτσι 500 εκ. ευρώ στα δημοτικά τέλη ανεξαρτήτως παρόχου ηλεκτρικού ρεύματος
Σε σύγκριση με άλλα UCAV στην κατηγορία του, το Talos II προσφέρει ένα ανταγωνιστικό μείγμα αντοχής, ευελιξίας ωφέλιμου φορτίου και ικανότητας ακριβούς κρούσης.
Ο αρθρωτός σχεδιασμός του επιτρέπει την ενσωμάτωση με διάφορα ωφέλιμα φορτία, συμπεριλαμβανομένου του συστήματος πυρομαχικών AIHMI της SAS Technology που παρουσιάστηκε στην DEFEA 2023, το οποίο επεκτείνει το επιχειρησιακό εύρος της πλατφόρμας και τις επιλογές εμπλοκής στόχων.
Μέχρι τις τελευταίες επιδείξεις, δεν έχουν υπάρξει δημόσιες ανακοινώσεις σχετικά με τις συμβάσεις προμηθειών για το Talos II.
Ωστόσο, η συνεχής παρουσία του και οι εξελίξεις που παρουσιάστηκαν στην DEFEA 2025 υποδηλώνουν συνεχές ενδιαφέρον και δυνατότητες μελλοντικής υιοθέτησής του από τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις ή διεθνείς πελάτες που αναζητούν ευέλικτες λύσεις UCAV.
Η παρουσίαση του Talos II από την SAS Technology στην DEFEA 2025, που τώρα είναι εξοπλισμένο με τον εκτοξευτή Thales FZ602, σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα στην εξέλιξη των εγχώριων δυνατοτήτων μη επανδρωμένων αεροσκαφών της Ελλάδας. Συνδυάζοντας την αντοχή, την ευελιξία του ωφέλιμου φορτίου και τις δυνατότητες ακριβούς κρούσης, το Talos II αποτελεί απόδειξη του αυξανόμενου ρόλου της χώρας στην ανάπτυξη προηγμένων αμυντικών τεχνολογιών.
Η χώρα μας κινείται πλέον με πολύ μεγάλες ταχύτητες στα επιθετικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη λόγω των απαιτήσεων των Ενόπλων Δυνάμεων και της πίτας των πολλών δις που θα δοθούν έως το 2030.
Το ΤΑΛΟΣ είναι ένα σαφώς επικίνδυνο για τα τουρκικά σχέδια μη επανδρωμένο αεροσκάφος, που θα αλλάξει ισορροπίες στο Αιγαίο, για πρώτη φορά υπέρ της χώρας μας.