Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Φουλάρουμε για έλεγχο την Α.Μεσογείου! Το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού εξέδωσε αιτήματα πληροφοριών για την αγορά υποβρυχίων και με πυραύλους MdCN

η  διαδικασία επιλογής για τα νέα ελληνικά υποβρύχια έχει ήδη ξεκινήσει, με το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού να εκδίδει σε διάφορες εταιρείες. 

Μεταξύ των νέων υποβρυχίων που εξετάζονται είναι τα γερμανικά Type 218 και Type 209NG, το γαλλικό Scorpène, το συμβατικό υποβρύχιο Barracuda, και το σουηδικό A26 Blekinge-class. 

Κάθε υποψήφιος αναμένεται να συμμορφωθεί  με τις λεπτομερείς επιχειρησιακές και τεχνικές απαιτήσεις που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια της Συνδυασμένης Ναυτικής Εκδήλωσης 2025 στο Farnborough του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η κυβέρνηση βάζει τέλος στα παραδοσιακά πανηγύρια! Γουρουνοπούλες, σουβλάκια μόνο με κέτερινγκ και καντίνες

Ο Αρχιπλοίαρχος Κωνσταντίνος Τουρκαντώνης, πρώην διοικητής της Διοίκησης Υποβρυχίων και νυν Αναπληρωτής Διευθυντής της Διεύθυνσης Εξοπλισμών του Ναυτικού, υπογράμμισε ότι τα νέα υποβρύχια πρέπει να υποστηρίζουν εκτεταμένες επιχειρήσεις υπό εχθρική απειλή, συμπεριλαμβανομένων αποστολών A2/AD, ελέγχου στη θάλασσα και επιθέσεων κατά παράκτιων στόχων. 

Αυτές οι δυνατότητες πρέπει να ενεργοποιηθούν μέσω πρόωσης ανεξάρτητης από τον αέρα, ενσωμάτωσης μπαταριών ιόντων λιθίου, ελαχιστοποιημένων ακουστικών και μαγνητικών υπογραφών, ενεργών συστημάτων σόναρ χαμηλής συχνότητας και αρθρωτότητας για μελλοντικά ωφέλιμα φορτία όπως UAV, UUV και εξοπλισμό ειδικών δυνάμεων. 

Απαιτείται επίσης υψηλό επίπεδο αυτοματισμού επί του πλοίου και σύγχρονες εγκαταστάσεις πληρώματος, παράλληλα με μια ισχυρή υποδομή εκπαίδευσης στην ξηρά. 

Η οπλική γκάμα των ελληνικών μελλοντικών υποβρυχίων θα πρέπει να περιλαμβάνει βαριές τορπίλες, πυραύλους κατά πλοίων και χερσαίων επιθέσεων, αντιαεροπορικά συστήματα μικρής εμβέλειας και διατάξεις για την ανάπτυξη δυνάμεων ειδικών επιχειρήσεων. 

Οι πλατφόρμες πρέπει να υποστηρίζουν αμυντικά συστήματα τόσο soft-kill όσο και hard-kill και να επιτρέπουν τη μελλοντική αρθρωτή ενσωμάτωση πρόσθετων συστημάτων. 

Τα συστήματα επικοινωνιών πρέπει να περιλαμβάνουν τυπικά κανάλια και δορυφορικές επικοινωνίες, συμπεριλαμβανομένων των SHF και L-band SATCOM, λήψης VLF και ασφαλών ζεύξεων δεδομένων. 

Οι συστοιχίες αισθητήρων αναμένεται να περιλαμβάνουν έναν συνδυασμό πλευρικών και ρυμουλκούμενων σόναρ, σόναρ συνθετικού διαφράγματος για χαρτογράφηση του βυθού, μαγνητικούς αισθητήρες για επαλήθευση ναρκών και ηλεκτροοπτικούς αισθητήρες και αισθητήρες ραντάρ τοποθετημένους σε αναπτυσσόμενους ιστούς. 

Το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό απαιτεί επίσης συστήματα επί του σκάφους για την υποστήριξη επιχειρήσεων ISR τόσο σε παθητική όσο και σε ενεργητική λειτουργία ανίχνευσης, και υψηλό βαθμό επιβιωσιμότητας και πλεονασμού σε κρίσιμα συστήματα.

Κατασκοπευτικό θρίλερ στην Τανάγρα! Σύλληψη τεσσάρων ατόμων για φωτογράφιση μαχητικών και στρατιωτικών εγκαταστάσεων

Οι προμηθευτές έχουν κληθεί να συμπεριλάβουν ολοκληρωμένα πακέτα υποστήριξης και να ενσωματώσουν την ελληνική βιομηχανία στην παραγωγή, τη συντήρηση και την εκπαίδευση. 

Παράλληλα με την προμήθεια νέων υποβρυχίων, η Ελλάδα θα πραγματοποιήσει αναβάθμιση μέσης διάρκειας ζωής των τεσσάρων υποβρυχίων κλάσης Παπανικολής (Τύπος 214). 

Κατασκευασμένα μεταξύ 2010 και 2016, αυτά τα πολεμικά σκάφη θα  είναι εξοπλισμένα με κυψέλες καυσίμου υδρογόνου από πολυμερική ηλεκτρολυτική μεμβράνη (PEM) της Siemens, επιτρέποντας εκτεταμένη αντοχή σε βύθιση μέσω πρόωσης ανεξάρτητης από τον αέρα. 

Το πρόγραμμα αναβάθμισης, το οποίο αναμένεται να κοστίσει πάνω από ένα δισεκατομμύριο ευρώ, θα πραγματοποιηθεί στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά και θα περιλαμβάνει ενημερώσεις στα συστήματα διαχείρισης μάχης ISUS-90, σε ηλεκτρονικά συστήματα και συστήματα σόναρ, σε συστήματα τορπιλών και στην ενσωμάτωση νέων εκτοξευτών αντιμέτρων. 

Ο εκσυγχρονισμός των τορπιλών επικεντρώνεται στο DM2A4 SeaHake Mod 4, ένα όπλο 1,53 τόνων, με οπτικές ίνες, κεφαλή 260 κιλών και βεληνεκές που υπερβαίνει τα 50 χιλιόμετρα.

 Συνολικά 82 τορπίλες αναμένεται να παραδοθούν μέχρι το τέλος του 2025. 

Η πρώτη παρτίδα 44 Τορπιλών περιλαμβάνει εκπαιδευτικές τορπίλες χωρίς εκρηκτικά ωφέλιμα φορτία, που παραδόθηκαν στη Ναυτική Βάση της Σαλαμίνας για ασκήσεις. 

Αυτές οι τορπίλες αντικαθιστούν τα παλαιότερα μοντέλα SUT Mod0 και SST4 και είναι συμβατές με διάφορα βάθη και περιβαλλοντικές συνθήκες. 

Ο μελλοντικός ελληνικός στόλος υποβρυχίων αναπτύσσεται σε απάντηση στις συνεχιζόμενες προσπάθειες εκσυγχρονισμού του τουρκικού ναυτικού.

Η Τουρκία διαθέτει επί του παρόντος 12 υποβρύχια και κατασκευάζει έξι σκάφη AIP κλάσης Reis σε συνεργασία με το TKMS της Γερμανίας. 

Τρεις μονάδες έχουν ήδη παραδοθεί, δοκιμαστεί ή βρίσκονται σε στάδιο εξοπλισμού. 

Η Άγκυρα έχει επίσης ανακοινώσει την πρόθεσή της να αναπτύξει υποβρύχια κλάσης MILDEN με αυξημένο αυτοματισμό, ικανότητα εκτόξευσης πυραύλων και πιθανή πυρηνική πρόωση. 

Το Τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό έχει επιδείξει την εκτόξευση πυραύλων ATMACA από βυθισμένες πλατφόρμες, γεγονός που έχει ενημερώσει το ενδιαφέρον της Ελλάδας για την ανάπτυξη υποβρυχίων με παρόμοιο ή μεγαλύτερο βεληνεκές και δυνατότητες. 

Οι ελληνικές  αξιολογήσεις έχουν συμπεριλάβει πιθανή ενσωμάτωση πυραύλων MdCN σε αναβαθμισμένα ή νέα υποβρύχια για να επιτρέψουν επιθέσεις μεγάλης εμβέλειας σε τουρκικές υποδομές, συμπεριλαμβανομένων των αεροπορικών βάσεων και των κέντρων διοίκησης. 

Προηγούμενες διερευνητικές μελέτες σχετικά με την τοποθέτηση συστημάτων κάθετης εκτόξευσης σε υποβρύχια τύπου 214 δεν κατέληξαν σε οριστικά συμπεράσματα, αλλά τα σκάφη επόμενης γενιάς αναμένεται να ενσωματώσουν αυτήν την ικανότητα από τη φάση σχεδιασμού. Η στρατηγική απαίτηση επικεντρώνεται σε επιλογές προληπτικού ή αντιποίνων στο πλαίσιο του δόγματος A2/AD, που εκτείνονται στα ύδατα της Ανατολικής Μεσογείου και της Ανατολίας.

Tags
Back to top button