
Σε μια ιδιαίτερα φορτισμένη τελετή, στο πλαίσιο της ονομασίας των νέων ανθυποσμηναγών, οι Ίκαροι είχαν την ευκαιρία να βιώσουν μια μοναδική εμπειρία: να καθίσουν στο πιλοτήριο ενός εξομοιωτή του μαχητικού αεροσκάφους F-35 και να νιώσουν τον παλμό της νέας εποχής στην Πολεμική Αεροπορία, σύμφωνα με το
Η τεχνολογία αιχμής συναντά το πάθος για την αεροπορία στον πλήρως λειτουργικό εξομοιωτή του F-35, ο οποίος εντυπωσίασε όσους τον δοκίμασαν στη Σχολή Ικάρων την 1η και 2α Ιουλίου, στο αμφιθέατρο "Υποσμηναγός (Ι) Νικόλαος Σιαλμάς". Η εμπειρία σχεδιάστηκε για να προσφέρει στους Ίκαρους μια ρεαλιστική προσομοίωση του πιλοτηρίου του stealth μαχητικού πέμπτης γενιάς, δίνοντάς τους μια γεύση από το μέλλον της Πολεμικής Αεροπορίας.
Ο εξομοιωτής κατασκευάστηκε στο Ηράκλειο από τον Κώστα Κεφάλα, με πλήρη απεικόνιση του πραγματικού περιβάλλοντος μέσω επαυξημένης πραγματικότητας και δορυφορικών δεδομένων. Πρόκειται για μια προσπάθεια που, όπως φαίνεται, συνδυάζει τεχνολογική καινοτομία, εθνική υπερηφάνεια και την αγάπη για την πτήση.
Κατασκευάστηκε στο Ηράκλειο
Πριν καν φτάσει στην Ελλάδα αλλάζοντας τον χάρτη του εξοπλισμού της χώρας, το F-35, το μαχητικό πέμπτης γενιάς σε προσομοιωτή, κατασκευάστηκε εξ ολοκλήρου στο Ηράκλειο, για να δώσει μια απόλυτη αίσθηση του τι σημαίνει να πετάς ένα τέτοιο αεροσκάφος. Δημιουργός του ο Κώστας Κεφάλας, που όπως έχει δηλώσει στο neakriti.gr, ξεκίνησε την κατασκευή αρχικά από την αγάπη του για την Πολεμική Αεροπορία, ωστόσο αυτό στην πορεία αναπτύχθηκε σε κάτι εντελώς διαφορετικό.
«Όποιος δοκιμάσει την εμπειρία, νιώθει όπως ο κανονικός πιλότος μέσα στο F-35 σε ό,τι αφορά τις διαμορφώσεις του κόκπιτ, αλλά και τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του, εκτός βέβαια από τα απόρρητα»,ανέφερε ο Κώστας Κεφάλας, που είναι λάτρης της εμπειρίας των αεροσκαφών και χρειάστηκε, όπως εξηγεί, έξι περίπου μήνες για να το ολοκληρώσει.
«Η διαδικασία ξεκίνησε πριν από έξι περίπου μήνες και με πάρα πολύ κόπο, καθώς πρόκειται για ένα παράξενο αεροσκάφος, με πληροφορίες πολύ φειδωλές. Μέσω διαφόρων συνεργασιών, επετεύχθη η δυνατότητα και τελικά καταφέραμε να έχουμε προχωρήσει σε πλήρη εξομοίωση».
Ρεαλιστική απεικόνιση της πραγματικότητας
Πρόκειται για μια εμπειρία μοναδική, αφού ο επισκέπτης του προσομοιωτή νιώθει τη συγκίνηση και το ρίγος της πτήσης.
«Ο εξομοιωτής χρησιμοποιεί επαυξημένη πραγματικότητα, που σημαίνει ότι έξω από τα όρια του κόκπιτ, αυτός που κάθεται στον προσομοιωτή βλέπει τον κόσμο πραγματικά όπως είναι. Χρησιμοποιήθηκαν άλλωστε δορυφορικά δεδομένα υπερυψηλής ανάλυσης και τα υψομετρικά, με απότέλεσμα να υπάρχει πλήρης απεικόνιση του αληθινού περιβάλλοντος».
Υπενθυμίζεται ότι ήδη ο προσομοιωτής έχει παρουσιαστεί στο κοινό σε έκθεση στη Νέα Φιλαδέλφεια, στο πλαίσιο ενεργειών της Πολεμικής Αεροπορίας για την ενίσχυση της επαφής νέων με την αεροπορική ιδέα και τις τεχνολογίες αιχμής της, παρουσία και του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, αντιπτέραρχου (Ι) Δημοσθένη Γρηγοριάδη.
Πάντως, σύμφωνα με τον δημιουργό του, εάν μέσα στον εξομοιωτή βρεθεί ένα παιδί που έχει έστω και λίγο το “μικρόβιο” της αεροπορίας «να το θέσω στην αργκό, θα φάει πολύ χοντρό κόλλημα», επισήμανε ο κ. Κεφάλας, που και ο ίδιος, παρά το γεγονός ότι έχει την εμπειρία και πιλοτάρει μονοκινητήριο αεροσκάφος, στην πρώτη επαφή με τον προσομοιωτή ένιωσε, όπως είπε, «ανατριχίλα».