Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Έρχονται τρόφιμα με έντομα και στην Ευρώπη;

Τα πιθανά οφέλη από τη χρήση των εντόμων στα τρόφιμα και τις ζωοτροφές εξέτασε η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA).

Συγκεκριμένα η EFSA εξέτασε το ζήτημα αυτό, με το προφίλ κινδύνου που προσδιορίζει τους πιθανούς βιολογικούς και χημικούς κινδύνους καθώς και τους αλλεργιογόνους και περιβαλλοντικούς κινδύνους που συνδέονται με τη χρήση των εκτρεφόμενων εντόμων, ως τρόφιμα και ζωοτροφές. Η επιστημονική γνωμοδότηση συγκρίνει επίσης αυτούς τους πιθανούς κινδύνους με εκείνους που σχετίζονται με κύριες πηγές ζωικών πρωτεϊνών.

Στην επιστημονική γνωμοδότηση της EFSA «Έντομα ως τρόφιμα και ζωοτροφές: Ποιοι είναι οι κίνδυνοι;», η οποία δημοσιεύτηκε σήμερα στην επίσημη ιστοσελίδα του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), οι ειδικοί της Ευρωπαϊκής Αρχής ισχυρίζονται ότι «η πιθανή παρουσία βιολογικών και χημικών κινδύνων στα τρόφιμα και στις ζωοτροφές που πηγάζουν από τα έντομα εξαρτάται από τις μεθόδους παραγωγής, τη διατροφή των εντόμων, το στάδιο του κύκλου ζωής που συλλέγονται τα έντομα, το είδος των εντόμων και τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται για περαιτέρω επεξεργασία.

Επίσης, τονίζεται ότι η παρουσία των μη φυσιολογικών πρωτεϊνών που προκαλούν σπογγώδεις εγκεφαλοπάθειες εξαρτάται από το αν το υπόστρωμα με το οποίο διατρέφονται τα έντομα περιέχει πρωτεΐνη από ανθρώπινα ή ζωικά απόβλητα.

Εφόσον τα έντομα που δεν υφίστανται περαιτέρω επεξεργασία διατρέφονται με τις συνήθεις ζωοτροφές, οι αναμενόμενοι μικροβιολογικοί κίνδυνοι είναι όπως και για τις υπόλοιπες μη επεξεργασμένες πηγές πρωτεϊνών. Για τη μεταφορά χημικών κινδύνων, τα διαθέσιμα δεδομένα είναι περιορισμένα.

Η επιστημονική γνωμοδότηση επίσης εξετάζει τους πιθανούς κινδύνους που σχετίζονται με την διατροφή των εντόμων με οικιακά απορρίμματα και απόβλητα ζώων.

Ο κίνδυνος περιβαλλοντικών επιπτώσεων αναμένεται να είναι συγκρίσιμος με εκείνο που προκαλούν άλλα συστήματα εκτροφής ζώων.

Tags
Back to top button