Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Έντερο: Ποιος είναι ο κρυφός εχθρός που βρίσκεται στα τρόφιμα;

Σύμφωνα με μία νέα έρενα του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ, ένα πρόσθετο τροφίμων μπορεί να επηρεάσει την μικροχλωρίδα του εντέρου, οδηγώντας σε πολλές περιπτώσεις στην εμφάνιση καρκίνου στην περιοχή αυτή.

Νέα έρευνα του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ παρέχει νέες ενδείξεις ότι συγκεκριμένα σωματίδια, που υπάρχουν σε πολλά είδη διατροφής, μπορεί να έχουν επιβλαβή αντίκτυπο στην ανθρώπινη υγεία.

Η μελέτη διερεύνησε τις επιπτώσεις στην υγεία του προσθέτου τροφίμων E171 (νανοσωματίδια διοξειδίου του τιτανίου), το οποίο χρησιμοποιείται συχνά και σε μεγάλες ποσότητες στα τρόφιμα και σε ορισμένα φάρμακα ως μέσο λεύκανσης. Παρόν σε περισσότερα από 900 προϊόντα διατροφής, όπως οι τσίχλες και η μαγιονέζα, το E171 καταναλώνεται σε μεγάλες αναλογίες καθημερινά από τον γενικό πληθυσμό.

Σύμφωνα με τη μελέτη σε πειραματόζωα που δημοσιεύθηκε στο Frontiers in Nutrition, η κατανάλωση του E171 έχει αντίκτυπο στη μικροχλωρίδα του εντέρου (που αποτελείται από τρισεκατομμύρια βακτήρια που κατοικούν στο έντερο), πράγμα το οποίο θα μπορούσε να προκαλέσει ασθένειες όπως οι φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου και ο καρκίνο του παχέος εντέρου.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής συγγραφέα και αναπληρωτή καθηγητή Wojciech Chrzanowski, η μελέτη προσέθεσε ουσιαστικά στοιχεία σε ένα σύνολο εργασιών σχετικά με την τοξικότητα και την ασφάλεια αυτών των νανοσωματιδίων και την επίδρασή τους στην υγεία και το περιβάλλον.

Σημειώνεται ότι ενώ τα νανοσωματίδια έχουν χρησιμοποιηθεί ευρέως σε φάρμακα, τρόφιμα, ρούχα και άλλες εφαρμογές, οι πιθανές επιπτώσεις τους και ειδικά οι μακροχρόνιες επιδράσεις τους, εξακολουθούν να μην έχουν πλήρως διερευνηθεί. Τα αυξανόμενα ποσοστά άνοιας, αυτοάνοσων νοσημάτων, μεταστάσεων του καρκίνου, εκζέματος, άσθματος και αυτισμού, βρίσκονται ανάμεσα σε έναν κατάλογο ασθενειών που έχουν συνδεθεί με την αυξανόμενη έκθεση σε νανοσωματίδια.

Η κατανάλωση διοξειδίου του τιτανίου αυξήθηκε σημαντικά την τελευταία δεκαετία, έχοντας ήδη συνδεθεί με αρκετές παθήσεις και παρόλο που είναι εγκεκριμένη στον τομέα των τροφίμων, δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για την ασφάλειά του.

Η, επίσης επικεφαλής, συγγραφέας Laurence Macia, από το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, δήλωσε σχετικά: «Η έρευνά μας έδειξε ότι το διοξείδιο του τιτανίου αλληλεπιδρά με τα βακτήρια του εντέρου και εμποδίζει ορισμένες από τις λειτουργίες τους, πιθανότατα οδηγώντας στην ανάπτυξη ασθενειών. Αυτό που υποστηρίζουμε είναι ότι η κατανάλωσή του πρέπει να υπαχθεί σε καλύτερες ρυθμίσεις από τις αρμόδιες αρχές τροφίμων», δήλωσε καταληκτικά η Δρ. Macia.

Tags
Back to top button