Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Έμφραγμα και εγκεφαλικό: Πόσο αυξάνεται ο κίνδυνος όταν δεν τρώμε φρούτα και λαχανικά;

-Η μη επαρκής κατανάλωση φρούτων έχει ως συνέπεια σχεδόν 1,3 εκατομμύρια θανάτους από εγκεφαλικό επεισόδιο και περισσότερους από 520.000 θανάτους από στεφανιαία νόσο παγκοσμίως κάθε χρόνο.

-Η μη επαρκής κατανάλωση λαχανικών υπολογίστηκε ότι είχε ως αποτέλεσμα περίπου 200.000 θανάτους από εγκεφαλικό επεισόδιο ετησίως και περισσότερους από 800.000 θανάτους από στεφανιαία νόσο.

Οι θάνατοι από εγκεφαλικό επεισόδιο αφορούν κατά κύριο λόγο τις χώρες με μειωμένη πρόσληψη φρούτων (Νότια Ασία, Ανατολική Ασία, Υποσαχάρια Αφρική), ενώ εκείνοι από στεφανιαία νόσο αφορούν περισσότερο χώρες με χαμηλή κατανάλωση λαχανικών (Κεντρική Ασία, Ωκεανία).

Σύμφωνα με την έρευνα, ομάδες υψηλού κινδύνουν είναι οι νέοι ενήλικοι άνδρες, καθώς αυτοί καταναλώνουν λιγότερα φρούτα συγκριτικά με τις γυναίκες.

Η επικεφαλής ερευνήτρια Βικτόρια Μίλλερ της Σχολής Επιστήμης της Διατροφής στο Πανεπιστήμιο Ταφτς τόνισε ότι η νέα έρευνα αποτελεί έναυσμα για την υιοθέτηση αυτής της διατροφικής συνήθειας, τονίζοντας τη σημασία τους για την καρδιαγγειακή λειτουργία.

Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι καλές πηγές ινών, καλίου, μαγνησίου, αντιοξειδωτικών και φαινολικών ενώσεων και έχουν αποδειχθεί ότι συμβάλλουν στην μείωση της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλης. Παράλληλα, συμβάλλουν  στην υγεία του πεπτικού συστήματος.

Οι μέχρι σήμερα έρευνες προτείνουν ότι η ιδανική πρόσληψη φρούτων είναι 300 γραμμάρια ημερησίως (περίπου δύο μικρά μήλα), ενώ η ιδανική πρόσληψη λαχανικών (συμπεριλαμβανομένων των οσπρίων) είναι 400 γραμμάρια ημερησίως.

Tags
Back to top button