Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Ελιές: Ποιες έχουν το λιγότερο αλάτι- Είναι ιδανικές για δίαιτα

Το αλάτι έχει σοβαρές επιπτώσεις στον οργανισμό μας, όταν καταναλώνεται σε μεγάλη ποσότητα. Οι ελιές είναι από τα προϊόντα που έχουν πολύ αλάτι, όμως έιναι εξαιρετικά ευεργετικές για τη υγεία μας.  Ποιο είδος ελιάς πρέπει να επιλέξουμε αν πρέπει μειώσουμε το αλάτι στη διατροφή μας;

Ανεξάρτητα από το είδος της, η ελιά είναι πάντα ευεργετική για την υγεία. Οι μαύρες και οι πράσινες ελιές είναι σχεδόν πανομοιότυπες. Η μεγαλύτερη διαφορά στη θρεπτική τους αξία έγκειται στην περιεκτικότητά τους σε αλάτι (συγκεκριμένα νάτριο), ειδικά όταν πρόκειται για συσκευασμένα προϊόντα σε άλμη.

Οι πράσινες ελιές περιέχουν περίπου το διπλάσιο νάτριο από τις μαύρες ελιές. Το νάτριο έχει την ικανότητα να αυξάνει τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης και σχετίζεται με αυξημένα ποσοστά καρδιαγγειακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου. Η ημερήσια πρόσληψη νατρίου με βάση τον οδηγό που εξέδωσαν το 2010 οι Αμερικανικές αρχές (2010 Dietary Guidelines Advisory Committee) είναι τα 1.500 mg ημερησίως. Πέντε μαύρες ελιές περιέχουν γύρω στα 115-125 χιλιοστόγραμμα νατρίου, ή 8% της συνιστώμενης ποσότητας, ενώ η ίδια μερίδα από πράσινες ελιές περιέχει 218-360 χιλιοστόγραμμα νατρίου, ή 14-24%. Θερμιδικά, μία μερίδα 15 γραμμαρίων πράσινες ελιές περιέχει περίπου 15 θερμίδες ενώ οι μαύρες ελιές περιέχουν περίπου 18 θερμίδες. Ενώ η διαφορά στο χρώμα οφείλεται κατά κύριο λόγο στο στάδιο ωρίμανσης της ελιάς κατά τη συλλογή της, ωστόσο επηρεάζεται και από τις μεθόδους επεξεργασίας.

Ελιές και δίαιτα

Οι ελιές δεν απαγορεύονται από καμία δίαιτα. Ωστόσο, είναι πλούσιες σε λίπος και δίνουν αρκετή ενέργεια (100 θερμίδες περίπου οι 10 ελιές). Επειδή τρώγονται εύκολα μπορεί κανείς να χάσει τον έλεγχο και να υπερβεί το μέτρο. Οι ελιές περιορίζονται σε περιπτώσεις υπέρτασης και γαστροπεπτικών προβλημάτων (έλκος, γαστρίτιδα, οισοφαγίτιδα).

Tags
Back to top button