Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Περιβάλλον

Ε.Λέκκας: «Δεν έχει γίνει ακόμη ο μεγάλος μετασεισμός στην Τουρκία»

Ανοικτό αφήνουν το ενδεχόμενο ενός μεγάλου σεισμού στην Κωνσταντινούπολη οι Τούρκοι επιστήμονες σύμφωνα με δηλώσεις του Ευθύμιου Λέκκα, Προέδρου του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας, στον ΣΚΑΪ.

Ο κ. Λέκκας ο οποίος έσπευσε στην Τουρκία μετά τον φονικό σεισμό, τόνισε πως έχουμε να κάνουμε με ένα σύνθετο σεισμοτεκτονικό καθεστώς.

Παράλληλα υπογράμμισε πως δεν έχουμε δει ακόμη να γίνεται ο μεγάλος μετασεισμός, της τάξης των 6,3 ή 6,4 ρίχτερ, που ενδεχομένως περιμέναμε αλλά λαμβάνουν χώρα μικροί μετασεισμοί, γεγονός πως συνιστά ιδιομορφία.

«Περιμένουμε βεβαίως πλούσια μετασεισμική ακολουθία το επόμενο διάστημα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Το μεσημέρι είχαμε μια ευρεία σύσκεψη με συναδέλφους από την Τουρκία. Έχουν τις ίδιες απόψεις και μάλιστα εκφράστηκε κι η άποψη πως αυτή η διαδικασία είναι πιθανότατο να μεταφερθεί και στο ρήγμα της βόρειας Ανατολίας και ιδίως στην περιοχή της Κωνσταντινούπολης. Αυτό ενδέχεται να επιταχύνει τον μεγάλο σεισμό που περιμένουν τόσο στην Τουρκία όσο και στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα», εξήγησε.

Η άλλη ιδιομορφία, τόνισε είναι πως εν προκειμένω δεν έχουμε να κάνουμε με ένα ρήγμα που δίνει έναν μετασεισμό συνήθως και μετά ακολουθεί μια φυσιολογική ακολουθία μετασεισμών.

« Έχουμε να κάνουμε με πολυάριθμες ρηξιγενείς ζώνες οι οποίες διατάσσονται χιαστί και συνθέτουν ένα εξαιρετικά πολύπλοκο γεωτεκτονικό πλαίσιο με αβέβαιη σεισμική δραστηριότητα στο μέλλον», είπε συγκεκριμένα.

Όπως διευκρίνισε ο ο Πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας, το παραπάνω είναι δυνατόν να συμβεί σε βάθος χρόνου ή ακόμη και δεκαετιών ενώ ερωτώμενος για τι θα μπορούσε να συνεπάγεται αυτό για την Ελλάδα, ξεκαθάρισε πως θα πρέπει πρώτα να συντελεστεί ένας μεγάλος σεισμός στην περιοχή για να καταστεί εφικτή η εξαγωγή συμπερασμάτων για το αν θα επηρεαστεί η χώρα μας

Tags
Back to top button