Του Άγγελου Ρούσσου
Δεν μας έφτανε το “ορθόδοξο” Ισλάμ που έχει κατακλύσει την ευρωπαϊκή ήπειρο τώρα έχουμε να αντιμετωπίσουμε και τις αιρέσεις του.
Η Αρχή Διαφημιστικών Προτύπων στην Βρετανία έχει κατακλυστεί από δεκάδες καταγγελίες σχετικά με τις διαφημιστικές πινακίδες που αναφέρουν το μήνυμα «Messiah has come» (μτφρ ο Μεσσίας έχει έρθει).
Η ισλαμική διαφημιστική εκστρατεία που ισχυρίζεται ότι ο “Μέσσίαςς έχει έρθει” ξεκίνησε από την Μουσουλμανική κοινότητα Ahmadiyya, μια διωγμένη μειοψηφική μουσουλμανική αίρεση, με μια σειρά πινακίδων στο Λονδίνο, το Μάντσεστερ και τη Γλασκώβη που αποσκοπούν στην προώθηση της ιδέας, η οποία θεωρείται αιρετική από το βασικό Ισλάμ, ότι ο Μεσσίας όπως υποσχέθηκε στο Κοράνι έχει ήδη έρθει στο πρόσωπο του Mirza Ghulam Ahmad.
Η εκστρατεία του αυτοαποκαλούμενου “αληθινού Ισλάμ” αναφέρει ότι η πινακίδα έχει ως στόχο να ενημερώσει το κοινό σχετικά με τις πεποιθήσεις της μουσουλμανικής κοινότητας Ahmadiyya.
Αλλά η εκστρατεία προκάλεσε οργή από τους χριστιανούς, τους μουσουλμάνους και τους εβραίους που όλοι έχουν αντιλήψεις για έναν «Μεσσία» στις πεποιθήσεις τους και βρίσκουν τις διαφημιστικές πινακίδες προσβλητικές.
Η Αρχή Διαφημιστικών Προτύπων (ASA ) της χώρας ότι έχει λάβει μέχρι στιγμής αρκετά παράπονα για τις εν λόγω διαφημίσεις. Ένας εκπρόσωπος δήλωσε ότι οι αντιδρώντες ισχυρίστηκαν ότι η θέση είναι «παραπλανητική επειδή πιστεύουν ότι δεν είναι σύμφωνη με τις διδασκαλίες του Κορανίου».
Η ASA αξιολογεί τις καταγγελίες και θα εκδώσει απόφαση αυτή την εβδομάδα σχετικά με το εάν υπάρχουν λόγοι για περαιτέρω διερεύνηση.
Αλλά ένας εκπρόσωπος της “Αληθινής Ισλαμικής Εκστρατείας” δήλωσε ότι ήταν ζωτικής σημασίας να επιτρέψουν στους Μουσουλμάνους Αχμάντι να εκφράσουν τις πεποιθήσεις τους.
«Κάθε άτομο και ομάδα έχουν το δικαίωμα να εκδηλώσουν και να διακηρύξουν την πίστη τους και το να τους περιορίσουν δεν θα είναι μόνο παραβίαση των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και αντίθετο με τις αξίες της ελευθερίας λόγου και έκφρασης που αγαπάμε σε αυτή τη χώρα», δήλωσε ο Farooq Aftab, προσθέτοντας ότι οι Ahmadis είναι μία από τις παλαιότερες και πιο ολοκληρωμένες ισλαμικές κοινότητες στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Από την άλλη οι επικριτές της διαφημιστικής καμπάνιας υποστηρίζουν πως «η πινακίδα υποδαυλίζει το μίσος, είναι βαθιά επιθετική και επιζήμια για εκατομμύρια Βρετανούς πολίτες».
Όμως ο Aftab συμπλήρωσε: «Δεν εναπόκειται στα κράτη, σε αρχές ή οργανώσεις να παρεμβαίνουν σε θρησκευτικά θέματα. Πρέπει να υπάρχει σαφής διαχωρισμός κράτους και εκκλησίας για να μιλήσουμε, αλλιώς θα κατρακυλήσουμε σε μια πολύ ολισθηρή πλαγιά με ομάδες ή ανθρώπους που προσπαθούν να μονοπωλήσουν τη θρησκεία. Κανείς δεν μπορεί να καθορίσει την πίστη κάποιου. Αυτό είναι ένα ζήτημα μεταξύ του Θεού και του ατόμου και το χαρακτηριστικό μιας πλουραλιστικής και δημοκρατικής κοινωνίας ».
Οι Ahmadis πιστεύουν ότι ο Mirza Ghulam Ahmad, ένας Ινδός κληρικός του 19ου αιώνα, είναι η Δευτέρα παρουσία του Ιησού και υποταγμένος στον προφήτη Μωάμεθ μέσα στο Ισλάμ. Οι μουσουλμάνοι Ahmadiyya αποφεύγουν άλλες ισλαμικές ομάδες και στο Πακιστάν ψηφίστηκε νόμος το 1978, που ανέφερε ότι οι Ahmadis δεν μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως μουσουλμάνοι. Αυτό επέτρεψε στους σκληροπυρηνικούς κληρικούς του Ισλάμ να κάνουν κηρύγματα εναντίον των Ahmadis θεωρώντας τους “επικίνδυνη λατρεία”.
Με δεομενη αυτήν την έκταση των διωγμών, ο ηγέτης του Αχμάντι ή ο Χαλίφης όπως λέγεται, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το Πακιστάν και να μετακινήσει την κύρια βάση του στο Λονδίνο το 1984. Τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, η πρωτεύουσα του Ηνωμένου Βασιλείου ήταν η έδρα της παγκόσμιας κοινότητας Ahmadiyya.
Χιλιάδες έχουν εισρρέυσει στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά την κατασκευή του πρώτου τζαμιού Ahmadi στο Λονδίνο το 1926 και τώρα υπάρχουν περισσότεροι από 30.000 Ahmadiyya στη Βρετανία.
To Ισλάμ κατασπαράσσει την Ευρώπη-Έρευνες-σοκ
«Δεν μπορούμε και ποτέ δεν θα μπορέσουμε να σταματήσουμε τη μετανάστευση», έγραψε πρόσφατα ο Επίτροπος της ΕΕ για τη Μετανάστευση, τις Εσωτερικές Υποθέσεις και την Ιθαγένεια, Δημήτρης Αβραμόπουλος. «Τελικά, όλοι πρέπει να είμαστε έτοιμοι να δεχτούμε τη μετανάστευση, την κινητικότητα και την ποικιλομορφία ως τον νέο κανόνα και να προσαρμόζουμε ανάλογα τις πολιτικές μας»συμπλήρωσε…
Είναι σαφές πως η μετανάστευση έχει γίνει μια τόσο κατηγορηματική και φαινομενικά αδιαμφισβήτητη πολιτική της ΕΕ .«Η μετανάστευση είναι βαθιά συνυφασμένη με τις πολιτικές μας για την οικονομία, το εμπόριο, την εκπαίδευση και την απασχόληση», γράφει ο Αβραμόπουλος αναλύοντας σε τι είδους «ποικιλομορφία» καλεί η ΕΕ.
Ο Ednan Aslan, καθηγητής Ισλαμικής Θρησκευτικής Εκπαίδευσης στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης, πραγματοποίησε πρόσφατα μια έρευνα με δείγμα 288 από τους περίπου 4.000 αιτούντες άσυλο που κατά κύριο λόγο ήταν Αφγανοί στην αυστριακή πόλη Graz. . Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν σε μια μελέτη, «Religiöse und Ethische Orientierungen von Muslimischen Flüchtlingen στο Graz» («Θρησκευτικοί και ηθικοί προσανατολισμοί μουσουλμάνων προσφύγων στο Γκρατς»).
Σύμφωνα με τη μελέτη, τα δύο τρίτα των αιτούντων άσυλο είναι άνδρες, κυρίως κάτω των 30 ετών. Όλοι τάσσονται υπέρ της διατήρησης των παραδοσιακών, συντηρητικών, ισλαμικών αξιών τους. Οι μετανάστες είναι εξαιρετικά θρησκευόμενοι. Το 70% πηγαίνει στο τζαμί κάθε Παρασκευή για προσευχές.
Οι γυναίκες είναι εξίσου θρησκευόμενες, αν όχι περισσότερο: το 62,6% προσεύχεται πέντε φορές την ημέρα, πολύ περισσότερο από τους άνδρες (39,7%). Επιπλέον, το 66,3% των γυναικών φορούν μαντίλα δημόσια και το 44,3% αρνείται να σφίξει τα χέρια με έναν άνδρα.
Οι μισοί από τους μετανάστες (49,8%) αναφέρουν ότι η θρησκεία παίζει πλέον μεγαλύτερο ρόλο στην καθημερινή τους ζωή στην Ευρώπη, από ό, τι στην πατρίδα τους. Το 47,2% είναι πεπεισμένο ότι οι Εβραίοι και οι Χριστιανοί έχουν απομακρυνθεί από το «σωστό μονοπάτι» και το 47,8% πιστεύει ότι το μέλλον του Ισλάμ θα κινδύνευε εάν το Ισλάμ ερμηνεύτεί με σύγχρονο τρόπο.
Για το 51,6% των ερωτηθέντων, η ανωτερότητα του Ισλάμ έναντι άλλων θρησκειών είναι αδιαμφισβήτητη. Το 55% πιστεύει στην κόλαση για τους απίστους.
Ο αντισημιτισμός είναι βαθιά ριζωμένος: το 46% πιστεύει ότι οι Εβραίοι έχουν «υπερβολική επιρροή στις παγκόσμιες υποθέσεις» και το 44% πιστεύει ότι ο Ιουδαϊσμός είναι επιβλαβής. Το 43% πιστεύει ότι οι ίδιοι οι Εβραίοι κατηγορούνται για διωγμό, ενώ το 54,5% πιστεύει ότι οι Εβραίοι νοιάζονται μόνο για τον εαυτό τους.
Κατα τα λοιπά οι ερωτηθέντες δήλωσαν: Το 50% θεωρούν ότι η ομοφυλοφιλία είναι αδίκημα. Το 44% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι θα υποστηρίξουν τη βία κατά μιας γυναίκας εάν απατήσει τον άντρα της. Το 43% δήλωσε επίσης ότι οι πατέρες έχουν δικαίωμα χρήσης βίας στα παιδιά, εάν είναι απαραίτητο.
Αυτή η αυστριακή έρευνα δεν είναι η πρώτη του είδους της που δείχνει ότι οι μουσουλμάνοι μετανάστες στην Ευρώπη κατέχουν εξτρεμιστικές, αντισημιτικές και μισογυνιστικές απόψεις. Το 2016, μια αντίστοιχη έρευνα σε δείγμα περίπου 800 μεταναστών από τη Συρία, το Ιράκ, το Αφγανιστάν και την Ερυθραία στο γερμανικό κρατίδιο της Βαυαρίας διεξήχθη από ένα γερμανικό think tank, το Ίδρυμα Hanns Seidel. Αυτή η έρευνα έδειξε ότι οι προαναφερθείσες πεποιθήσεις ήταν ευρέως διαδεδομένες μεταξύ των μεταναστών, κυρίως μεταξύ των μεταναστών από το Αφγανιστάν και των μη μουσουλμάνων μεταναστών από την Ερυθραία, πάνω από το 60% των οποίων πιστεύουν ότι οι γυναίκες πρέπει να παραμενουν στο σπίτι τους. Ο αντισημιτισμός ήταν ένα άλλο σημαντικό εύρημα της μελέτης, το οποίο έδειξε ότι ανεξάρτητα από την ηλικία και το εκπαιδευτικό υπόβαθρο, η πλειοψηφία των μεταναστών διατηρεί αντισημιτικές πεποιθήσεις. Πολύ πάνω από το 50% των Συρίων, των Ιρακινών και των Αφγανών δήλωσε ότι οι «Εβραίοι στον κόσμο έχουν πάρα πολύ επιρροή».
Ο αντισημιτισμός στη Γερμανία έχει πράγματι φτάσει σε σημείο να γίνει τόσο διαδεδομένος που η Γερμανία αποφάσισε πρόσφατα να διορίσει έναν ειδικό επίτροπο για την καταπολέμησή του. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Γερμανία προετοιμάζει νομοθεσία η οποία θα μπορούσε να απελαύνει τους μετανάστες που εκφράζουν αντισημιτικές απόψεις. Στο μεταξύ η λέξη «Εβραίος!» έχει γίνει μια κοινή προσβολή μεταξύ μουσουλμάνων μαθητών στα σχολεία του Βερολίνου.
Άλλες μελέτες και δημοσκοπήσεις αποκαλύπτουν επίσης τον μεγάλο βαθμό στον οποίο οι μουσουλμάνοι στην Ευρώπη εκτιμούν το νόμο της σαρία ως προς το εθνικό δίκαιο:
Μια δημοσκόπηση του 2016 στο Ηνωμένο Βασίλειο έδειξε ότι το 43% των Βρετανών μουσουλμάνων «πίστευαν ότι τμήματα του ισλαμικού νομικού συστήματος θα έπρεπε να αντικαταστήσουν το βρετανικό δίκαιο, ενώ μόνο το 22% αντιτάχθηκε στην ιδέα». Μια διαφορετική δημοσκόπηση, επίσης από το 2016, διαπίστωσε ότι σχεδόν το ένα τέταρτο (23%) όλων των Μουσουλμάνων υποστήριξε την εισαγωγή του νόμου της σαρία σε ορισμένες περιοχές της Βρετανίας και το 39% συμφώνησε ότι «οι συζύγοι πρέπει πάντα να υπακούουν στους συζύγους τους».
Σχεδόν το ένα τρίτο (31%) θεώρησε αποδεκτό ότι ένας Βρετανός μουσουλμάνος θα είχε περισσότερες από μία συζύγους. Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, το 52% όλων των Βρετανών Μουσουλμάνων πιστεύει ότι η ομοφυλοφιλία πρέπει να είναι παράνομη.
Σύμφωνα με μια άλλη μελέτη Μαροκινών και Τούρκων μουσουλμάνων το 2014 στη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ολλανδία, το Βέλγιο, την Αυστρία και τη Σουηδία, κατά μέσο όρο σχεδόν το 60% των ερωτηθέντων μουσουλμάνων συμφώνησαν ότι οι μουσουλμάνοι πρέπει να επιστρέψουν στις ρίζες του Ισλάμ. Το 75% πιστεύει ότι υπάρχει μόνο μία ερμηνεία του Κορανίου και το 65% δηλώνει ότι η Σαρία είναι πιο σημαντική γι ‘αυτούς από τους νόμους της χώρας στην οποία ζουν. Οι συγκεκριμένοι αριθμοί για τη Γερμανία ήταν ότι το 47% των Μουσουλμάνων πιστεύει ότι η Σαρία είναι πιο σημαντική από τη γερμανική νομοθεσία. Στη Σουηδία, το 52% των Μουσουλμάνων πιστεύει ότι η Σαρία είναι πιο σημαντική από τη σουηδική νομοθεσία.
Στη Νορβηγία, ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Ασφάλειας Αστυνομίας της Νορβηγίας (PST), Benedicte Bjørnland, δήλωσε τον Ιανουάριο του 2016 ότι δεν μπορεί «να υποθέσει ότι οι νέες αφίξεις θα προσαρμοστούν αυτόματα στους κανόνες της νορβηγικής κοινωνίας».
«Επιπλέον, οι νέες αφίξεις δεν είναι ομοιογενείς και μπορούν να φέρουν εθνοτικές και θρησκευτικές διαμάχες μαζί τους … Αν προκύψουν μακροπρόθεσμα παράλληλες κοινωνίες, ριζοσπαστικοποίηση και εξτρεμιστικά περιβάλλοντα, θα έχουμε προκλήσεις ως υπηρεσία ασφαλείας»προειδοποίησε.
Δεν είναι λοιπόν έκπληξη το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι έχουν αρχίσει να αναφέρουν ότι δεν αισθάνονται πλέον σαν στο σπίτι τους στις χώρες τους. Μια πρόσφατη βελγική έρευνα, στην οποία συμμετείχαν 4.734 Βέλγοι, έδειξε ότι τα δύο τρίτα των Βέλγων θεωρούν ότι το έθνος τους «εισβάλλεται ολοένα και περισσότερο». Τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι υπάρχουν «πάρα πολλοί μετανάστες στο Βέλγιο», ενώ το 77% συμφώνησε με τη δήλωση: «Σήμερα δεν αισθανόμαστε πλέον κατ ‘οίκον όπως κάναμε πριν [την μαζική μετανάστευση]». Σύμφωνα με το 74% των ερωτηθέντων, το Ισλάμ «δεν είναι ανεκτική θρησκεία», ενώ το 60% δήλωσε ότι η παρουσία τόσων πολλών μουσουλμάνων στο έθνος τους αποτελεί απειλή για την ταυτότητά του. Μόνο το 12% δήλωσε ότι πιστεύει ότι η θρησκεία είναι «πηγή εμπλουτισμού» για το Βέλγιο.
Η έρευνα εξέτασε επίσης 400 Βέλγους Μουσουλμάνους: το 33% δήλωσε ότι «δεν τους αρέσει η δυτική κουλτούρα», το 29% δήλωσαν ότι πιστεύουν ότι ο νόμος του Ισλάμ είναι ανώτερος από το βελγικό δίκαιο και το 34% δήλωσε ότι «θα προτιμούσαν σίγουρα ένα πολιτικό σύστημα εμπνευσμένο από το Κοράνι «. Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι το 59% των μουσουλμάνων στο Βέλγιο θα «καταδικάσουν» τον γάμο αν ο γιος τους επιλέξει μη μουσουλμάνα σύντροφο και το 54% θα καταδικάσει το γάμο αν η κόρη τους επιλέξει μη μουσουλμάνο σύντροφο.