Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΚΥΡΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Εφιάλτης για τους Τούρκους: Μετά τα Rafale και τα Viper αναβάθμιση 38 F-16 Block 50

Κύρια θέματα, ΓΕΑ • 20/06/2021 - 5:24
Εφιάλτης για τους Τούρκους: Μετά τα Rafale και τα Viper αναβάθμιση 38 F-16 Block 50

Το επόμενο βήμα της ΠΑ

Την ώρα που το πρόγραμμα για την αναβάθμιση των 84 μαχητικών F-16 block 52+ και block 52+ adv σε διαμόρφωση Viper προχωρά μέσα στο χρονοδιάγραμμα, η Πολεμική Αεροπορία έχει ήδη έτοιμο το σχέδιο για αναβάθμιση των 38 μαχητικών F-16 block 50 ενώ ταυτόχρονα μελετά τις επιλογές που έχει για το μέλλον των παλαιότερων block 30.

H αναβάθμιση των 38 μαχητικών τα οποία μοιράζονται στην 347 Πολεμική Μοίρα «Περσέας» και στην 341 Πολεμική Μοίρα «Βέλος» με έδρα την 111 Πτέρυγα Μάχης στη Νέα Αγχίαλο Βόλου αποτελεί ειλημμένη απόφαση ως συνέχεια του προγράμματος Viper, σύμφωνα με άρθρο του Κ.Σαρικά από το

Και αυτό γιατί σημαντικός αριθμός από τα απάρτια (LRUs) τα οποία θα αφαιρεθούν από τα 84 F-16 τα οποία θα μετατραπούν σε «Οχιές» πρόκειται να χρησιμοποιηθούν στο πρόγραμμα αναβάθμισης των block 50.

Ήδη τόσο το ΓΕΕΘΑ όσο και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχουν εγκρίνει το πρόγραμμα που αφορά τα 38 μαχητικά τα οποία αποφασίστηκε να αποκτηθούν από την Πολεμική Αεροπορία το 1992 (Peace Xenia ΙΙ).

Ουσιαστικά πρόκειται για μαχητικά με ηλικία 23-25 ετών ανάλογα με την χρονολογία που παραδόθηκαν στη HAF. Αεροσκάφη, δηλαδή, τα οποία βρίσκονται στη μέση, όπως εκτιμάται, της επιχειρησιακής τους ζωής και κατά συνέπεια η αναβάθμιση θεωρείται επιβεβλημένη. Και μάλιστα, σύμφωνα με τις σχετικές μελέτες, βρίσκονται στην ιδανική ηλικία και κατάσταση για upgrade.

Όλα σχεδόν τα απάρτια τα οποία προβλέπει το σχέδιο αναβάθμισης θα προέρχονται από τα 84 F-16 τα οποία θα μπαίνουν στην ΕΑΒ για την αναβάθμιση σε Viper ενώ θα χρειαστεί να αγοραστούν μόνο κάποια επιπλέον απάρτια.

 

Έτσι τα 38 F-16 block 50 θα μετατραπούν σε block 52+ adv όπως ακριβώς είναι σήμερα τα μαχητικά από τις δύο Μοίρες του Αράξου την 335 «Τίγρης» και την 336 «Όλυμπος».

Η πιο σημαντική διαφορά που θα τα χωρίζει δηλαδή από τα Viper θα είναι το radar με τις «Οχιές» να διαθέτουν Aesa ενώ θα είναι πλήρως διαλειτουργικά αφού η αναβάθμισή τους θα περιλαμβάνει και Link 16.

To πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί με διακρατική συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με την κυβέρνηση των ΗΠΑ με τη διαδικασία αποστολής LOR (Letter ofRequest ) από την Αθήνα και την απάντηση με LOA (Letter Of Offer andAcce ptance) των Αμερικανών.

To κόστος εκτιμάται ότι θα φτάσει για τα 38 μαχητικά περίπου τα 490 εκατ. ευρώ, χωρίς τις επιβαρύνσεις της αμερικανικής κυβέρνησης, με την τελική τιμή να γνωστοποιείται από τις ΗΠΑ προς την Ελλάδα περίπου έξι μήνες έπειτα από την επίσημη εκδήλωση ενδιαφέροντος.

Η αναβάθμιση των μαχητικών προβλέπεται να γίνει στις εγκαταστάσεις της 111 Πτέρυγας Μάχης στη Νέα Αγχίαλο από τεχνικούς της Πολεμικής Αεροπορίας με τη συνδρομή και εποπτεία της κατασκευάστριας εταιρείας Lockheed Martin.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, εάν η LOA υπογραφεί μέσα στο 2021 το πρόγραμμα θα διαρκέσει έξι χρόνια και θα ολοκληρωθεί το 2027 ταυτόχρονα με την παράδοση στη ΠΑ των τελευταίων Viper. H διαδικασία βρίσκεται στην τελική της ευθεία με το πρόγραμμα να έχει εγκριθεί από το Ανώτατο Αεροπορικό Συμβούλιο και το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων και να απομένει η κατάθεσή του στη Βουλή και στην αρμόδια επιτροπή άμυνας.

Την ίδια ώρα, πάντως, οι Επιτελείς της Πολεμικής Αεροπορίας καλούνται να αποφασίσουν και για το μέλλον των 32 μαχητικών F-16 block 30 των παλαιότερων του τύπου που διαθέτει η HAF.

Τα αεροσκάφη αποκτήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος Peace Xenia I στα τέλη της δεκαετίας του 80 και συγκεκριμένα μεταξύ Νοεμβρίου 1988 και Οκτωβρίου 1989.

Εξετάζεται τόσο το ενδεχόμενο να πουληθούν-υπάρχουν προτάσεις με τελευταία αυτή της αεροπορίας του Μαρόκου- είτε να παραμείνουν στο οπλοστάσιο της HAF με ενδεχόμενο αναβάθμισης.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα block 30 τα οποία ανήκουν στην 330 Πολεμική Μοίρα «Κεραυνός», τους κατ’ εξοχήν δηλαδή εδώ και τριάντα χρόνια αναχαιτιστές του Αιγαίου, μπορούν να εκσυγχρονιστούν έως και τη διαμόρφωση των F-16 block 50.

Tags
Back to top button