Μεγάλη τουριστική προσέλευση πολιτών από την Τουρκία στην Αλεξανδρούπολη και τη Θράκη και φέτος 2026.Εκατοντάδες Τούρκοι πολίτες επισκέπτονται σταθερά την Αλεξανδρούπολη για τουρισμό, διασκέδαση και αγορές. Η γεωγραφική εγγύτητα με την Κωνσταντινούπολη και την Ανατολική Θράκη καθιστά την περιοχή εύκολα προσβάσιμη για αποδράσεις του Σαββατοκύριακου.
Πολλά από αυτά τα ρεπορτάζ εστιάζουν στο γεγονός ότι γυναίκες και νεαρά άτομα από την Τουρκία (κυρίως από μεσαία και ανώτερα οικονομικά στρώματα με κοσμικό με δυτικό προσανατολισμό) επιλέγουν την Ελλάδα για τη διασκέδασή τους, καθώς εκεί μπορούν να κυκλοφορήσουν, να ντυθούν και να διασκεδάσουν ελεύθερα, μακριά από τον συντηρητισμό ή την κοινωνική πίεση που συχνά επικρατεί στη χώρα τους.
Η παρατήρηση αυτή αποτυπώνει με ακρίβεια τον πυρήνα της κοινωνικής διάστασης αυτού του τουριστικού ρεύματος. Η επιλογή της Αλεξανδρούπολης, και γενικότερα των ελληνικών προορισμών, λειτουργεί για πολλούς κοσμικούς Τούρκους ως μια διέξοδος σε ένα οικείο αλλά ταυτόχρονα πιο απελευθερωμένο περιβάλλον.
Αυτή η τάση ενισχύεται από συγκεκριμένους παράγοντες και αφορά κοινωνική αποσυμπίεση. Στην Ελλάδα, οι Τούρκοι επισκέπτες αυτοί αισθάνονται ότι απαλλάσσονται από το «κοινωνικό βλέμμα» και την κριτική που μπορεί να αντιμετωπίζουν σε μια ολοένα και πιο συντηρητική ισλαμική καθημερινότητα στην πατρίδα τους, ειδικά σε ό,τι αφορά την κατανάλωση αλκοόλ, τη νυχτερινή διασκέδαση και τον τρόπο ενδυμασίας.
Η Θράκη και τα ελληνικά νησιά προσφέρουν μια αίσθηση ασφάλειας και φιλοξενίας. Οι ομοιότητες στη μουσική, το φαγητό και τη νοοτροπία κάνουν τους Τούρκους τουρίστες να νιώθουν άνετα, απολαμβάνοντας έναν δυτικό τρόπο ζωής χωρίς να αισθάνονται εντελώς ξένοι.
Οι επισκέπτες αυτοί προέρχονται κατά κανόνα από τα μεγάλα αστικά κέντρα (όπως η Κωνσταντινούπολη) ή την ευρωπαϊκή Τουρκία (Ανατολική Θράκη), περιοχές που παραδοσιακά έχουν ισχυρούς δεσμούς με την κοσμική και κεμαλική παράδοση της χώρας.
Το φαινόμενο έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις, με βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να γίνονται viral δείχνοντας την κοσμοσυρροή στα μαγαζιά της παραλιακής της Αλεξανδρούπολης, όπου συχνά η παρουσία των Τούρκων επισκεπτών είναι πλειοψηφική.
Την ίδια στιγμή σε βίντεο Τουρκάλα νεαρή δέχεται απρόκλητη επίθεση επειδή και μόνο κοιτάει το κινητό της, σε έρνα ακόμη επεισόδιο βίας στην γειτονική χώρα.
Το συγκεκριμένο συμβάν έλαβε χώρα στην επαρχία Νεβσεχίρ (Nevşehir), στην περιοχή της Καππαδοκίας. Μια 46χρονη γυναίκα, η οποία αναγνωρίστηκε με τα αρχικά S.E., περίμενε έξω από ένα κατάστημα κοιτάζοντας το κινητό της. Τότε, ένας 38χρονος άνδρας, ονόματι Τολγκά Τσελίκ, την πλησίασε από πίσω και, χωρίς καμία απολύτως αφορμή ή προηγούμενη αλληλεπίδραση, της κατέφερε ένα εξαιρετικά βίαιο χτύπημα (τοκάτ) στο πρόσωπο, στοχεύοντας το αριστερό της αυτί.
Το περιστατικό αυτό έχει αναζωπυρώσει τη μεγάλη συζήτηση στην Τουρκία σχετικά με την ασφάλεια των γυναικών σε δημόσιους χώρους και την ανάγκη για ακόμη πιο αυστηρές ποινές απέναντι σε φαινόμενα έμφυλης και τυφλής βίας