
Όσα άτομα έχουν δυσανεξία στη λακτόζη μπορούν να διατηρούν τα γαλακτοκομικά στη διατροφή τους καθώς δεν είναι ωφέλιμο για την υγεία τους να απέχουν πλήρως από αυτά. Σημειώνεται πως τα γαλακτοκομικά προϊόντα περιέχουν ασβέστιο και βιταμίνη D τα οποία είναι απαραίτητα για τον οργανισμό.
Μπορούν να φάνε γαλακτοκομικά όσοι έχουν δυσανεξία;
Τα άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να βγάλουν εντελώς από τη διατροφή τους τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα οποία περιέχουν ασβέστιο και βιταμίνη D, δύο θρεπτικά στοιχεία απαραίτητα για την υγεία. Ας δούμε όμως μερικές συμβουλές, που οι περισσότερες συμπεριλαμβάνονται και σε πρόσφατη έρευνα για τη δυσανεξία στη λακτόζη και θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε τα γαλακτοκομικά στη διατροφή σας, χωρίς να χάνετε τα οφέλη τους:
1. Αρχικά, για την ύφεση των συμπτωμάτων καλό είναι να περιοριστεί η κατανάλωση προϊόντων πλούσιων σε λακτόζη.
2. Σταδιακή κατανάλωση αγελαδινού γάλακτος (από 30 έως 250 ml / ημέρα) που πρέπει να καταναλώνεται μαζί με άλλες τροφές για να επιβραδύνεται η απελευθέρωση λακτόζης στο λεπτό έντερο.
3. Κατανάλωση παλαιωμένου τύπου τυριού και γενικά πιο σκληρά τυριά, τα οποία περιέχουν χαμηλό έως και καθόλου μερίδιο λακτόζης, όπως είναι οι παλαιωμένες γραβιέρες, το κασέρι, το κεφαλοτύρι, το παλαιωμένο ανθότυρο Κρήτης και άλλα.
4. Κατανάλωση γαλακτοκομικών με μειωμένη λακτόζη, τα οποία είναι διατροφικά όμοια με τα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως για παράδειγμα τα υποκατάστατα γάλακτος (π.χ. γάλα σόγιας, καρύδας κλπ) ή το γάλα χωρίς λακτόζη, που είναι ήδη διαθέσιμα στο εμπόριο.
5. Κατανάλωση προϊόντων που έχουν υποστεί ζύμωση όπως το γιαούρτι και τα οποία, αποτελούν επίσης πηγή προβιοτικών και πρεβιοτικών και έχουν ευεργετικά αποτελέσματα στη γαστρεντερική μικροχλωρίδα.