Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Αυτός είναι ο λόγος που πρέπει να αντικαταστήσετε τον καφέ με τσάι

Κατά καιρούς έχουμε διαβάζει διάφορες λίστες με τους λόγους που θα πρέπει να αποχαιρετήσουμε τον καφέ από την καθημερινότητά μας, με το τσάι να είναι το ιδανικό ρόφημα που θα το αντικαταστήσει.

Σύμφωνα με νέα έρευνα, το τσάι μπορεί να βελτιώσει την πνευματική διαύγεια και την προσοχή, ενισχύοντας τη δημιουργικότητα. Στην έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Food Quality and Preference, ομάδα ψυχολόγων από το Πανεπιστήμιο του Πεκίνο ισχυρίζονται ότι η καφεΐνη και η θεανίνη που περιέχονται στο τσάι βελτιώνουν την προσοχή και την εγρήγορση και, μάλιστα, η επίδραση μπορεί να γίνει αισθητή μόλις λίγα λεπτά μετά την κατανάλωση του ροφήματος.

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν δύο πειράματα σε 50 φοιτητές με μέσο όρο ηλικίας τα 23 έτη. Στους μισούς από αυτούς δόθηκε να πιουν από ένα φλιτζάνι μαύρο τσάι ενώ στους άλλους μισούς ένα ποτήρι νερό. Στη συνέχεια τέσταραν τις γνωστικές και δημιουργικές τους ικανότητες, με τους συμμετέχοντες να πρέπει να φτιάξουν αρχικά μία όμορφη και δημιουργική κατασκευή με τουβλάκια και μετά να πρέπει να βρουν ένα ψαγμένο όνομα για ένα υποθετικό εστιατόριο με νουντλς. Η δημιουργικότητα των αποτελεσμάτων κρίθηκε από άλλους φοιτητές που δεν έλαβαν μέρος στην έρευνα.

Κατά μέσο όρο λοιπόν, όσοι είχαν πιει τσάι βαθμολογήθηκαν με 6.54 μονάδες για τις κατασκευές τους, ενώ όσοι είχαν πιει νερό βαθμολογήθηκαν με 6.03 μονάδες. Για την περίπτωση του ονόματος του εστιατορίου, όσοι είχαν πιει τσάι βαθμολογήθηκαν κατά μέσο όρο με 4.11 μονάδες, ενώ όσοι είχαν πιει νερό βαθμολογήθηκαν με 3.78 μονάδες.

Με βάση τα παραπάνω αποτελέσματα, οι ερευνητές συμπέραναν ότι το τσάι ενισχύει τη δημιουργικότητα και βελτιώνει τη συνολική γνωστική λειτουργία. Ωστόσο, οι ίδιοι επισημαίνουν ότι οι συμμετέχοντες κατανάλωσαν σχετικά μικρή ποσότητα τσαγιού κατά τη διάρκεια της μελέτης και συνεπώς, ίσως δεν έχουν τον ίδιο θετικό αντίκτυπο μακροπρόθεσμα. «Η καφεΐνη και η θεανίνη έχουν ευεργετική επίδραση στην προσοχή, που είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της γνωστικής λειτουργίας. Αλλά η ποσότητα των συστατικών που απορρόφησαν οι συμμετέχοντες ήταν σχετικά μικρή», αναφέρεται στην έκθεση.

«Αυτή η μελέτη συμβάλλει στην κατανόηση της επίδρασης του τσαγιού στη δημιουργικότητα και προσφέρει έναν νέο τρόπο διερεύνησης της σχέσης μεταξύ φαγητού, ποτού και βελτίωσης της ανθρώπινης γνώσης», σημειώνουν.

Tags
Back to top button