Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Αυτοί είναι οι 5 σπόροι που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας

Απίστευτα τα οφέλη τους


Οι σπόροι είναι μια εξαιρετική πηγή υγειών λιπαρών, αντιοξειδωτικών, μεταλλικών στοιχείων, ινών και πρωτεΐνης. Υπάρχουν δεκάδες τύποι σπόρων για να διαλέξετε και είναι πολύ εύκολο να τα προσθέσετε σε διάφορα πιάτα, αναφέρει το NowDoctor, ενισχύοντας την διατροφή σας τόσο σε γεύση όσο και στη θρεπτική αξία και την υφή.

1. Σπόροι Chia

Οι συγκεκριμένοι σπόροι έγιναν τελευταία ο «σούπερ σταρ» των σπόρων, πλέον προστίθενται στα πάντα σε ενεργειακές μπάρες, σε χυμούς και σε σαλάτες. Για πολλά χρόνια παλιότερα, σε χώρες της Λατινική Αμερικής, εξήραν τους σπόρους chia για τις θρεπτικές τους ιδιότητες, ειδικά για εξαιρετικά δραστήριους ανθρώπους. Ο συγκεκριμένος σπόρος προέρχεται από ένα φυτό της ερήμου που φύεται στο Μεξικό. Αυτοί οι μικροί σπόροι, αποτελούν μια πραγματική υπερτροφή με πολλά οφέλη για την υγεία. Είναι πλούσιοι σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα (α-λινολενικό οξύ). Από τα λιπαρά τους, το 60% είναι ω-3, το 15% ω-6, το 5% ω-9 και το 20%, κορεσμένο λίπος. Προσθέστε τους στο γιαούρτι, τα δημητριακά σας, τους χυμούς και τα smoothie, τις σαλάτες, το ρύζι ή στο ψωμί σας.

2. Σουσάμι


Το σουσάμι δεν είναι μόνο για το ψωμί. Είναι δημοφιλές στην Ασιατική κουζίνα. Έχει υψηλή θρεπτική αξία. Περιέχει ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, φωσφόρο, βιταμίνη Β και ίνες. Λόγω των αντιοξειδωτικών που περιέχει, μια πρόσφατη έρευνα έδειξε πως το σουσαμέλαιο μπορεί να βοηθήσει σε φλεγμονές και να βελτιώσει την εγκεφαλική υγεία. Προσθέστε το σε σαλάτες, στο ψάρι ή στο ψητό κοτόπουλο, επίσης μπορείτε να προσθέσετε σε σάντουιτς ή στη μαγιονέζα ταχίνι.

3. Σπόροι κολοκύθας

Σε πολλές χώρες τους χρησιμοποιούν σε παραδοσιακά φάρμακα. Είναι πλούσιοι σε μαγνήσιο, φώσφορο, μαγγάνιο, τρυπτοφάνη και σίδηρο. Περιέχουν επίσης χαλκό, ψευδάργυρο, βιταμίνη Κ, και φυτοστερόλες. Ο ψευδάργυρος και το ασβέστιο βοηθούν στην πρόληψη της οστεοπόρωσης, η τρυπτοφάνη έχει αποδειχθεί ότι είναι αποτελεσματική κατά της κατάθλιψης, και οι φυτοστερόλες βοηθούν στη μείωση της LDL «κακής» χοληστερόλης και στην καταπολέμηση των καρδιακών παθήσεων. Οι σπόροι κολοκύθας χρησιμοποιούνται σε θεραπείες για την ουροδόχο κύστη και τον προστάτη , καθώς προσφέρουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Το ψήσιμό τους είναι απλό και αποτελεί έναν νόστιμο τρόπο για να τους απολαύσετε. Προσθέστε τους σε σαλάτες ή στα δημητριακά σας.

4. Ηλιόσποροι

Μπορεί να είναι μικροί αλλά είναι θαυματουργοί. Εξαιρετική πηγή πρωτεινών σιδήρου και φυτικών ινών. Χαρακτηρίζονται από την υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Β1, σελήνιο και βιταμίνη Ε. Περιέχουν 4 φορές περισσότερα αντιοξειδωτικά από τα blueberries, τα καρύδια και τα φυστίκια, ενώ τονώνουν το ανοσοποιητικό και χαμηλώνουν την πίεση και την κακή χοληστερόλη. Τρώγονται ως σνακ, ωμοί ή ψημένοι και μπορείτε να τους προσθέσετε σε σαλάτες.

5. Λιναρόσποροι

Οι λιναρόσποροι είναι πλούσιοι σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα τα οποία βοηθούν στην καταπολέμηση των φλεγμονών και προστατεύουν τα κύτταρα από το οξειδωτικό στρες. Έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, που βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης, συμβάλλουν στη σωστή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος, στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας, και στην ικανοποίηση της πείνας. Αποτελούν πλούσια πηγή ψευδαργύρου, σιδήρου, ασβεστίου, βιταμίνη Ε, και βιταμινών Β. Προσθέστε τους στη ζύμη του ψωμιού, στο κέικ ή την σπιτική χορτόπιτα, ή στο γιαούρτι σας.

Tags
Back to top button