Μεγάλη ένταση επικρατεί ανάμεσα σε Γερμανία και Τουρκία με το «πάγωμα» αμυντικού προγράμματος της εταιρείας Rheinmetall, που αφορά την εξαγωγή συστημάτων ενεργητικής προστασίας ADS της Rheinmetall, τινάζοντας στον αέρα το σχετικό πρόγραμμα αναβάθμισης 200 αρμάτων μάχης του Τουρκικού Στρατού, μετά από εντολή από το Βερολίνο.
Δεν πρόκειται να γίνει συνάντηση στη Γερμανία μεταξύ Τούρκων και Γερμανών αξιωματούχων ειδικά τώρα σε μια ιδιαίτερα επικίνδυνη περίοδο κατά την οποία Τούρκοι πολιτικοί κατηγορούν την χώρα.
Ωστόσο λόγω των διμερών σχέσεων Τουρκίας και της εταιρείας Rheinmetall θα επιδιωχθεί «επαφή» σε κάποια άλλη στιγμή για την πώληση αυτού του κρίσιμου υλικού.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Rheinmetall, Armin Papperg σε μια δήλωση προς τον Τύπο σήμερα ανέφερε ότι «η γερμανική κυβέρνηση εξακολουθεί να ελέγχει ορισμένες από τις συμβάσεις που αφορούν εξαγωγές », όπως είπε.
Ο Papperg τόνισε στην Τουρκία μετά τις πολλαπλές καταστροφές τουρκικών αρμάτων Leopard στην Συρία από αντιαρματικά συστήματα των μαχητών του ISIS , είναι επιτακτική ανάγκη ο εξοπλισμός τους με σύστημα αυτοπροστασίας της Rheinmetall, για αυτό και ο ίδιος διατηρεί επαφές με την Τουρκία σχετικά με αυτή τη συμφωνία.
Το «πάγωμα» του προγράμματος τοποθέτησης γερμανικών συστημάτων ενεργητικής προστασίας ADS της Rheinmetall σε 200 τουρκικά leopard, αφορά σαφώς γερμανικά αντίποινα προς τη Τουρκία από τις δηλώσεις του Ρ.Τ.Ερντογάν περί φασιστικής Γερμανίας.
Την ίδια στιγμή πληροφορίες αναφέρουν ότι έντεκα αμυντικές παραγγελίες με προορισμό την Τουρκία έχουν μπλοκαριστεί από το Βερολίνο , με κύρια αιτία την θεωρούμενη από το Βερολίνο καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις κουρδικές περιοχές της χώρας.
Η κίνηση αυτή έρχεται σε μια εποχή όπου οι σχέσεις των δύο χωρών είναι τεταμένες, ενώ αναμένεται να πληγεί καίρια ο τουρκικός στρατός λόγω της πρόθεσης του για επιχειρήσεις στην Συρία και συγκεκριμένα στην Ράκκα .
Αυτό ήταν ένα ακόμη σοβαρό πλήγμα στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις , ειδικά τώρα ο τουρκικός στρατός μετά το πραξικόπημα είναι ιδιαίτερα αποδυναμωμένος.
Αιφνιδιαστικά η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αρνήθηκε να προχωρήσει τους τελευταίους τρεις μήνες σε εξαγωγές όπλων προς την Τουρκία. Πρόκειται συνολικά για 11 εξαγωγές.
Αυτό είναι κάτι καινούργιο και δείχνει ότι δεν πρέπει απαραίτητα να προμηθεύει κανείς με όπλα χώρες που ανήκουν στο ΝΑΤΟ εάν αυτές καταπατούν τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Σε άρθρο μας με τίτλο , αναφέραμε ότι Έξαλλοι είναι οι Γερμανοί ειδικοί της γερμανικής βιομηχανίας Krauss Maffei , από την απόδοση του δικού τους άρματος μάχης Leopard-2A4 στην Συρία, το οποίο «άναβε σαν λαμπάδα» στο άψε σβήσε από τους ρωσικούς αντιαρματικούς πυραύλους kornet των τζιχαντιστών, αναφέρει ο γερμανικός τύπος με πιο «κομψό τρόπο».
«Αχίλλειος πτέρνα» του Leopard-2A4 ήταν το πλάι και η πίσω πλευρά του άρματος…..στα οποία με την κρούση ρωσικού αντιαρματικού πυραύλου «λαμπάδιαζε» το άρμα αμέσως σκοτώνοντας το προσωπικό στο πύργο μάχης σχεδόν αμέσως.
Μέχρι σήμερα αυτός ο τύπος αρμάτων μάχης θεωρούνταν ένας από εκ των καλυτέρων αρμάτων μάχης μάχης και ο καλύτερος τύπος άρματος των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων και ίσως να ισχύει ακόμα.
Το γερμανικό άρμα πιστευόταν ότι ήταν άφθαρτο και δεν είχε τοποθετηθεί καμία επιπλέον αρθρωτού τύπου προστασία.
Οι απώλειες των τουρκικών Leopard στη Συρία , σύμφωνα με έκθεση του περιοδικού «Ευρωπαϊκή Πολιτική Ασφάλεια και Τεχνολογία», οφείλονταν και στο γεγονός ότι δεν είχαν καμία πρόσθετη προστασία ή θωράκιση ή ακόμα και κάποιο σύστημα ενεργητικής προστασίας.
Όταν υπάρχει ενεργή θωράκιση για παράδειγμα ή πρόσθετα «τούβλα» ενεργής θωράκισης γεμάτα με εκρηκτικά, τότε το βλήμα χτυπά την θωράκιση, και με απλά λόγια, αυτή η «αντι-έκρηξη» που δημιουργείται αποδυναμώνει την μεγάλη αρχική ταχύτητα του βλήματος «σώζοντας» κατά κάποιο τρόπο την κανονική θωράκιση και κατ΄επέκταση το προσωπικό .
Η Τουρκία παραμένει ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος τη Γερμανίας στο θέμα των εξαγωγών. Μόνο το 2015 εγκρίθηκαν 270 εξαγωγές ύψους 39 εκατομμυρίων ευρώ.
https://youtu.be/ZRAA3EzOGYs?t=5
https://youtu.be/WyIci3jlDeI