Eντατικές πολεμικές προετοιμασίες σε ολόκληρο τον ελλαδικό χώρο συντελούνται τις τελευταίες ημέρες και ώρες καθώς εν έτη 2017 θυμηθήκαμε να αναβαθμίσουμε την εκπαίδευση της Εθνοφυλακής. Κάλλιο αργά παρά ποτέ. Το Δ΄ Σώμα Στρατού, με την 29 Μηχανοποιημένη Ταξιαρχία, πραγματοποίησε την Κυριακή, 07 Μαΐου 2017, άσκηση Εθνοφυλάκων σε αντικείμενα αντιμετώπισης υβριδικών απειλών. Στο τελευταίο η Τουρκία έχει αποκτήσει κρίσιμες πληροφορίες το τελευταίο χρονικό διάστημα
Η άσκηση πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή Εθνοφυλάκων από τα Τάγματα Εθνοφυλακής ΡΟΔΟΠΗΣ, ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ, ΣΑΠΩΝ, ΞΑΝΘΗΣ, ΝΕΣΤΟΥ και ΕΧΙΝΟΥ, στο πλαίσιο της επιχειρησιακής τους εκπαίδευσης.
Την ίδια στιγμή η τουρκική προκλητικότητα κορυφώνεται.
Σε 40 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου προχώρησαν έξι τουρκικά αεροσκάφη την Πέμπτη, σε Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο, ενώ σημειώθηκε και μία εικονική αερομαχία μεταξύ ελληνικών και τουρκικών μαχητικών.
Τα τουρκικά αεροσκάφη -δύο F-16, τα οποία πετούσαν σε σχηματισμό, τρία CN-235 (κατασκοπευτικά), και ένα ελικόπτερο- προέβησαν επίσης σε επτά παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών.
Τα δύο F-16 ήταν οπλισμένα.
Τα παραπάνω αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες.
Εκτός από την Τουρκία και ο τουρκόφιλος Εσπεν Μπαρθ `Ειντε συνεχίζει τις απειλές πολέμου.
Όλα όσα επιτεύχθηκαν στις συνομιλίες για το Κυπριακό δεν πρέπει να αποβούν μάταια λόγω μιας κρίσης που μπορεί να υπάρξει, δήλωσε ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ `Εσπεν Μπαρθ `Ειντε ύστερα από τη συνάντηση που είχε το απόγευμα στα κατεχόμενα με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.
Ο κ. `Ειντε χαρακτήρισε την συνάντηση που έχουν αυτή την ώρα οι κύριοι Αναστασιάδης και Ακιντζί, σημαντική σημειώνοντας πως αυτή είναι η προτελευταία τους συνάντηση από αυτές που έχουν μέχρι τώρα συμφωνήσει να πραγματοποιήσουν.
Είπε πως είχαν με τον κ. Ακιντζί μια λεπτομερή συζήτηση για τα θέματα που βρίσκονται στην ατζέντα αλλά και για τη στρατηγική εικόνα, όπως και με τον κ. Αναστασιάδη το πρωί.
«Γιατί ενώ έχει γίνει κάποια πρόοδος με αργό ρυθμό, στις διαπραγματεύσεις, βλέπουμε επίσης ένα δύσκολο περιβάλλον γύρω από τις συνομιλίες. Αυτό έχει να κάνει με τη διάθεση στις δυο κοινότητες αλλά επίσης και με τις διεθνείς εξελίξεις στην περιοχή. Και πραγματικά δεν υπάρχει χρόνος να χαθεί», ανέφερε.
Σημείωσε πως ενημέρωσε και τους δυο ηγέτες για τις συναντήσεις του στη Νέα Υόρκη με τον ΓΓ του ΟΗΕ, τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και άλλους, σημειώνοντας πως είναι όλοι πολύ υποστηρικτικοί, αλλά και πολύ ανήσυχοι για τον κίνδυνο που υπάρχει σε σχέση με τη σημαντική δουλειά που έχει γίνει τα τελευταία δυο χρόνια.
Ο Νορβηγός διπλωμάτης ανέφερε πως όλα όσα επιτεύχθηκαν δεν πρέπει να αποβούν μάταια λόγω της κρίσης που μπορεί να υπάρξει και να καταστήσει αδύνατο το να συνεχίσουν. Είπε πως αυτό αποτελεί ένα ρίσκο και πως δεν θα ήταν ειλικρινής εάν δεν το μοιραζόταν με τον ΓΓ του ΟΗΕ, το Συμβούλιο, και τα μέσα ενημέρωσης.
«Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Γνωρίζουμε ότι χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε αυτό το χρόνο. Είναι απόλυτα δυνατόν», επεσήμανε. Πρόσθεσε πως είχαν μια σειρά πολύ ενθαρρυντικών συναντήσεων σήμερα με τους επικεφαλής και υψηλόβαθμους αξιωματούχους ορισμένων διεθνών οικονομικών θεσμών που βρίσκονται στην Κύπρο για τη σύνοδο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης και πως πραγματοποιήθηκε μια συνάντηση του ΔΝΤ, της Παγκόσμιας Τράπεζας, του ΟΗΕ και αριθμού άλλων θεσμών που όλοι λένε ότι είναι έτοιμοι να υποστηρίξουν ενεργά στην επίτευξη μιας λύσης και επίσης προσφέροντας οικονομική βοήθεια μετά τη λύση.
«Και αυτό είναι ένα άλλο παράδειγμα όλης αυτής της υποστήριξης που βρίσκεται εκεί έξω», ανέφερε, προσθέτοντας πως οι Κύπριοι και οι ηγέτες τους έχουν ένα σχεδόν μοναδικό επίπεδο διεθνούς υποστήριξης για τη δουλειά που κάνουν. Επανέλαβε πως αυτή είναι μια διαδικασία καθοδηγούμενη από τους ηγέτες και έτσι πρέπει να είναι.
Σημείωσε πως κανείς στον ΟΗΕ δεν σκέφτεται ακόμη και στο ελάχιστο να αναλάβει αυτή την ευθύνη. «Δεν ασκούμε επιδιαιτησία, δεν εργαζόμαστε για να παρουσιάσουμε ένα σχέδιο, προσπαθήσαμε κάτι τέτοιο πριν, απέτυχε, και δεν το επαναλαμβάνουμε», είπε.
Πρόσθεσε πως ο ΓΓ του ΟΗΕ στέλνει, ωστόσο, ένα ισχυρό μήνυμα προς τους δυο ηγέτες και προς τον ίδιο πως «όλοι πρέπει να διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας και να προσπαθήσουμε να αξιοποιήσουμε στο έπακρον αυτή την ευκαιρία, σκεπτόμενοι στρατηγικά για το τί θα μπορούσε μια λύση να συνεπάγεται». Αυτό είναι δυνατόν αλλά χρειάζεται σκληρή δουλειά και σοβαρή ηγετική στάση, κατέληξε ο κ. `Ειντε
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε σήμερα ότι τίποτε δεν αλλάζει το πρόγραμμα της Κυβέρνησης, η οποία ασκεί κυριαρχικά δικαιώματα στην ΑΟΖ της και δεν θα επηρεαστεί από τις όποιες απειλές.
Σε δηλώσεις του στο Προεδρικό Μέγαρο, είπε ότι μέχρι την αξιοποίηση και την εκμετάλλευση, υπάρχει μεγάλη απόσταση συνεπώς είναι προς όφελος να γίνουν τώρα (οι έρευνες) για να έχουμε το ταχύτερο και τα οφέλη.
Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις στις οποίες προέβη ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ μετά τη συνάντησή τους νωρίτερα σήμερα, ότι θα διπλασιάσει τις προσπάθειές του, ο Πρόεδρος είπε «καλά κάνει, ο καθένας να διπλασιάσει τις προσπάθειές του και αυτή είναι και η δική μας θέση. Αλλά εν πάση περίπτωση αυτό εξαρτάται από την πολιτική βούληση των συμμετοχόντων».
Εξάλλου, ο Πρόεδρος είπε ότι με «φιλικό τρόπο θέλω να απαντήσω στον κ. Ακιντζί ότι εάν επρόκειτο να καταγραφεί η καλή θέληση των Ε/κ, διότι τα κεφάλαια που έχουμε συζητήσει, εκτός από το εδαφικό όπου έγινε μια προσέγγιση, στα υπόλοιπα είναι η ε/κ πλευρά που συνέβαλε στο να υπάρξει πρόοδος. Συνεπώς θα χρειάζονταν πολλές πολλές σελίδες για τη δική μας καλή θέληση, και άλλες τόσες για τα παράλογα που προβάλλονται και που έχουν ξεπεραστεί και που παραμένουν όμως».
Σε παρατήρηση ότι η δήλωση του Τ/κ ηγέτη ήταν με ειρωνεία, ο Πρόεδρος είπε: «Δεν λαμβάνω υπόψη αν ήταν ειρωνική ή όχι, εγώ γνωρίζω τις πραγματικότητες και γι΄’αυτό απαντώ με τον τρόπο που απαντώ».
Σε παρατήρηση ότι ο κ. Ειντε μιλά για διεθνή κρίση και ενδεχόμενες δραματικές στιγμές και καλεί όσους ασκούν επιρροή όπου μπορούν να μειώνουν την ένταση, ο Πρόεδρος είπε, «ορθά έπραξε σήμερα».
Τόνισε ωστόσο ότι «τίποτε δεν αλλάζει το πρόγραμμα της Κυβέρνησης, η οποία ασκεί κυριαρχικά δικαιώματα στην ΑΟΖ της και δεν θα επηρεαστεί από τις όποιες απειλές.
Αντίθετα, αυτό που πρέπει να κατανοήσει η Τουρκία αλλά και η τ/κ κοινότητα είναι ότι οτιδήποτε γίνεται κατά τη διάρκεια της διερεύνησης είναι προς όφελος όλων όσοι δικαιούνται τον φυσικών πλούτο. Και αυτό το δικαιούται ο κυπριακός λαός, είτε Ε/κ είτε Τ/κ. Μέχρι την αξιοποίηση και την εκμετάλλευση, υπάρχει μεγάλη απόσταση συνεπώς είναι προς όφελος να γίνουν τώρα για να έχουμε το ταχύτερο και τα οφέλη».
Πρόσθεσε ότι «αν συμβάλουν στο να εξευρεθεί και μια βιώσιμη, λειτουργική λύση, που θα μας επιτρέψει να έχουμε σταθερότητα στον τόπο, αυτός είναι πολλαπλασιαστής των δυνατοτήτων για μια καλύτερη και ευημερούσα Κύπρο».
Oλα αυτά τη στιγμή που η Τουρκία προχώρησε σε δοκιμαστική εκτόξευση του πρώτου βαλλιστικού τύπου πυραύλου «Bora» στην επαρχία της Σινώπης στην Μαύρη Θάλασσα…