Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Υποψήφια για τους καταλόγους της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco η μακεδονική κουζίνα

Την εγγραφή της μακεδονικής κουζίνας στους καταλόγους άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco θα επιδιώξει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Ο φάκελος της υποψηφιότητας έχει ετοιμαστεί, στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδίου δράσης για την προβολή και προώθηση των αγροδιατροφικών προϊόντων της για τα έτη 2018-2020.

Μέχρι στιγμής, έχουν καταγραφεί σε μητρώο οι συνταγές που συνθέτουν τη μακεδονική κουζίνα. Στις συνταγές γίνεται αναλυτική παρουσίαση των υλικών αλλά και του τρόπου προετοιμασίας και με σύστημα ποιότητας σύμφωνα με το πρότυπο ISO.

Το μητρώο απαρτίζεται από συνταγές που αποτυπώνουν και συνθέτουν την πολιτισμική και γαστρονομική παράδοση των Ποντίων, των Βλάχων, των Σαρακατσαναίων, των Μικρασιατών και των ντόπιων κατοίκων. Σημαντική είναι και η επιρροή από την εβραϊκή και αρμένικη κοινότητα.

Η καταγραφή αποτυπώνει την αρμονία που δημιουργεί η σύνθεση της βυζαντινής κουζίνας, της ανατολίτικης ευρηματικότητας αλλά και την γαστρονομική παράδοση των Μακεδόνων.

Κύρια χαρακτηριστικά της Μακεδονικής Κουζίνας είναι η χρήση αλλαντικών, τυροκομικών, οσπρίων και κηπευτικών. Κάθε περιοχή έχει τις δικές της ιδιαίτερες συνταγές.

Σχεδίαση εκδηλώσεων

Το πρόγραμμα της Περιφέρειας προβλέπει την  προβολή και προώθηση των αγροδιατροφικών προϊόντων. Σε αυτό το πλαίσιο σχεδιάζονται εκδηλώσεις που θα παρουσιάζονται γεύσεις από την Ημαθία, τη Θεσσαλονίκη, το Κιλκίς, την Πέλλα, την Πιερία, τις Σέρρες και τη Χαλκιδική σε κεντρικά σημεία μεγάλων πόλεων του εσωτερικού και του εξωτερικού, σε αεροδρόμια, σταθμούς του μετρό, σιδηροδρομικούς σταθμούς, πολυκαταστήματα ή ξενοδοχεία. Στόχος τέτοιων εκδηλώσεων είναι η αύξηση της αναγνωρισιμότητας των ελληνικών προϊόντων.

Παράλληλα, διοργανώνονται αποστολές σε Κίνα, Αραβικά κράτη, Ρωσία, Ιαπωνία και ΗΠΑ. Ειδικά για τη Ρωσία προβλέπεται η ενεργοποίηση του πρωτοκόλλου συνεργασίας μεταξύ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και της Αγίας Πετρούπολης για την αύξηση των εμπορικών συναλλαγών σε προϊόντα πρωτογενούς παραγωγής που έχουν πληγεί μετά την επιβολή του εμπάργκο.

Το σχέδιο δράσης που παρουσίασε ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας, Φάνης Παπάς, εγκρίθηκε σήμερα από το περιφερειακό συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ το ύψος του ανέρχεται σε 3 εκατομμύρια ευρώ.

Tags
Back to top button