Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Υπέρταση: Ποιες τροφές πρέπει να τρώμε για να μας ''πέσει'' η πίεση

Με τις συγκεκριμένες διατροφικές επιλογές στην καθημερινότητά μας, ο έλεγχος της αρτηριακής πίεσης γίνεται πολύ πιο εύκολος προφυλάσσοντας ταυτόχρονα την καρδιά μας από ανεπιθύμητα συμβάντα

Πόσοι από εμάς γνωρίζουμε καλά τι είναι η υπέρταση και τι την προκαλεί; Η απάντηση είναι λίγοι.

Αυτό όμως που γνωρίζουμε είναι ότι κάποιες τροφές που καταναλώνουμε μας βοηθούν να ελέγξουμε την αρτηριακή πίεση ενώ άλλες την αυξάνουν. Ποιες τροφές θα πρέπει να αποφύγουμε και ποιες θα πρέπει να εντάξουμε στο καθημερινό διαιτολόγιό μας για να διατηρήσουμε τον έλεγχο της αρτηριακής μας πίεσης; Οι ειδικοί της κλινικής Cleveland έχουν την απάντηση.

Τι είναι η υπέρταση

Πριν εξηγήσουμε ποιες τροφές πρέπει να έχουμε στη φαρέτρα μας κατά την πρόληψη και ορθή διαχείριση της αρτηριακής μας πίεσης, ας δούμε κάποια πράγματα για αυτή τη σιωπηλή νόσο.  Η υψηλή αρτηριακή πίεση ή αλλιώς υπέρταση είναι η κατάσταση κατά την οποία τα αγγεία δέχονται αυξημένη πίεση στα τοιχώματά τους. H καρδιά διοχετεύει με αίμα τις αρτηρίες, που το μεταφέρουν αντίστοιχα σε όλο το σώμα. Στην υπέρταση η πίεση που ασκεί το αίμα στις αρτηρίες είναι πολύ μεγάλη.

Η διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στην αύξηση ή τη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Ακόμα και η αυξομείωση του βάρους την επηρεάζει, αυξάνοντάς την όταν παχαίνουμε και μειώνοντάς την όταν αδυνατίζουμε.

Σύμφωνα με τους ειδικούς της κλινικής του Cleveland, για να μπορέσουμε να έχουμε τον έλεγχο της αρτηριακής μας πίεσης αποφεύγοντας την υπέρταση, θα πρέπει να καταναλώνουμε τρόφιμα χαμηλά σε λιπαρά, αλάτι και θερμίδες, να αντικαταστήσουμε το αλάτι στο φαγητό μας με βότανα, μπαχαρικά, ξύδι, λεμόνι ή χυμούς φρούτων και να χρησιμοποιούμε λιγότερο λάδι, βούτυρο, μαργαρίνη και έτοιμες σος στις σαλάτες μας.

Ποιες τροφές μπορούμε να εντάξουμε στη διατροφή μας

  • Αποβουτυρωμένο γάλα, γάλα 1 %, γιαούρτι
  • Άπαχο κρέας
  • Γαλοπούλα και κοτόπουλο (χωρίς την πέτσα)
  • Ανάλατα δημητριακά
  • Τυριά χαμηλά σε λιπαρά και αλάτι
  • Φρούτα
  • Λαχανικά
  • Ρύζι, μακαρόνια και πατάτες ανάλατα
  • Ψωμί
  • Ανάλατους σπόρους (ηλιόσπορους και κολοκυθόσπορους) και ανάλατα καρύδια

Ποια φαγητά θα πρέπει να αποφύγουμε

  • Βούτυρο και μαργαρίνη
  • Dressings και σάλτσες
  • Λιπαρά κρέατα
  • Πλήρη γαλακτοκομικά
  • Τηγανητά
  • Αλατισμένα σνακ
  • Συσκευασμένες σούπες
  • Fast Food
  • Αλλαντικά

Πως το αλάτι αυξάνει την αρτηριακή πίεση

Το αλάτι αποτελείται κατά κύριο λόγο από νάτριο, ένα μέταλλο που υπάρχει φύσικα σε ορισμένα τρόφιμα. Το νάτριο όμως είναι ταυτόχρονα η ουσία που αυξάνει την αρτηριακή πίεση.

Μαύρο Τσάι: Το ρόφημα που λέει ''αντίο'' στην υπέρταση

Όταν καταναλώνουμε πολύ αλάτι, που περιέχει νάτριο, το σώμα μας κάνει κατακράτηση υγρών για να αποβάλλειτο περίσσιο νάτριο μια διαδικασία που μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της αρτηριακής πίεσης.

Σύμφωνα με την Αμερικάνικη Καρδιολογική Εταιρεία, δεν θα πρέπει να ξεπερνάμε καθημερινά σε κατανάλωση τα 1.500 mg νατρίου, όπου ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι ισοδυναμεί με 2.400 mg.

Πως μπορούμε να περιορίσουμε την πρόσληψη νατρίου στην τροφή μας

Αποφεύγουμε το επιτραπέζιο αλάτι

Διαβάζουμε τα συστατικά στις ταμπέλες των τροφίμων και επιλέγουμε εκείνα με χαμηλά ποσοστά νατρίου και άλατος

Ποιες τροφές περιέχουν υψηλά ποσοστά νατρίου

Τα τρόφιμα που περιέχουν περισσότερο νάτριο είναι συνήθως τα συσκευασμένα και επεξεργασμένα τρόφιμα όπως είναι τα έτοιμα γεύματα κρεατικών, τα λουκάνικα, το μπέικον και το χοιρινό. Οι σάλτσες επίσης, όπως είναι η κέτσαπ, η σόγια σως και τα dressingπεριέχουν άφθονο νάτριο μαζί με τα κατεψυγμένα προιόντα, τα έτοιμα σνακ όπως τα πατατάκια.

Τέλος αφού ακολουθήσουμε τις παραπάνω αλλάγες στη διατροφή μας, δεν θα πρέπει να ξεχάσουμε και τον περιορισμό στην κατανάλωση του αλκοόλ και φυσικά να εντάξουμε στη διατροφή μας φρέσκα φρούτα και λαχανικά υψηλά σε φυτικές ίνες

Tags
Back to top button