Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Υπέρταση: Νέα έρευνα αποκαλύπτει τις τροφές που τη ρίχνουν

Η υπέρταση αποτελεί ένα διεθνές ζήτημα δημόσιας υγείας, καθώς πλήττει πάνω από ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι η υψηλή αρτηριακή πίεση ευθύνεται τουλάχιστον για το 51% των θανάτων λόγω εγκεφαλικού επεισοδίου και το 45% των θανάτων λόγω καρδιοπάθειας.

Η μείωση της πρόσληψης νατρίου που λαμβάνουμε μέσω του αλατιού είναι μια παγιωμένη τακτική μείωσης της αρτηριακής πίεσης, όμως, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, αντίστοιχα αποτελέσματα επιτυγχάνονται με την προσθήκη συγκεκριμένων προϊόντων στο καθημερινό διατροφολόγιο.

Τα αποτελέσματα που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση American Journal of Physiology - Endocrinology And Metabolism δείχνουν ότι οι τροφές που είναι πλούσιες σε κάλιο, όπως η γλυκοπατάτα, η μπανάνα, το αβοκάντο, το σπανάκι και τα φασόλια, είναι το διατροφικό «κλειδί» για την επιτυχή ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια (USC) εξερεύνησαν τη σχέση ανάμεσα στα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης και στην πρόσληψη νατρίου, την πρόσληψη καλίου και την αναλογία νατρίου-καλίου στη διατροφή. Η επισκόπηση (μετα-ανάλυση) περιλάμβανε μεγάλο όγκο δεδομένων σχετικά με τον ρόλο του νατρίου και του καλίου στην υπέρταση.

Τα βασικά ευρήματα των ερευνητών ήταν τα εξής:

- Η αυξημένη πρόσληψη καλίου μέσω της διατροφής (όπως υπολογίστηκε βάσει ανάλυσης ούρων ή αυτοαναφοράς) συσχετίζεται με χαμηλότερα επίπεδα πίεσης, ανεξαρτήτως της πρόσληψης νατρίου.

- Η λήψη συμπληρώματος καλίου συσχετίζεται με άμεσα οφέλη στη ρύθμιση της πίεσης.

Βάσει σχετικών κλινικών δοκιμών, οι μηχανισμοί που καθοδηγούν τις παραπάνω εκβάσεις σχετίζονται με την εξισορροπιστική αλληλεπίδραση μεταξύ νατρίου και καλίου. Όπως εξηγεί η Αλίσια ΜακΝτόνα, καθηγήτρια στη Σχολή Ιατρικής Κεκ του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια, «όταν η διατροφική πρόσληψη καλίου είναι υψηλή, τότε τα νεφρά αποβάλλουν περισσότερο νερό και νάτριο, επομένως μια πλούσια σε κάλιο διατροφή έχει διουρητική δράση».

Σύμφωνα με τις τρέχουσες συστάσεις, οι ενήλικες πρέπει να λαμβάνουν καθημερινά τουλάχιστον 4,7 γραμμάρια καλίου ώστε να μειώσουν την πίεσή τους, να αμβλύνουν την επίδραση του νατρίου που λαμβάνουν από τη διατροφή τους και να μειώσουν τις πιθανότητες για πέτρες στα νεφρά και απώλεια οστικής μάζας. Ενδεικτικά, μία μερίδα μαύρα φασόλια ίση με ¾ του φλιτζανιού καλύπτει σχεδόν το 50% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας καλίου.

Πηγή: onmed.gr

Tags
Back to top button