Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΥΦΕΘΑ: Το ΠΝ και η Αεροπορία θα εξοπλιστούν για να προστατέψουν τις υποθαλάσσιες υποδομές ενέργειας σε Αιγαίο-Α. Μεσόγειο

Ελλάδα Ισραήλ Κύπρος και Αίγυπτος έχουν αποφασίσει την αναβάθμιση της στρατιωτικής συνεργασίας τους και στον υποβρυχιακό πόλεμο με την δημιουργία επίλεκτων δυνάμεων  κρούσης με ειδική αποστολή την διαφύλαξη των υποθαλάσσιων υποδομών.

Για την ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής απαιτείται μια ειδική αεροναυτική δύναμη που θα διασφαλίζει τις υποθαλάσσιες υποδομές που θα διέρχονται από ελληνική ΑΟΖ από ασύμμετρες απειλές και επιθέσεις δολιοφθοράς.
Ο ΥΦΕΘΑ κ. Κεφαλογιάννης μιλώντας στο 9ο Συμπόσιο Ενεργειακής Μετάβασης της , ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:

“Επιλέγοντας ως μεταβατικό καύσιμο το φυσικό αέριο, η χώρα μας έχει καταστεί ενεργειακός προμηθευτής από τις χώρες της Βαλκανικής έως και την Ουκρανία μέσω της οικοδόμησης ισχυρών διασυνδέσεων.

Θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι, επειδή η πλειοψηφία των υποδομών είναι υποθαλάσσιες, θα πρέπει να έχουμε το κατάλληλο Πολεμικό Ναυτικό και την κατάλληλη Πολεμική Αεροπορία για να τις υπερασπιστούμε εάν αυτό καταστεί απαραίτητο, σε ένα τόσο ρευστό γεωπολιτικό περιβάλλον όπως αυτό της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Μια παράμετρος με βάση την οποία επανεξετάζουμε το εξοπλιστικό πρόγραμμα, θέτοντας νέες προτεραιότητες είναι η ενεργειακή ασφάλεια – η δική μας και της Ευρώπης.

Την ίδια στιγμή εργαζόμαστε και για την ενεργειακή επάρκεια των νησιών μας στο Αιγαίο, ιδιαίτερα των μικρών. Έχει υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας με τον ΔΕΔΔΗΕ.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ΔΕΔΔΗΕ έχει αναλάβει μια σειρά από έργα για την ηλεκτροδότηση ή και την ενίσχυση της ηλεκτροδότησης κρίσιμων υποδομών άμυνας της χώρας, με σκοπό τη θωράκιση, ιδίως των παραμεθόριων περιοχών, των ακριτικών νησιών και μικρονησίδων και των στρατηγικών κόμβων, των κέντρων διοίκησης και επικοινωνιών των ΕΔ”.

Τι ετοιμάζεται στο παρασκήνιο με τόσα ενεργειακά έργα σε εξέλιξη

Αλλάζουν όλα με τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις από Ισραήλ και Αίγυπτο και η Ελλάδα και όμορες χώρες δημιουργούν ειδικές δυνάμεις για την διαφύλαξη των υποδομών κάτω από την θάλασσα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο παρασκήνιο συζητείται το πραγματικά φλέγον ζήτημα της φύλαξης των ηλεκτρικών διασυνδέσεων που θα διέρχεται από μεγάλο μέρος της ελληνικής, κυπριακής, ισραηλινής και αιγυπτιακής επικράτειας με μια ειδική επίλεκτη στρατιωτική δύναμη.

Μια δύναμη από ταχέα σκάφη, εξοπλισμένα ελικόπτερα, ειδικές δυνάμεις, σε συνεργασία με δορυφόρους και κλειστές επικοινωνίες, θα ευρίσκεται στην περιοχή σε μόνιμη βάση λόγω των τουρκικών απειλών και κινήσεων.

Όλα αυτά βέβαια τα μεγάλα σχέδια, δεν συμπεριλαμβάνουν την Τουρκία που βλέπει να χάνει το ενεργειακό παιχνίδι μαζί με την υποστήριξη των ΗΠΑ, για αυτό και η όποια αντίδραση της θα λάβει χώρα  πριν την υλοποίηση του αγωγού αυτού, με σκοπό να δημιουργηθούν τετελεσμένα.

Το κύριο πρόβλημα όμως έγκειται στους φόβους των Τούρκων για την μετατροπή της Κύπρου σε μια de facto μεγάλη νατοϊκή βάση, αφού ήδη πλοία της Συμμαχίας σταθμεύουν σε κυπριακά λιμάνια.

Ο φόβος αυτός, σε συνδυασμό με την ανακοίνωση εξορύξεων υδρογονανθράκων από Δυτικούς ενεργειακούς κολοσσούς στο τέλος του Φθινοπώρου, έχει βάλει σε κίνηση τον Ερντογάν που βλέπει ότι χάνει εντελώς το παιχνίδι στην Ανατολική Μεσόγειο.

Tags
Back to top button