Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Χημικά ευρείας χρήσης σχετίζονται με καρκίνο και καρδιακή νόσο

Οι διχλωροφαινόλες (DCPs), που εμπεριέχονται σε ποικιλία καταναλωτικών και βιομηχανικών προϊόντων (όπως αποσμητικά, αντιβακτηριακά πρόσθετα και χλωριωμένο πόσιμο νερό) είναι γνωστό ότι διαταράσσουν το ορμονικό σύστημα του ανθρώπου.

Τώρα μια νέα επιστημονική μελέτη από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Μινεσότα, που δημοσιεύεται στο Occupational and Environmental Medicine, αποφαίνεται για την επίδρασή τους στην καρδιά και τον κίνδυνο νόσησης από καρκίνο.

Οι ερευνητές επικεντρώθηκαν σε δύο τύπους DCPs (2,5-DCP και 2,4-DCP) και παρατήρησαν ότι η έκθεση σε αυτούς μπορεί να έχει μια ενδεχόμενη σχέση με την υψηλότερη συχνότητα της καρδιακής νόσου και του καρκίνου.

Όπως εξηγεί η κύρια συγγραφέας της μελέτης Mary Rooney, η σχέση τεκμηριώνεται από την ανάλυση στοιχείων από τη μελέτη National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES), στην οποία έχουν λάβει μέρος 3.617 άτομα. Το δείγμα είχε δώσει ούρα προς ανάλυση για την αξιολόγηση της έκθεσης σε DCPs, ενώ είχε δώσει και πληροφορίες για το ιατρικό ιστορικό του.

Η έρευνα καταλήγει λοιπόν στο συμπέρασμα ότι η υψηλή συγκέντρωση 2,5-DCP στα ούρα σχετίζεται με μεγαλύτερη συχνότητα της καρδιακής νόσου και όλων των μορφών καρκίνου. Οι συμμετέχοντες με την υψηλότερη συγκέντρωση 2,5-DCP και 2,4-DCP στον οργανισμό τους έτειναν να είναι παχύσαρκοι και να έχουν χαμηλότερο εισόδημα. Αντιθέτως, δεν εντοπίστηκαν σημαντικοί συσχετισμοί μεταξύ της έκθεσης σε 2,5-DCP και πνευμονικών παθήσεων, όπως άσθμα, χρόνια βρογχίτιδα και εμφύσημα, προβλήματα με τον θυρεοειδή αδένα ή ηπατικές παθήσεις.

Προηγούμενα στοιχεία από τη μελέτη NHANES είχαν δείξει ότι το 81% των ανθρώπων έχουν θετικά αποτελέσματα στα τεστ ούρων για 2,5-DCP και 2,4-DCP.

Tags
Back to top button