Με μεικτά πρόσημα «έκλεισαν» την Παρασκευή οι δείκτες της Wall Street, με την αγορά να έχει δεχτεί πιέσεις από το νέο ράλι στις πετρελαϊκές τιμές, αλλά και τα απρόοπτα δυσμενή στοιχεία από το καταναλωτικό κλίμα και τις προσδοκίες για την πορεία του πληθωρισμού. Εξάλλου, στο αμερικανικό χρηματιστήριο και όχι μόνο υπήρχε εύλογη αγωνία για τις εξελίξεις στο πολεμικό μέτωπο, δεδομένου πως νωρίτερα έληξε το χρονικό τελεσίγραφο που είχαν θέσει οι Ισραηλινοί προς τους Παλαιστινίους για την εκκένωση της Γάζας, συμφωνα με το .
Στο ταμπλό ο Dow Jones ήταν ο μόνος που κατάφερε, έστω και με δυσκολία, να κρατηθεί σε θετικό έδαφος με μικρή άνοδο 0,12% στις 33.670 μονάδες.
Wall Street: Τα στοιχεία του πληθωρισμού έφεραν κατήφεια
Στον αντίποδα ο S&P 500 βρέθηκε από νωρίς σε αρνητικό έδαφος και τελικά έκλεισε με πτώση 0,50% στις 4.327 μονάδες. Αναλόγως και ο Nasdaq που δέχτηκε και το μεγαλύτερο κύμα πωλητών με αποτέλεσμα να υποχωρήσει κατά 1,23% στις 13.407 μονάδες.
Πάντως, το… στραβοπάτημα αυτό δεν ήταν αρκετό για να αλλάξει τη γενική εικόνα της εβδομάδας που ήταν θετική για όλους τους δείκτες, πλην του Nasdaq. Ο S&P 500 ανέβηκε κατά 0,3%, ο Dow Jones κατά 0,7% και ο Nasdaq έχασε οριακά 0,2%. Για τον S&P 500 πρόκειται για το δεύτερο συνεχόμενο θετικό πενθήμερο.
Στην αγορά ομολόγων οι αποδόσεις κατέγραψαν μικρή κάμψη με την απόδοση του 10ετούς να υποχωρεί στο 4,629% και του 30ετούς να πέφτει στο 4,778%.
Η συνεδρίαση είχε ξεκινήσει σε θετικό κλίμα χάρη στις καλές επιδόσεις των αμερικανικών τραπεζών, καθώς σήμερα «άνοιξε» η αυλαία για τις ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων τρίτου τριμήνου από τις αμερικανικές επιχειρήσεις.
JP Morgan Chase και Wells Fargo ανακοίνωσαν μεγέθη καλύτερα του αναμενόμενου, καθώς τα τριμηνιαία κέρδη ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών, ενώ εξαιρετικά έσοδα ανακοίνωσε και η Citigroup.
Αν και μια προσεκτικότερη ανάγνωση των στοιχείων φανέρωσε στους επενδυτές πως και οι τρεις μεγάλες τράπεζες εξέδωσαν μια σειρά προειδοποιήσεων για το τρίτο τρίμηνο, επικαλούμενες σειρά από αρνητικούς παράγοντες, τα πιο σφιχτά πιστωτικά δεδομένα, τη διατήρηση των επιτοκίων στα ύψη, την αύξηση των «κόκκινων δανείων», ακόμη και τον πόλεμο που έχει ξεκινήσει στο Ισραήλ.
«Αντιμετωπίζουμε τόσα πολλά σημεία αβεβαιότητας, που θα πρέπει να είμαστε εξαιρετικά επιφυλακτικοί» προειδοποίησε χαρακτηριστικά, ο CEO της JPMorgan Chase, Τζέιμι Ντίμον, προσθέτοντας μάλιστα πως πρόκειται για την «πιο επικίνδυνη περίοδο» που βιώνει ο κόσμος εδώ και δεκαετίες.
Οι επενδυτές έδειξαν, αυτή την εβδομάδα, να ελπίζουν πως η αβεβαιότητα αυτή, αν μη τι άλλο θα αποτρέψει τη Fed να συμβάλει στις καθοδικές πιέσεις που δέχεται η οικονομία προχωρώντας σε μια ακόμη αύξηση στα επιτόκια, κατά την επικείμενη συνεδρίαση της. Όμως, η διαμόρφωση του πληθωρισμού, την Πέμπτη, σε επίπεδα ελαφρά άνω του αναμενόμενου «θόλωσε» το τοπίο.
Στην έκθεση του Πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν που δημοσιεύτηκε σήμερα αποτυπώθηκε η απαισιοδοξία των καταναλωτών για την προοπτική πτώσης του πληθωρισμού. Ο δείκτης πληθωριστικών προσδοκιών εκτινάχθηκε σε υψηλό πέντε μηνών με τους καταναλωτές να «βλέπουν» τον δείκτη στο 3,8% την επόμενη χρονιά και γύρω στο 3% μέσα στα επόμενα πέντε με δέκα χρόνια. Έτσι, και ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος έκανε «βουτιά» στις 63 μονάδες, που είναι η χειρότερη επίδοση του από τον Ιούνιο του 2022.
Βασικό σημείο ανησυχίας για τους πολίτες το υψηλό κόστος της ενέργειας και των τροφίμων και αυτό, δυστυχώς, δεν φαίνεται πως θα αλλάζει. Με τις πετρελαϊκές τιμές να κάνουν θεαματικό άλμα της τάξεως του 6% σήμερα, οι αρμόδιοι αναλυτές άρχισαν και πάλι να «κυκλοφορούν» σενάρια για την επιστροφή του μαύρου χρυσού πολύ πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι.
Μαζί με το μαύρο χρυσό, ισχυρά κέρδη αποκόμισαν και οι μετοχές των πετρελαϊκών κολοσσών, όπως και οι μετοχές των τραπεζών (JP Morgan, Citi και Wells Fargo) που ανακοίνωσαν σήμερα θετικές επιδόσεις. Τα θετικά αποτελέσματα τρίτου τριμήνου έδωσαν ώθηση και στον ασφαλιστικό κολοσσό της UnitedHealth Group.
Στον αντίποδα πιέσεις δέχτηκαν οι μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών, καθώς η απεργία του UAW συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό για σχεδόν 30 ημέρες και με το συνδικάτο να αυξάνει περαιτέρω την πίεση αλλάζοντας ταυτόχρονα τακτική και υιοθετώντας την έναρξη κινητοποιήσεων χωρίς πρότερη προειδοποίηση στα εργοστάσια.
Πτωτικά κινήθηκε η μετοχή της Boeing, καθώς εξακολουθεί να προσπαθεί να διορθώσει τα προβλήματα που εντοπίστηκαν στην παραγωγή των 737 Max 8, με αποτέλεσμα να υπάρχουν καθυστερήσεις, ενώ απώλειες κατέγραψε το Netflix μετά την υποβάθμιση της μετοχής του από την Wolfe Research.