Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Τρώμε καθημερινά καρκίνο: Τι δεν πρέπει να ξαναβάλετε στο στόμα σας

Η διατροφή μας περιλαμβάνει χιλιάδες διαφορετικά θρεπτικά συστατικά και χημικές ουσίες. Μερικά από αυτά έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες, ενώ άλλα έχει αποδειχθεί πως αυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου.

Η διατροφή μας περιλαμβάνει χιλιάδες διαφορετικά θρεπτικά συστατικά και χημικές ουσίες. Μερικά από αυτά έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες, ενώ άλλα έχει αποδειχθεί πως αυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου.

Υπάρχουν περισσότεροι από 200 τύπους καρκίνου. Έτσι, η μελέτη των επιδράσεων της διατροφής σε καθέναν από αυτούς αποδεικνύεται εξαιρετικά περίπλοκη διαδικασία.

Οι επιστημονικές έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί έως τώρα έχουν υποδείξει ορισμένες τροφές που συμβάλλουν στην εκδήλωση του καρκίνου.

1. Αλκοόλ

Περίπου το 4% όλων των καρκίνων συνδέεται άμεσα με την αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ. Ο καρκίνος του στόματος, ο καρκίνος του ήπατος, ο καρκίνος του μαστού, ο καρκίνος του εντέρου και ο καρκίνος στο λαιμό είναι μερικοί από αυτούς. Ακόμη και η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ –ένα με δύο ποτήρια την ημέρα– αυξάνει τον κίνδυνο.

2. Κόκκινο κρέας και αλλαντικά

Ο καρκίνος του στομάχου και ο καρκίνος του εντέρου εκδηλώνονται συχνότερα σε άτομα που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες κόκκινου κρέατος ή επεξεργασμένου κρέατος. Ο τρόπος μαγειρέματος μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου. Όταν το κρέας και τα αλλαντικά μαγειρεύονται σε υψηλές θερμοκρασίες, απελευθερώνονται καρκινογόνα χημικά. Αυτά τα χημικά προκαλούν βλάβες στα κύτταρα κι έτσι είναι πιο πιθανό να μεταβληθούν σε καρκινικά κύτταρα.

3. Τηγανητές πατάτες και πατατάκια

Οι μεγάλες ποσότητες μιας χημικής ουσίας που ονομάζεται ακρυλαμίδιο –βρίσκεται σε αρτοσκευάσματα και τηγανητά– προκαλεί βλάβες στο νευρικό σύστημα και μπορεί να πυροδοτήσει τον καρκίνο. Το χημικό αυτό παράγεται όταν οι τροφές με πολλούς υδατάνθρακες –όπως οι πατάτες, το ρύζι και τα δημητριακά– τηγανίζονται ή ψήνονται.

4. Αλάτι

Η υπερκατανάλωση αλατιού συνδέεται άμεσα με τον καρκίνο του στομάχου. Το αλάτι προκαλεί φλεγμονή στα τοιχώματα του στομάχου κι έτσι αυξάνεται ο κίνδυνος σχηματισμού καρκινικών όγκων.

Tags
Back to top button