Μεγάλος πονοκέφαλος έχει εξαπλωθεί στην Άγκυρα από την παρουσία των Ινδών στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, προκαλώντας στρατιωτικές, οικονομικές και γεωπολιτικές ανησυχίες για τα νεο-Οθωμανικά σχέδια του Ερντογάν, τα οποία θα διαλυθούν.
Τουρκία και Ινδία ευρίσκονται πλέον σε αντίπαλα στρατόπεδα και αυτό ξεκίνησε πολύ σοβαρά όταν η Τουρκία μαζί με το Αζερμπαϊτζάν, υποστήριξε το Πακιστάν με στρατιωτική και διπλωματική υποστήριξη κατά τη διάρκεια της επιχείρησης Sindoor.
Το Πακιστάν χρησιμοποίησε τουρκικά drones και πυραύλους, κανένα από τα οποία δεν ήταν επιτυχές. Το αποτέλεσμα ήταν ένα ινδικό μποϊκοτάζ της Τουρκίας και του Αζερμπαϊτζάν, αναφέρει το thestatesman.com.
Το σκοτεινό deal της Ουάσινγκτον! Πώς ο Τραμπ "κλείδωσε" τον Νετανιάχου πίσω από τις κλειστές πόρτες
Ο τουρισμός από την Ινδία, ένας από τους μεγαλύτερους προς την Τουρκία και ένας σημαντικός πόρος εσόδων, μειώθηκε δραστικά.
Οι ακυρώσεις αυξήθηκαν, οι γάμοι σε τουρκικούς προορισμούς ακυρώθηκαν, τα ινδικά πανεπιστήμια διέκοψαν τους δεσμούς τους με τα τουρκικά και οι πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου ένιωσαν την ανάγκη να εγκαταλείψουν τις τουρκικές μάρκες.
Οι δαπάνες των Ινδών τουριστών στην Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν ανήλθαν σε 400 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ το 2024, αλλά έκτοτε έχουν μειωθεί στο ελάχιστο.
Ταυτόχρονα, η Ινδία κινήθηκε για να αμφισβητήσει τόσο την Τουρκία όσο και το Αζερμπαϊτζάν. Η Αρμενία, αντίπαλος του Αζερμπαϊτζάν και το έθνος που στέκεται απέναντι στον άξονα Πακιστάν-Τουρκίας-Αζερμπαϊτζάν, άρχισε να προμηθεύεται ινδικό και γαλλικό στρατιωτικό εξοπλισμό.
Στην πρόσφατη παρέλαση για την Ημέρα της Δημοκρατίας στο Ερεβάν, η Αρμενία παρουσίασε νέο στρατιωτικό εξοπλισμό που έχει αναπτυχθεί τώρα στη χώρα ως αντίβαρο στο Αζερμπαϊτζάν.
Ο εξοπλισμός περιλαμβάνει εκτοξευτές πυραύλων πολλαπλών κάννων Pinaka, ραντάρ εντοπισμού όπλων Swathi, συστήματα αεράμυνας Akash και πολλαπλά πυροβόλα 155 χιλιοστών.
Αυτά είναι από τα πιο ισχυρά οπλικά συστήματα στον κόσμο. Το Αζερμπαϊτζάν είχε επανειλημμένα αντιταχθεί στην Ινδία και τη Γαλλία για την πώληση στρατιωτικού εξοπλισμού στην Αρμενία, κάτι που και τα δύο έθνη αγνόησαν.
Τέλος εποχής από τις 7 Ιουλίου! Τα αυτοκίνητα στην Ευρώπη αλλάζουν για πάντα
Η Ινδία παίζει τώρα ένα παρόμοιο παιχνίδι στην αυλή της Τουρκίας, προκαλώντας πανικό στην Άγκυρα
Η Τουρκία έχει μακροχρόνιες διαφορές με την Ελλάδα και την Κύπρο. Με την Ελλάδα, οι διαφορές αφορούν κυρίως το Αιγαίο Πέλαγος και την Ανατολική Μεσόγειο, που αφορούν σε μεγάλο βαθμό τα χωρικά ύδατα και τον εναέριο χώρο, βάσει του «Δόγματος της Γαλάζιας Πατρίδας» της Τουρκίας.
Με την Κύπρο, οι διαφορές αφορούν τη διαίρεση του νησιού μετά από στρατιωτική εισβολή που δημιούργησε το Ψευδοκράτος, το οποίο προς το παρόν αναγνωρίζεται μόνο από την Τουρκία.
Η Ινδία πλησιάζει τόσο την Ελλάδα όσο και την Κύπρο με μεγάλη ταχύτητα. Η πρόσφατη επίσκεψη του Προέδρου της Κύπρου, Νίκου Χριστοδουλίδη, στην Ινδία οδήγησε στην αναβάθμιση της σχέσης και των δύο εθνών σε Στρατηγική Συνεργασία.
Υπογράφηκαν έξι Μνημόνια Κατανόησης, τα οποία περιελάμβαναν έναν Οδικό Χάρτη για τη Συνεργασία στην Άμυνα και την Ασφάλεια (2026-2031).
Ο οδικός χάρτης, εκτός από την έναρξη πώλησης αμυντικού εξοπλισμού, περιλαμβάνει επίσης τη θαλάσσια ασφάλεια, την κυβερνοασφάλεια, τον συντονισμό των πληροφοριών και άλλες πτυχές.
Η Ινδία θεωρεί την Κύπρο «πύλη» στην αρχιτεκτονική ασφαλείας της Ευρώπης. Η Ινδία και η Ελλάδα είχαν ήδη αναβαθμίσει τους δεσμούς τους σε Στρατηγική Συνεργασία τον Αύγουστο του 2023.
Ο Ν.Δένδιας επισκέφθηκε την Ινδία τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους και αυτό που προέκυψε ήταν μια Κοινή Δήλωση Προθέσεων που κάλυπτε τη συμπαραγωγή, και τις πιθανές εξαγωγές αμυντικού εξοπλισμού.
Πώς οι μπουλντόζες του Ιράν εξαέρωσαν τις "έξυπνες" βόμβες ΗΠΑ και Ισραήλ!
Ελλάδα και Κύπρο μπορούν να προμηθευτούν στρατιωτικό εξοπλισμό από την Ινδία, η Ελλάδα περιορίζεται από τη διαλειτουργικότητα του εξοπλισμού της με το ΝΑΤΟ και παραδοσιακά βασίζεται σε συμμάχους της ( ΗΠΑ και Ευρώπη).
Η Ελλάδα έχει τοποθετήσει έναν Αξιωματικό Σύνδεσμο στο Κέντρο Σύντηξης Πληροφοριών-Περιοχή Ινδικού Ωκεανού στο Γκουρούγκραμ.
Η επίσκεψη ινδικών πλοίων για κοινές ασκήσεις τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα υποδηλώνει ότι η ινδική στρατιωτική ισχύς είναι παρούσα στο κατώφλι της Άγκυρας.
Η Κύπρος έδειξε ενδιαφέρον για την προμήθεια πυραύλων Brahmos της Ινδίας και drones καμικάζι όπως το Nagastra-1 και το SkyStriker.
Υπάρχει πιθανότητα ο εξοπλισμός που προμηθεύεται η Κύπρος να αναπτυχθεί στην Ελλάδα.
Η εισαγωγή εξελιγμένων όπλων από την Ινδία στην Ανατολική Μεσόγειο, την αυλή της Τουρκίας, θα μπορούσε να αλλάξει την ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή.
Ενώ δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμη συμφωνίες, είναι προφανές ότι αυτές είναι στα χαρτιά. Η Τουρκία πίστευε πάντα ότι θα μπορούσε να προκαλέσει την Ινδία χωρίς συνέπειες.
Υποστήριξε το Πακιστάν στο Κασμίρ, παρείχε όπλα και πυραύλους χωρίς να περιμένει ότι η Ινδία θα την χτυπήσει στην "αυλή της".
Η Κύπρος αποτελεί τη μεγαλύτερη γεωπολιτική αστάθεια της Τουρκίας. Οποιαδήποτε στρατιωτική συνεργασία με την Κύπρο αποτελεί θέμα ανησυχίας στην Άγκυρα.
Μια ισχυρή Κύπρος αμφισβητεί τα σχέδια της Τουρκίας να κυριαρχήσει στην Ανατολική Μεσόγειο, την οποία θεωρεί πίσω αυλή της.
Οι σχέσεις της Τουρκίας με το Ισραήλ είναι επί του παρόντος τεταμένες και ένας επιπλέον πονοκέφαλος θα ήταν η Κύπρος με πυραύλους.
Η παρέμβαση της Ινδίας στην Ανατολική Μεσόγειο είναι ένα σαφές μήνυμα προς την Τουρκία: απέχετε από τις ενέργειές σας στη Νότια Ασία εάν επιθυμείτε να διατηρήσετε την ειρήνη στη γειτονιά σας.
Το ίδιο μήνυμα έλαβε και το Αζερμπαϊτζάν με την Ινδία να εξοπλίζει την Αρμενία.
Η στρατιωτική ισορροπία μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας δεν είναι πλέον μονόπλευρη προς όφελος του Αζερμπαϊτζάν.
Τα πράγματα θα αλλάξουν στη γειτονιά της Τουρκίας
Ινδικά Πολεμικά Πλοία θα επισκέπτονται λιμάνια στην Κύπρο και την Ελλάδα, και οι ινδικές ένοπλες δυνάμεις θα διεξάγουν κοινές ασκήσεις και με τα δύο έθνη.
Η Τουρκία αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα και η ανασφάλειά της αυξάνεται.
Αυτή τη στιγμή η Ινδία μεταφέρει ισχυρό στρατιωτικό εξοπλισμό στην περιοχή σε έθνη που αποτελούν πρόκληση για την κυριαρχία της Τουρκίας.
Υπάρχουν λίγα που μπορεί να κάνει η Τουρκία. Γνωρίζει ότι οι αντιρρήσεις της είναι άνευ νοήματος για την Ινδία, ειδικά μετά τον τρόπο που ενήργησε μετά την ινδική υποστήριξη στην Επιχείρηση Dost.
Ενώ πολλοί στην Άγκυρα υποστηρίζουν ότι η Τουρκία πρέπει να αμφισβητήσει την Ινδία προμηθεύοντας το Πακιστάν με περισσότερο στρατιωτικό εξοπλισμό, δεν συνειδητοποιούν ότι η Τουρκία δεν μπορεί να τον παράσχει χωρίς πληρωμή, και ότι το Πακιστάν δεν έχει κεφάλαια για να πληρώσει.
Η Ινδία τώρα πληρώνει την Τουρκία με το ίδιο νόμισμα. Η πιθανότητα μιας πώλησης έχει ήδη συγκλονίσει την Άγκυρα.
Τι συμβαίνει όταν παραδοθεί μπορεί να φανταστεί κανείς. Το πιο σταθερό μήνυμα προθέσεων που θα μπορούσε να μεταφέρει η Ινδία είναι παρέχοντας στην Κύπρο μια πιστωτική γραμμή για την προμήθεια των πυραύλων Brahmos.
Η Ινδία δεν προωθεί πλέον την ήπια ισχύ της, αλλά παρεμβαίνει άμεσα σε περιοχές που επιδεικνύουν αντιινδική στάση, ειδικά στο Αιγαίο.