
Μεγάλο σάλο έχει προκαλέσει στα Κατεχόμενα της Κύπρου η απόφαση για εισαγωγή της μαντίλας στα Σχολεία, σε μια προσπάθεια ισλαμικού εκτουρκισμού των Τουρκοκυπρίων, που το φυσάνε και δεν κρυώνει θα λέγαμε.
Η ισλαμική μαντίλα εισάγεται στα σχολεία στα κατεχόμενα της Κύπρου, προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων στην τουρκοκυπριακή κοινότητα.
Η απόφαση είναι ένα ακόμη βήμα προς τον εξισλαμισμό των κατεχομένων, που ήταν η πολιτική της κυβέρνησης Ερντογάν τα τελευταία χρόνια.
Το άκρως απίστευτο ήταν δήλωση της Σελμά Ειλέμ (Selma Eilem), προέδρου της Συντεχνίας Εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στα Κατεχόμενα.
«Αυτό δεν αφορά μόνο την εκπαίδευση, είναι μια επίθεση στην ταυτότητα και την αυτονομία μας. Από τις πολιτικές παρεμβάσεις στην οικονομία μας μέχρι την κατάληψη της γης και των θεσμών μας, τώρα στοχοποιούν τα παιδιά μας. Δεν θα το δεχτούμε. Η κοινότητά μας θα αγωνιστεί για να προστατεύσει τη θέλησή της", τόνισε η ίδια.
Οι οργανώσεις εκπαιδευτικών στην Κύπρο μιλούν ενάντια σε μια πρόσφατη αλλαγή στις σχολικές πολιτικές της χώρας που επιτρέπει στα κορίτσια κάτω των 18 ετών να φορούν μαντίλα στα σχολεία.
Η νέα τροποποίηση του «πειθαρχικού κανονισμού» εγκρίθηκε από το τουρκοκυπριακό υπουργικό συμβούλιο, πυροδοτώντας διαμαρτυρίες και εγείροντας ανησυχίες για εξωτερική επιρροή.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα Ozgur Gazette, οι Τουρκοκύπριοι διαδηλωτές κατέστησαν σαφή τη δυσαρέσκειά τους τοποθετώντας μαύρα στεφάνια στις πόρτες τόσο του τουρκοκυπριακού κοινοβουλίου, όσο και της τουρκικής πρεσβείας.
Η διαδήλωση ήταν μια ορατή έκφραση αντίθεσης στην αλλαγή.
Η Σελμά Ειλέμ πρόεδρος της Συντεχνίας Εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (KTÖÖS), μίλησε με πάθος στην διαμαρτυρία. Καταδίκασε την κίνηση, χαρακτηρίζοντάς την ως νέα επίθεση στη βούληση της τουρκοκυπριακής κοινότητας.
Η τροπολογία, η οποία επιτρέπει τη μαντίλα στα σχολεία, θεωρείται από πολλούς ως μέτρο επιβολής στους Τουρκοκύπριους από την Άγκυρα.
Μάλιστα, ο Τουρκοκύπριος ψευδο-υπουργός Παιδείας, Ναζίμ Τσαβούσογλου, φέρεται να έλαβε την απόφαση κατόπιν εντολών της Τουρκίας.
Επέλεξε να μιλήσει σε τουρκικά μέσα ενημέρωσης που σχετίζονται με το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) αντί του τουρκοκυπριακού Τύπου.
Σε συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα Sabah, ο Τσαβούσογλου υπερασπίστηκε την πολιτική, λέγοντας ότι το θέμα της μαντίλας δεν ήταν ποτέ πρόβλημα στα τουρκικά λύκεια και πανεπιστήμια.
«Με αυτή την απόφαση, ουσιαστικά άρουμε την απαγόρευση της μαντίλας στα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης», είπε. «Ελπίζουμε να είναι μια θετική αλλαγή».
Η αλλαγή πολιτικής έχει πυροδοτήσει συζητήσεις, με ορισμένους να υποστηρίζουν την απόφαση ως μια κίνηση προς μεγαλύτερη ελευθερία, ενώ άλλοι τη θεωρούν ως ένα ακόμη βήμα προς τον εξωτερικό έλεγχο των τοπικών υποθέσεων.
Καθώς η διαμάχη συνεχίζεται, πολλοί δάσκαλοι και μαθητές στην τουρκοκυπριακή κοινότητα αυξάνουν την αντίδραση τους με στόχο να αντισταθούν σε οποιεσδήποτε αλλαγές πιστεύουν ότι, υπονομεύουν τις πολιτιστικές και εκπαιδευτικές αξίες τους.