Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΑΠΟΨΕΙΣ

Τουρκία: Γεωστρατηγική ένταση και τουρκική λίρα – Γιατί μας αφορά

Του Δημήτρη Καιρίδη


Η Τουρκία είχε ρυθμό ανάπτυξης 7,4% το 2017. Παρόλα αυτά το ΑΕΠ της σε δολάρια από 863 δισεκατομμύρια έπεσε στα 851. Πως γίνεται αυτό; Η εξήγηση είναι απλή: η τουρκική λίρα υποτιμήθηκε και συνεχίζει να υποτιμάται. Ήδη ένα δολάριο αξίζει λίγο πάνω από τέσσερις λίρες και ένα ευρώ πέντε. Η υποτίμηση της λίρας την τελευταία διετία έχει ξεπεράσει το 60%.

Ο λόγος είναι απλός και έχει να κάνει με την επεκτατική οικονομική πολιτική που ακολουθεί ο Ερντογάν στο εσωτερικό προκειμένου να ενισχύσει την εγχώρια ζήτηση που με τη σειρά της διατηρεί τον πληθωρισμό σε διψήφιο νούμερο και αυξάνει το εξωτερικό έλλειμμα της οικονομίας.

Επιπλέον, οι αγορές συναλλάγματος αισθάνονται ανησυχία από τον αυξημένο γεωπολιτικό κίνδυνο που η ένταση με τους Κούρδους, η εμπλοκή της Τουρκίας στη Συρία και η επιδείνωση των σχέσεων της Τουρκίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, τους Ευρωπαίους και την Ελλάδα ενέχουν.

Παρά τους κομπασμούς του καθεστώτος, η τουρκική οικονομία παραμένει ευάλωτη και εξαρτημένη από την εισροή ξένων κεφαλαίων με χαμηλό κόστος. Κάθε χρόνο χρειάζεται πάνω από 200 δισεκατομμύρια δολάρια για να ανακυκλώνει το εξωτερικό χρέος της, κυρίως ιδιωτικό. Τα επιτόκια διεθνώς έχουν πάρει την ανηφόρα και η πίεση στο μέλλον μάλλον θα αυξηθεί.


Μέχρι τις εκλογές του 2019 ο Ερντογάν θα επιμείνει στην πολιτική του, δηλαδή στην οικονομική επέκταση και τη γεω-στρατηγική ένταση, προκειμένου να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία στο εσωτερικό της Τουρκίας. Η λίρα θα συνεχίσει να υποτιμάται και οι αγορές θα παρέχουν ένα φρένο στον μεγαλοϊδεατισμό του, που είναι κατά τι αποτελεσματικότερο από τις φλυαρίες των ευρωπαϊκών συμβουλίων.

onalert

Tags
Back to top button