Μετά την κατανάλωση ενός έτοιμου χυμού ή μιας σοκολάτας παρατηρείται απότομη αύξηση στα επίπεδα του σακχάρου του αίματος, η οποία μετά από λίγο ακολουθείται από απότομη πτώση τους. Όταν είναι συχνές, αυτές οι διακυμάνσεις συμβάλλουν στην εκδήλωση του διαβήτη τύπου 2 ή αυξάνουν τον κίνδυνο επιπλοκών σε άτομα που έχουν ήδη διαγνωστεί με την πάθηση.
Σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition, η συστηματική κατανάλωση τσαγιού μπορεί να «εξομαλύνει» τις επικίνδυνες αυξομειώσεις του σακχάρου που παρατηρούνται μετά την κατανάλωση κάποιου προϊόντος με ζάχαρη.
Στο πλαίσιο της σχετικής δοκιμής, στην οποία συμμετείχαν 12 άτομα με φυσιολογικά επίπεδα σακχάρου και 12 άτομα με προδιαβήτη, διαπιστώθηκε ότι το τσάι μείωσε σημαντικά τη διαθεσιμότητα γλυκόζης στο αίμα όταν καταναλώθηκε αμέσως μετά από ένα πλούσιο σε ζάχαρη ποτό.
Όπως εκτιμούν οι ερευνητές, η θετική επίδραση του τσαγιού παρατηρείται χάρη στις πολυφαινόλες που περιέχει, οι οποίες «μπλοκάρουν» την απορρόφηση της ζάχαρης.