Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Το πρώτο βήμα για την δημιουργία Τουρκικής «αυτοκρατορίας» έγινε - Το Ορούτς Ρέις πέρασε από το Αιγαίο πλέοντας προς Σομαλία

Πιστός στο νεοοθωμανικό όραμα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο φιέστας στο Βόσπορο ξεπροβόδισε το ερευνητικό σκάφος Ορούτς Ρέις που συνοδευόμενο από δύο φρεγάτες, ένα σκάφος υποστήριξης του τουρκικού στόλου και τρία συνοδά της Εταιρείας Πετρελαίου της Τουρκίας, πλέει προς Σομαλία όπου βάση της συμφωνίας η Άγκυρα θα καρπώνεται το 30% των εσόδων από τα κοιτάσματα που θα εντοπίσει.

Με δεδομένο πως η Σομαλία έχει παραχωρήσει και τα χωρικά της ύδατα στην Τουρκία για να τα φυλάει, μπορούμε πλέον να μιλάμε για την ολοκληρωτική εκμετάλλευση αυτής της χώρας από την Τουρκία που αποκτά στην σύγχρονη εποχή μια χώρα απόλυτα ελεγχόμενη. Μιλάμε δηλαδή για την πρώτη χώρα που θα αποτελέσει «κτήση» μιας σύγχρονης Τουρκικής και όχι Οθωμανικής «Αυτοκρατορίας».



Το Ορούτς Ρέις και ο στολίσκος που το συνοδεύει προτίμησε αντί την παράκτια οδό τον πλου από την καρδιά του Αιγαίου κάνοντας επίδειξη ισχύος.

Εκπρόσωπος του Υπουργείου Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας σε σχετικό προπαγανδιστικό βίντεο αναφέρει χαρακτηριστικά: «Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για την ευημερία της χώρας μας με προγράμματα που πάνε και πέρα από την Γαλάζια Πατρίδα στην διεθνή αρένα».



Εν τω μεταξύ σε συνέντευξή του στην Καθημερινή ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης επεσήμανε πως αναμένει τον τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν τον Νοέμβριο στην Αθήνα τονίζοντας:  «Αυτή τη στιγμή οι δύο Υπουργοί Εξωτερικών έχουμε λάβει εντολή να αξιολογήσουμε αν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για να προχωρήσουμε στην ουσιαστική συζήτηση για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης».

Σε σχέση με τα ελληνοτουρκικά πρόσθεσε: «Η συζήτηση δεν καταλαμβάνει το θέμα των εθνικών χωρικών υδάτων, το οποίο ως ζήτημα κυριαρχίας εκφεύγει παντάπασιν του ελληνοτουρκικού διαλόγου, η δε επέκταση τους αποτελεί κυριαρχικό και αναφαίρετο δικαίωμα της Ελληνικής Πολιτείας με τον τρόπο και κατά τον χρόνο που θα κριθεί κατάλληλος. Εφόσον υπάρξει σύμπτωση σε σχέση με το πλαίσιο της οριοθέτησης, οι δύο ηγέτες θα δώσουν, εάν το κρίνουν, ειδική εντολή κατά τη διάρκεια του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας, που προγραμματίζεται για τον Ιανουάριο στην Άγκυρα, για να αρχίσουν οι ουσιαστικές συζητήσεις. Εάν δεν υπάρξει συμφωνία των μερών για το πλαίσιο, η συζήτηση για την οριοθέτηση δεν θα προχωρήσει και θα προσπαθήσουμε να συντηρήσουμε το σχετικά καλό κλίμα. Σε σχέση με τις διερευνητικές επαφές, θα σας το πω απλά. Δεν σκοπεύουμε να πάμε στον 65ο γύρο. Επί 21 χρόνια και μετά από 64 γύρους διερευνητικών επαφών δεν μπορέσαμε να φθάσουμε σε ένα επίπεδο συζήτησης με την Τουρκία, όχι για την ουσία, αλλά ούτε καν για τη διαδικασία. Και αυτό που, δυστυχώς, έχει προκύψει είναι ότι συνήθως το τέλος κάθε γύρου μας έβρισκε ενίοτε σε χειρότερη θέση σε σχέση με την αρχή του. Έχει αποδειχτεί πλέον ιστορικά ότι στα σύνθετα θέματα εξωτερικής πολιτικής η αδράνεια είναι συνήθως επιζήμια. Μόνον η κίνηση παράγει ωφέλιμη ενέργεια».

Ωστόσο στο πλαίσιο των ΜΟΕ, αξιωματικοί του Στρατού Ξηράς προγραμματίζεται να επισκεφθούν το Τουρκικό Γενικό Επιτελείο Στρατού στις 10-11 Οκτωβρίου. Σε στρατιωτικό επίπεδο συνεχίζεται η μεγάλη αεροπορική άσκηση του ΝΑΤΟ Ramstein Flag, από την οποία η Τουρκία επέλεξε να απέχει καθώς αρνήθηκε να καταθέσει σχέδια πτήσης και να αναγνωρίσει έτσι επί της ουσίας το εύρος του Ελληνικού Εναέριου Χώρου και το FIR Αθηνών.

 

Tags
Back to top button