Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Το όφελος του μελιού που πολλοί δεν γνωρίζουν

Οι πολύ σπουδαίες ιδιότητες του μελιού είναι γνωστές και έχουν τονιστεί από γιατρούς και άλλους επιστήμονες ανά διαστήματα. 


Ωστόσο υπάρχουν και κάποια χαρακτηριστικά και οφέλη που προσφέρει το μέλι που δεν είναι γνωστά σε όλους. Για παράδειγμα ένα φυσικό σάκχαρο που υπάρχει στο μέλι παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην υγεία μας. Συμβάλλει στην απομάκρυνση των λιπαρών ουσιών που συσσωρεύονται στα τοιχώματα των αρτηριών, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο για σοβαρές καρδιαγγειακές επιπλοκές όπως το έμφραγμα.

Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας νέας μελέτης που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές στις ΗΠΑ, στην Ιταλία και στον Καναδά και δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Nature Communications.

Το σάκχαρο-κλειδί ονομάζεται τρεαλόζη και έχει την ικανότητα να ενεργοποιεί μια πρωτεΐνη που δίνει εντολή στα ανοσοκύτταρα (μακροφάγα) να απομακρύνουν τις πλάκες λιπαρών ουσιών από τις αρτηρίες, σύμφωνα με τα νέα ευρήματα. Εκτός από το μέλι, η τρεαλόζη βρίσκεται επίσης στα μανιτάρια, στον αστακό και στις γαρίδες.

Ο βασικός συντάκτης της μελέτης αναφέρει ότι όταν υπάρχει αθηροσκλήρωση στις αρτηρίες, τα μακροφάγα προσπαθούν να αποκαταστήσουν τις βλάβες καθαρίζοντας την περιοχή, όμως υπερφορτώνονται λόγω της φλεγμονώδους φύσης των αθηροκληρωτικών πλακών. Αυτό, ουσιαστικά, που καταφέρνει η τρεαλόζη είναι να ενεργοποιήσει μια πρωτεΐνη, την TFEB, η οποία εισβάλλει στον πυρήνα των μακροφάγων, ενώνεται με το DNA του και πυροδοτεί στη συνέχεια μια αλυσιδωτή αντίδραση που προσδίδει στο μακροφάγο «υπερδυνάμεις», ενισχύοντας την ικανότητά του να απομακρύνει την πλάκα από τις αρτηρίες.


baby.gr

Tags
Back to top button