Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΚΥΡΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Το νέο κριτήριο για τις προσλήψεις θα είναι πλέον ο εμβολιασμός -Χωρίς μισθό, ένσημα και προαγωγές οι ανεμβολίαστοι Ψηφίζεται σήμερα η τροπολογία για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς

Σήμερα θα ψηφιστεί η πρώτη νομοθετική ρύθμιση που προβλέπει υποχρεωτικούς εμβολιασμούς στη χώρα μας.

Η επίμαχη τροπολογία ρυθμίζει το καθεστώς αναστολής εργασίας χωρίς χρονικό όριο για όσους δεν πεισθούν να εμβολιαστούν, αναφέρει εξαιρέσεις και προβλέπει κυρώσεις, δηλαδή υψηλά πρόστιμα για όσες επιχειρήσεις παραβιάσουν τους κανόνες της υποχρεωτικότητας.

Εκτός από την υποχρεωτικότητα που πλέον θα επιβληθεί σε όλους τους υγειονομικούς, αίσθηση προκαλεί η ειδική ρύθμιση που δεσμεύει τους επίσης όλους τους εργαζόμενους σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα να επιδεικνύουν το πιστοποιητικό τους εμβολιασμού στους ανωτέρους τους.

Υποδεέστερα καθήκοντα θα αναλαμβάνουν οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι στην εργασία τους ενώ όσοι βγουν σε αναστολή μένουν για όσο διάστημα διαρκεί ο μη εμβολιασμός τους χωρίς μισθό, ένσημα και προαγωγές, όπως εξηγεί ο εργατολόγος δικηγόρος Γιάννης Καρούζος στο Dikaiologitika News.

Το νέο κριτήριο για τις προσλήψεις θα είναι πλέον ο εμβολιασμός

Αναλυτικότερα όπως αναφέρει σύμφωνα με την τροπολογία όλοι οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα έχουν υποχρέωση να ενημερώσουν αν έχουν εμβολιαστεί ή έχουν νοσήσει το τελευταίο εξάμηνο επιδεικνύοντας σχετικά πιστοποιητικά. Η μη συμμόρφωση του εργαζόμενου στη σχετική υποχρέωση δίνει το δικαίωμα στον εργοδότη να τοποθετήσει τον εργαζόμενο σε καθήκοντα που δεν τον εκθέτουν σε κίνδυνο νόσησης, όπως υπηρεσία back office, τηλεργασία, ακόμη και υποδεέστερα καθήκοντα. Σε καμία περίπτωση ο εργοδότης, δεν μπορεί κατ’ αρχήν να επιβάλλει ως κύρωση στον εργαζόμενο την απόλυση, αφού δεν προβλέπεται νομοθετικά. Στην αδικαιολόγητη επιμονή του εργαζόμενου να αρνείται την ενημέρωση και αφού ο εργοδότης εξαντλήσει τα παραπάνω, μπορεί να τον αποστερήσει από την καταβολή μισθού, αφού η υποχρέωση ενημέρωσης για τον εργαζόμενο, αποτελεί κύρια υποχρέωση της σύμβασης εργασίας του.

Σύμφωνα με τον κ. Καρούζο όσο παραμένει ο εργαζόμενος σε καθεστώς τηλεργασίας, δηλαδή εξ αποστάσεως παροχής υπηρεσιών, χωρίς τη φυσική παρουσία στην εγκατάσταση του εργοδότη, δεν μπορεί να υποχρεωθεί σε εμβολιασμό. Ούτε θα τεθεί σε αναστολή λόγω του μη εμβολιασμού του

Η διαπίστωση λόγων υγείας που εμποδίζουν τον εμβολιασμό του εργαζομένου θα πρέπει να πιστοποιούνται από ειδική υγειονομική επιτροπή που θα συστηθεί σε επίπεδο περιφέρειας και να εμπίπτει στη λίστα των εξαιρέσεων που θα ανακοινωθούν από την αρμόδια Εθνική Επιτροπή.

Η άρνηση του εργαζομένου να εμβολιαστεί επιφέρει την αναστολή των καθηκόντων, που παρέχει δηλαδή ο εργαζόμενος μπαίνει σε μία ανενεργή περίοδο της υπαλληλικής του εξέλιξης, στη διάρκεια της οποίας αναστέλλονται όλα τα υπηρεσιακά δικαιώματα, ακόμα και μετάταξης, κρίσης, προαγωγής και εν γένει εξέλιξή του.

Παράλληλα όπως μας εξηγεί ο κ. Καρούζος οι νέες προσλήψεις θα γίνονται με το κριτήριο του εμβολιασμού ενώ ένας εργοδότης που βγάζει σε αναστολή τον εργαζόμενο του λόγω του ότι δεν έχει εμβολιαστεί θα μπορεί να προχωρήσει σε πρόσληψη εμβολιασμένου εργαζόμενου με σύμβαση ορισμένου χρόνου που θα λήξει όταν επιστρέψει ο εργαζόμενος που εμβολιάστηκε.

Σε αυτή τη φάση ο υποχρεωτικός εμβολιασμός ισχύει για όλο το προσωπικό των ιδιωτικών, δημόσιων και δημοτικών μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων και φροντίδας ατόμων με αναπηρία (ιατρικό, παραϊατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό και υποστηρικτικό προσωπικό), δηλαδή:

– Κέντρα αποθεραπείας και αποκατάστασης
– Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης για άτομα με ειδικές ανάγκες
– Στέγες Αυτόνομης Διαβίωσης Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες της απόφασης του Υπουργού Υγείας και Πρόνοιας υπό στοιχεία Π4β/οικ.4681/1996 (Β’ 825),
– Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων της παρ. 5 του άρθρου 1 του ν. 2345/1995 (Α’ 213),
-Θεραπευτήρια Χρονίως Πασχόντων του π.δ. 631/1974 (Α’ 271),
– Κλειστές δομές των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας του άρθρου 9 του ν. 4109/2013 (Α’ 16), στις οποίες φιλοξενούνται ηλικιωμένοι ή άτομα με αναπηρία,
– Ιδρύματα περίθαλψης χρονίως πασχόντων του άρθρου 28 του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας της 31ης Οκτωβρίου 2018 (Β’ 4898),
– Οικοτροφεία του άρθρου 30 του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας,
– Ειδικά ιδρύματα του άρθρου 6 του ν. 861/1979 (Α΄ 2),
– Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων της απόφασης του Υπουργού Υγείας και Πρόνοιας υπό στοιχεία Π1γ/ΑΓΠ/οικ.14963/2001 (Β’ 1397),
– Κέντρα Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας της απόφασης του Υπουργού Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων υπό στοιχεία Π4α οικ.4633/1993 (Β΄ 789),
– Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και Ατόμων με Αναπηρία (ΚΔΑΠΑμεΑ) του άρθρου 2 του ν. 4756/2020 (Α΄ 235), και
– Το προσωπικό που απασχολείται στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι».

Επίσης για επιτακτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, εμβολιάζεται υποχρεωτικά κατά του κορονοϊού COVID-19 όλο το προσωπικό (ιατρικό, παραϊατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό και υποστηρικτικό) σε ιδιωτικές, δημόσιες και δημοτικές δομές υγείας (διαγνωστικά κέντρα, κέντρα αποκατάστασης, κλινικές, νοσοκομεία, δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, μονάδες νοσηλείας, διαγνωστικά κέντρα και Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας).

Σε αναστολή μπορούν να μπουν εφόσον δεν έχουν εμβολιαστεί και εργαζόμενοι με συμβάσεις έργου, παροχής ανεξαρτήτων υπηρεσιών, καθώς και σε συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας δανειζόμενου προσωπικού ή προσωπικού που συμβάλλεται με εργολάβο.

Στον εργοδότη που απασχολεί προσωπικό επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο α) 10.000 ευρώ για κάθε παράβαση και έως 50.000 ευρώ και σε περίπτωση υποτροπής, που διαπιστώνεται σε επανέλεγχο 20.000 ευρώ για κάθε παράβαση και έως 200.000 ευρώ.

Η αναστολή των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων αίρεται με τη συμπλήρωση δεκατεσσάρων ημερών από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού.

Tags
Back to top button