Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Το μέγεθος του πιάτου επηρεάζει την ποσότητα του φαγητού

Ακόμη κι αν φαίνεται ασήμαντο, το μέγεθος του πιάτου που χρησιμοποιούμε μπορεί να επηρεάσει την ποσότητα του φαγητού που θα σερβίρουμε και συνεπώς θα καταναλώσουμε, αφού θέλουμε πρώτα να «χορτάσει το μάτι».

Η ποσότητα τροφής που καταναλώνεται καθημερινά καθορίζει την ημερήσια πρόσληψη θερμίδων, η οποία με τη σειρά της επηρεάζεται από πλήθος φυσιολογικών, ψυχολογικών και περιβαλλοντικών παραγόντων.

Τα τελευταία χρόνια, η διεθνής επιστημονική βιβλιογραφία έχει αναδείξει σημαντικό αριθμό παραγόντων που συμβάλλουν στην αύξηση της ενεργειακής πρόσληψης και κατ’ επέκταση του σωματικού βάρους.

Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνεται η αύξηση του μεγέθους των μερίδων που παρατηρείται τις τελευταίες δεκαετίες. Ειδικότερα, έχει παρατηρηθεί ότι τόσο οι μερίδες φαγητού που σερβίρονται σε εστιατόρια, όσο και οι συσκευασίες πολλών -κυρίως «ανθυγιεινών»- τροφίμων, έχουν αυξηθεί σημαντικά σε σύγκριση με παλαιότερα, γεγονός που πιθανόν να συνδέεται και με την αύξηση των ποσοστών υπέρβαρου και παχυσαρκίας.

Πως δεν θα πάρουμε όμως παραπάνω κιλά; Με τους εξής τρόπους: 

Με τη χρήση μικρότερων πιάτων για το φαγητό. Αυτό διότι, αν χρησμοποιήσουμε μεγαλύτερα πιάτα είναι λογικό ότι θα τα γεμίσουμε περισσότερο, με αποτέλεσμα να καταναλώσουμε μεγαλύτερη ποσότητα τροφής ακόμη κι αν έχουμε χορτάσει.

Αντίθετα, σε ένα μικρότερο πιάτο, η μερίδα που σερβίρουμε φαίνεται μεγαλύτερη και συνεπώς, εκτός από την ικανοποίηση του αισθήματος πείνας, προσφέρει και ένα πιο ικανοποιητικό οπτικό ερέθισμα. Μήπως, λοιπόν, είναι ώρα να αλλάξετε σερβίτσιο;

Tags
Back to top button