Το «μάρμαρο» των σταθερά υψηλών επιτοκίων φαίνεται ότι πληρώνουν οι μετοχές διεθνώς, καθώς οι εκροές κεφαλαίων από τα χρηματιστήρια έχουν προσλάβει μορφή χιονοστιβάδας.
Είναι ενδεικτικό ότι, σύμφωνα με ανάλυση της Bank of America, ο ρυθμός εξόδου των επενδυτών από τις μετοχές είναι ο υψηλότερος από τον περασμένο Δεκέμβριο, καθώς το δόγμα των «υψηλών επιτοκίων για μεγάλο χρονικό διάστημα» αυξάνει τον κίνδυνο για ύφεση στην οικονομία
Την εβδομάδα 14 έως 20 Σεπτεμβρίου, με βάση την ανάλυση της BofA, οι εκροές από τις μετοχές παγκοσμίως έφθασαν στα 16,9 δισ. δολάρια, το υψηλότερο επίπεδο για το 2023.
«Πρωταθλήτριες» αναδείχθηκαν οι αμερικανικές μετοχές, ενώ από την πλευρά της, η Ευρώπη κατέγραψε αρνητικές ροές για 28η συνεχόμενη εβδομάδα.
Σύμφωνα με την ανάλυση του Μίκαελ Χάρτνετ, τα επίμονα υψηλά επιτόκια των κεντρικών τραπεζών θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια ανώμαλη οικονομική «προσγείωση» το 2024, πυροδοτώντας αλλεπάλληλα σοκ στις χρηματοπιστωτικές αγορές.
Το συγκεκριμένο αφήγημα έχει ήδη αρχίσει να ξετυλίγεται, όπως σημειώνει η Bank of America, κάτι που αποτυπώνεται ιδίως στην εκτόξευση του κόστους δανεισμού και στην εκτίναξη των αποδόσεων στα κρατικά ομόλογα.
Μην ξεχνάμε ότι η απόδοση των 10ετών ομολόγων στις ΗΠΑ αναρριχάται στο υψηλότερο επίπεδο από το 2007, προσεγγίζοντας το 4,5%.
Την ίδια στιγμή, τα πρώτα αρνητικά σημάδια στην πραγματική οικονομία είναι ήδη ορατά, με τον δείκτη ανεργίας να βρίσκεται σε άνοδο, ενώ οι αθετήσεις πληρωμών και οι χρεωκοπίες επίσης σημειώνουν αύξηση.
Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, η Bank of America παραμένει «αρκούδα» για τις αμερικανικές μετοχές, ακόμη κι αν ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 μετράει άνοδο 13% μέσα στο 2023.
Αυτό το ράλι, ωστόσο, έχει «ξεφουσκώσει» σημαντικά από τα τέλη Ιουλίου και μετέπειτα, με τη διάθεση των επενδυτών για πρόσθετο ρίσκο να βρίσκεται σε σταθερά πτωτική τροχιά.
Μόλις την Τετάρτη, εξάλλου, η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ, δηλαδή η Federal Reserve, παρότι διατήρησε τα επιτόκια στο 5,25% – 5,50%, έστειλε σήμα διατήρησης των υψηλών επιτοκίων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, καθώς ο πληθωρισμός παραμένει σχεδόν διπλάσιος του στόχου (3,7% Vs 2%).
Υπ. Οικονομικών: Η εξειδίκευση των μέτρων που ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης στη ΔΕΘ
Την ίδια στιγμή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, την περασμένη εβδομάδα, προχώρησε στην 10η συνεχόμενη παρέμβαση, αναθεωρώντας το επιτόκιο καταθέσεων στο 4% και το βασικό επιτόκιο στο 4,5%. Ο δείκτης τιμών στις χώρες του ευρώ, παρά την επιβράδυνση των τελευταίων μηνών, εξακολουθεί να βρίσκεται σε επίπεδα άνω του 5%, ενώ αποκλείεται να επιστρέψει στο 2% πριν το 2026.
Και όπως είναι ευρέως γνωστό, οι σφιχτές συνθήκες και τα υψηλά επιτόκια, ναι μεν συνδράμουν στην αναχαίτιση των ανατιμήσεων, αλλά ταυτόχρονα υπονομεύουν την οικονομική ανάπτυξη, μέσω του υψηλότερου κόστους χρήματος.
Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι S&P 500 και Nasdaq οδεύουν προς τις μεγαλύτερες μηνιαίες απώλειες από τον περασμένο Δεκέμβριο.
Τις παραπάνω προειδοποιήσεις ενστερνίζεται και ο αναλυτής της JP Morgan, Μάρκο Κολάνοβιτς, ο οποίος εφιστά την προσοχή για τις επιπτώσεις των υψηλών επιτοκίων στην αγορά μετοχών. Ο Μίκαελ Γουίλσον της Morgan Stanley, παράλληλα, σπεύδει να υιοθετήσει ένα ακόμη πιο δυσοίωνο outlook για τις μετοχές το 2024.
Επιστρέφοντας στον Χάρτνετ της Bank of America, ο έμπειρος αναλυτής προσδίδει ιδιαίτερη σημασία στο πώς θα αντιδράσουν οι αγορές όταν οι αποδόσεις των ομολόγων αρχίσουν επιτέλους να πέφτουν. Σε περίπτωση που προκληθεί ένα νέο ράλι, τότε ο S&P 500 θα κινηθεί προς τις 5.000 μονάδες. Σε αντίθεση περίπτωση, όμως, θα έχουμε μια περαιτέρω πτώση προς τις 4.000 μονάδες, εξηγεί.