Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Το κόκκινο κρέας αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από 9 ασθένειες

Σίγουρα θυμάστε τον σάλο που είχε δημιουργηθεί το 2015 όταν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι πρόκειται να εντάξει το φρέσκο κόκκινο κρέας στην «εγκυκλοπαίδεια καρκινογόνων» του και λίγο αργότερα ότι τόσο το φρέσκο όσο και το επεξεργασμένο κόκκινο κρέας –δηλαδή τα αλλαντικά– συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο για ορθοκολικό καρκίνο.


Τώρα, σχεδόν δύο χρόνια αργότερα, νέα επιστημονικά ευρήματα για τη σχέση κόκκινου κρέατος και υγείας έρχονται και πάλι να «ξυπνήσουν» τις ανησυχίες μας.

Το κόκκινο κρέας, διαπίστωσαν ερευνητές στις ΗΠΑ, συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο να χάσει κάποιος τη ζωή του από 9 σοβαρές ασθένειες, με την παρατηρούμενη σχέση να είναι δοσοεξαρτώμενη. Με άλλα λόγια, όσο περισσότερο κόκκινο κρέας καταναλώνει κανείς, αναφέρει η σχετική μελέτη στην επιθεώρηση BMJ, τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες θανάτου από αυτές τις ασθένειες.

Οι ερευνητές, από το Τμήμα Επιδημιολογίας και Γενετικής του Καρκίνου του Εθνικού Ινστιτούτου για τον Καρκίνο στο Μέριλαντ, μελέτησαν πάνω από 536.000 άνδρες και γυναίκες ηλικίας 50 έως 71 ετών, παρακολουθώντας τις διατροφικές τους συνήθειες σε σχέση με την υγεία τους για διάστημα 16 ετών κατά μέσο όρο. Οι ερευνητές εστίασαν συγκεκριμένα στη συνολική κατανάλωση κρέατος, στην κατανάλωση κόκκινου φρέσκου και επεξεργασμένου κρέατος (μοσχάρι, χοιρινό, αρνί) και στην κατανάλωση λευκού κρέατος (πουλερικά και ψάρι).

Συγκριτικά με το 20% των συμμετεχόντων που κατανάλωναν το λιγότερο κόκκινο κρέας, το 20% που κατανάλωναν το περισσότερο φάνηκε να διατρέχουν 26% μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από 9 αιτίες: 1) καρκίνο, 2) καρδιοπάθεια, 3) αναπνευστικά νοσήματα, 4) εγκεφαλικό, 5) διαβήτη, 6) λοιμώξεις, 7) Αλτσχάιμερ, 8) νεφρική νόσο και 9) νόσο του ήπατος.


Το λευκό κρέας, αντιθέτως, φάνηκε να ωφελεί την υγεία των συμμετεχόντων, αφού όσοι εξ αυτών κατανάλωναν το περισσότερο είχαν 25% λιγότερες πιθανότητες να χάσουν τη ζωή τους από διάφορες αιτίες συγκριτικά με όσους κατανάλωναν το λιγότερο.

Όπως επισημαίνει ο βασικός συντάκτης της μελέτης, Arash Etemadi, επιδημιολόγος στο Εθνικό Ινστιτούτο για τον Καρκίνο, πρόκειται για μελέτη παρατήρησης που δεν αποδεικνύει σχέση αιτίας-αποτελέσματος, ωστόσο ο μεγάλος αριθμός συμμετεχόντων και η μεγάλη διάρκεια της μελέτης καθιστούν τη σχέση που εντοπίστηκε διόλου αμελητέα.

Πηγή: , 

Tags
Back to top button