Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Το κακάο βοηθάει τους διαβητικούς – Δείτε πώς

Ακούγεται απίθανο αλλά, σύμφωνα με νέα έρευνα, η σοκολάτα θα μπορούσε να αποτρέψει την ανάπτυξη διαβήτη.


Συγκεκριμένα, μία ένωση στο κακάο, γνωστή ως επικατεχίνη, ενισχύει την έκκριση ινσουλίνης από συγκεκριμένα κύτταρα.

Η επικατεχίνη είναι φλαβονοειδές που υπάρχει στο κακάο και το τσάι. Μπορεί να προστατεύσει τον εγκέφαλο μετά από αγγειοεγκεφαλικό επεισόδιο, αυξάνοντας τα κυτταρικά σήματα που προστατεύουν τα νευρικά κύτταρα από βλάβες.

Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της ενεργοποίησης του Nrf2 και της αύξησης του νευροπροστατευτικού ενζύμου ΗΟ1.

Η ένωση αυτή συμβάλλει επίσης στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και αυξάνει την ικανότητα των ζώων να αντιμετωπίζουν υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.


Αν και η μελέτη διεξήχθη μόνο σε ζώα, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι οι άνθρωποι μπορεί να ωφεληθούν από μεγάλες ποσότητες της συγκεκριμένης ένωσης.

Ο συγγραφέας της μελέτης, καθηγητής Jeffery Tessem από το Πανεπιστήμιο Brigham Young (BYU), δήλωσε: «Ίσως χρειαστεί να φάτε πολύ κακάο αλλά δεν πρέπει να το συνδυάσετε με ζάχαρη. Είναι η ένωση στο κακάο που χρειάζεστε».

Οι ερευνητές βασίστηκαν σε προηγούμενη έρευνα του Πολυτεχνικού Ινστιτούτου και Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια.

Οι επιστήμονες έδωσαν επικατεχίνη σε ζώα που ακολουθούσαν διατροφή με πολλά λιπαρά.

Διαπίστωσαν ότι η συγκεκριμένη ένωση μείωσε την παχυσαρκία και βελτίωσε την ικανότητα των ζώων να αντιμετωπίσουν τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η επικατεχίνη ενισχύει την ικανότητα των β-κυττάρων να εκκρίνουν ινσουλίνη.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Tessem, η επικατεχίνη προστατεύει τα κύτταρα και αυξάνει την ικανότητά τους να αντιμετωπίζουν το οξειδωτικό στρες.

Ο συν-συγγραφέας της μελέτης καθηγητής Andrew Neilson πρόσθεσε: «Αυτά τα αποτελέσματα θα μας βοηθήσουν να φτάσουμε πιο κοντά στην αποτελεσματική χρήση αυτών των ενώσεων σε τρόφιμα ή συμπληρώματα για να διατηρήσουμε τον φυσιολογικό έλεγχο της γλυκόζης στο αίμα και ενδεχομένως να καθυστερήσουμε ή να αποτρέψουμε την εμφάνιση του διαβήτη τύπου 2».

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση Journal of Nutritional Biochemistry.

Πηγή: onmed.gr

Tags
Back to top button