Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Το φυτό-ελιξίριο της μακροζωίας που «αγαπά» το χιόνι (εικόνες)

Το μύρτιλο έχει χαρακτηριστεί θαυματουργό φυτό της νεότητας, αλλά και φύλακας της υγείας καθώς ωφελεί ποικιλοτρόπως τον οργανισμό μας.


Μεταξύ άλλων το Μύρτιλο ή blueberry έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες βοηθά στην αντιγήρανση του οργανισμού βελτιώνει την καρδιακή και εγκεφαλική λειτουργία καθώς και την όραση ενώ σύμφωνα με μελέτες βελτιώνει και την λειτουργία του ουροποιητικού συστήματος.
Μάλιστα έχει ένα ακόμα σημαντικό χαρακτηριστικό για τους καλλιεργητές. Αντέχει στο χιόνι.

Μπορεί το χωράφι με τα Μύρτιλα να είναι σκεπασμένο με χιόνι αλλά ο καλλιεργητής Τρύφωνας Παπαϊωάννου δεν δείχνει να ανησυχεί. Σε αντίθεση με τις περισσότερες καλλιέργειες το Μύρτιλο «αγαπά» το χιόνι, καθώς οι χαμηλές θερμοκρασίες βοηθούν το φυτό να αναπτυχθεί.

«Οι περισσότεροι αγρότες φοβούνται την βαρυχειμωνιά, αλλά εμείς οι λιγοστοί παραγωγοί Μύρτιλου στην Ελλάδα, τρίβουμε τα χέρια μας. Εάν οι θερμοκρασίες είναι για περισσότερες από 1000 ώρες, κοντά στους 0 βαθμούς κελσίου, οι ταξιανθίες του φυτού δυναμώνουν με αποτέλεσμα την άνοιξη να έχουμε μεγάλη ανθοφορία και κατ επέκταση πολλά φρούτα.», μας εξηγεί. «Από το 2011 ασχολούμαι επαγγελματικά με την καλλιέργεια Μύρτιλου.

Οι δουλειές πάνε πολύ καλά. Πλέον πουλάω τα προϊόντα μου σε καταστήματα με superfoods στην Αθήνα και ο επόμενος στόχος μου είναι να αρχίσω τις εξαγωγές στην Ευρώπη. Για εμάς στα ορεινά Τζουμέρκα αυτή η καλλιέργεια ενδείκνυται καθώς σε υψόμετρο που αγγίζει τα 1000 μέτρα λίγα είναι τα φυτά που αντέχουν», συμπληρώνει. Ο Τρύφωνας Παπαϊωάννου συσκευάζει τα φρέσκα Μύρτιλα και τα πουλά σε συσκευασίες των 120 γραμμαρίων. Επίσης παρασκευάζει από το φυτό χυμούς και μαρμελάδες για να μπορεί να διοχετεύει το προϊόν του στις ελληνικές αγορές και τους μήνες που δεν υπάρχει παραγωγή.


«Το μόνο μεγάλο πρόβλημα όταν χιονίζει είναι να φτάσεις στο χωράφι ακόμα και με το αγροτικό αυτοκίνητο. « Έριξε τόσο πολύ χιόνι φέτος που σε ορισμένα σημεία δεν ξεχώριζες τον δρόμο από τα χωράφια και ήταν αδύνατο να φτάσουμε στην καλλιέργεια. Τώρα τα πράγματα είναι καλύτερα και δουλεύουμε με τα φυτά». Στο πλευρό του καθημερινά οι δύο κόρες του και η σύζυγος του. Χαρακτηρίζει την καλλιέργεια οικογενειακή υπόθεση και όπως λέει όταν κάτι το αγαπάς, σε αγαπά και αυτό….

Tags
Back to top button