Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Το φαγητό που θα ξετρελάνει τους καλεσμένους σας την Πρωτοχρονιά - Πώς θα τους εντυπωσιάσετε

Για όσους δεν αρέσκονται στο χοιρινό, αυτό το ευωδιαστό και μελωμένο φαγάκι με μοσχαράκι κατσαρόλας και δαμάσκηνα είναι ό,τι πρέπει για το γιορτινό τραπέζι.

ΥΛΙΚΑ

  • 1.200 γρ. κιλότο από μοσχαράκι γάλακτος, κομμένο σε κύβους περίπου 6 εκ. (ή μοσχαρίσια ελιά, κομμένη σε κομμάτια βάρους περίπου 50 γρ.)
  • 3 κουτ. σούπας αλεύρι
  • ½ φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 καρότα (προτιμήστε βιολογικά), κομμένα σε φετάκια
  • 2 κλωνάρια σέλερι, ψιλοκομμένα
  • 4 σκελίδες σκόρδου
  • 1 κουτ. σούπας ντοματοπελτές
  • ½ φλιτζ. τσαγιού κονιάκ
  • 1 φλιτζ. τσαγιού κόκκινο ξηρό κρασί
  • 300 γρ. ξερά δαμάσκηνα, χωρίς κουκούτσια, ψιλοκομμένα
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 5 – 6 κλαράκια φρέσκο θυμάρι (θα το βρείτε σε φυτώρια και σε μεγάλα σούπερ μάρκετ και μανάβικα) ή 2 κουτ. σούπας θυμάρι ξερό
  • 1 φλιτζ. τσαγιού ζωμός κοτόπουλου ή νερό
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

ΒΗΜΑ 1

Αλατοπιπερώνω και αλευρώνω καλά όλα τα κομμάτια του κρέατος.

ΒΗΜΑ 2

Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνω το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και απλώνω τα αλευρωμένα κομμάτια κρέατος σε μονή στρώση στον πάτο της κατσαρόλας, χωρίς να ανακατέψω. Τα αφήνω να ροδίσουν καλά για 4 – 5 λεπτά από την κάτω πλευρά, ώστε να κάνουν κρούστα και να ξεκολλάνε. Τα γυρίζω από την άλλη πλευρά και τα ροδίζω για άλλα 3 – 4 λεπτά με τον ίδιο τρόπο. Τα βγάζω με τρυπητή κουτάλα και τα στραγγίζω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.

ΒΗΜΑ 3

Στο λάδι που έμεινε στην κατσαρόλα σοτάρω το κρεμμύδι, τα καρότα, το σέλερι και το σκόρδο για 5 λεπτά, σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας, μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν ελαφρώς. Προσθέτω και τον πελτέ και ανακατεύω καλά με ξύλινη κουτάλα, μέχρι ο πελτές να «πιάσει» στον πάτο της κατσαρόλας και να καβουρδιστεί.

ΒΗΜΑ 4

Ξαναβάζω στην κατσαρόλα το κρέας, ανακατεύω μια-δυο φορές και σβήνω με το κονιάκ και το κρασί. Τα ζεσταίνω σε δυνατή φωτιά, ξύνοντας επίμονα τον πάτο της κατσαρόλας με την ξύλινη κουτάλα για να ξεκολλήσουν τα καμένα υπολλείμματα του πελτέ και του αλευριού και να διαλυθούν στο υγρό.

ΒΗΜΑ 5

Προσθέτω τα δαμάσκηνα, την κανέλα, τη δάφνη, το θυμάρι, αλάτι και πιπέρι, και τέλος ρίχνω το ζωμό ή το νερό, μέχρι να καλυφθούν τα κομμάτια του κρέατος κατά τα 2/3. Αν χρειαστεί, προσθέτω λίγο ακόμα υγρό.

ΒΗΜΑ 6

Αφήνω το μείγμα να πάρει μια βράση, χαμηλώνω καλά τη φωτά, σκεπάζω την κατσαρόλα και σιγοβράζω για 1 – 1½ ώρα, μέχρι το φαγητό να μείνει με μια μελωμένη σάλτσα και το κρέας να μαλακώσει καλά.

ΒΗΜΑ 7

Συνοδεύω με πουρέ πατάτας.

Πηγή: dinanikolaou.gr

Tags
Back to top button