Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Το εντυπωσιακό Concurs de Castells: Ανθρώπινοι πύργοι υψώνονται στον ουρανό της Καταλονίας (Βίντεο και Εικόνες)

Έας ανθρώπινος πύργος σχηματίζεται και στα πρόσωπα τον χιλιάδων Καταλανών ζωγραφίζεται ένα χαμόγελο γεμάτο περηφάνια. Κάθε δύο χρόνια, ο σημαντικότερος διαγωνισμός για ανθρώπινους πύργους διεξάγεται στην Ταραγόνα, μια παλιά ρωμαϊκή πόλη στις ακτές της Μεσογείου.

Το «Concurs de Castells» όπως λέγεται στα καταλανικά ξεκίνησε το 1932. Τώρα προσκαλεί τις 42 καλύτερες ομάδες να διαγωνιστούν για να αναδειχθεί η καλύτερη.

Πλέον ντόπιοι αλλά και ξένοι συμμετέχουν σε αυτήν την πρακτική που περιλαμβάνεται στον κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.

Η παράδοση της κατασκευής ανθρώπινων πύργων, ή «καστέλλων» στα καταλανικά, χρονολογείται από τον 18ο αιώνα και αποτελεί ουσιαστικό μέρος του πολιτισμού της Καταλονίας. Οι «Colles», ή οι θίασοι ανθρώπινου πύργου, ανταγωνίζονται για να χτίσουν τους ψηλότερους και πιο περίπλοκους πύργους σε φεστιβάλ που γίνονται συχνά σε πλατείες χωριών σε όλη την περιοχή στη βορειοανατολική Ισπανία.

Για πολλούς Καταλανούς, οι πύργοι συμβολίζουν την υπερηφάνεια που νιώθουν για τη γη, τη γλώσσα και την ιστορία τους. Σημαίνει ότι είναι μαζί και, αν είναι ενωμένοι, είναι ικανοί να κάνουν εκπληκτικά κατορθώματα.

Καθώς ανεβαίνει ο πύργος, πέφτουν οι αιώνες. Στο ισόγειο φαίνονται γκριζαρισμένα μαλλιά και τα πιο εύρωστα σώματα. Οι όλο και πιο ευκίνητοι συμμετέχουν στα τελικά στάδια. Νέοι άνδρες και γυναίκες, μετά έφηβοι, μετά παιδιά ανεβαίνουν σε μια αραχνοΰφαντη αναρρίχηση, με τα χέρια τους πλεγμένα, μέχρι την κορυφή.

Το μικρότερο αγόρι ή κορίτσι, μόλις 5 ετών, φτάνει στην κορυφή του πύργου, περίπου στα 16 μέτρα ύψος. Στη συνέχεια, καθώς η συλλογική δύναμη αμφιταλαντεύεται, ο πύργος συχνά ταλαντεύεται. Κάποιες φορές καταρρέει με τους τραυματισμούς να μην είναι συχνοί. 

Όταν τελικά τα καταφέρουν και ολοκληρώσουν τον πύργο, ένα χαμόγελο φωτίζει τα πρόσωπά τους, είναι το χαμόγελο της επιτυχίας.

Tags
Back to top button