Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Η Τουρκία εξόπλισε μυστικά με αντιαεροπορικούς πυραύλους HİSAR-A τον στρατό του Σουδάν-Πως σχετίζεται με την Ελλάδα;

Η Τουρκία απλώνει τα πλοκάμια της στην Μαύρη ήπειρο , αφού Τουρκικοί πύραυλοι αεράμυνας εντοπίστηκαν σε ζώνη μάχης στο Χαρτούμ.

Η Τουρκία εξόπλισε μυστικά  με αντιαεροπορικούς πυραύλους HİSAR-A τον στρατό του Σουδάν

Συγκεκριμένα ο στρατός του Σουδάν φαίνεται να χρησιμοποίησε έναν τουρκικής κατασκευής πύραυλο εδάφους-αέρος HİSAR-A, κατά τη διάρκεια μιας προσπάθειας απόκρουσης μιας επίθεσης με drone πάνω από το Χαρτούμ, αναφέρει , επισημαίνοντας:

"Ο Rich Tedd, αναλυτής του OSINT που παρακολουθεί στρατιωτικό υλικό μέσω εικόνων και αναγνώρισης συντριμμιών, δημοσίευσε την Τρίτη φωτογραφίες από συντρίμμια πυραύλων που ανακτήθηκαν στο Χαρτούμ.

«Συντρίμμια ενός τουρκικής κατασκευής πυραύλου εδάφους-αέρος (SAM) HİSAR-A βρέθηκαν στο Χαρτούμ του Σουδάν», έγραψε ο Tedd. «Ο πύραυλος φέρεται να χρησιμοποιήθηκε από τις σουδανικές ένοπλες δυνάμεις (SAF) κατά τη διάρκεια της προσπάθειας σήμερα το πρωί να αποκρούσουν μια επίθεση με drone που εξαπέλυσαν οι RSF».

Σπάει ο διάλογος! Η προσωπική βεντέτα Ερντογάν – Νετανιάχου βάζει φωτιά στη Μεσόγειο

Ο πόλεμος μεταξύ SAF και REF στο Σουδάν μαίνεται

Οι RSF στην αφήγηση του Tedd αναφέρονται στις Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης, την παραστρατιωτική οργάνωση που πολεμά τις σουδανικές ένοπλες δυνάμεις από τον Απρίλιο του 2023 σε μια από τις πιο καταστροφικές συνεχιζόμενες συγκρούσεις στον κόσμο.

Οι RSF, οι οποίες προέκυψαν από τις πολιτοφυλακές Janjaweed που ήταν υπεύθυνες για τις φρικαλεότητες στο Νταρφούρ στις αρχές της δεκαετίας του 2000, ξεκίνησαν έναν αγώνα εξουσίας εναντίον της στρατιωτικής ηγεσίας του Σουδάν, ο οποίος γρήγορα κλιμακώθηκε σε αστικές μάχες πλήρους κλίμακας.

Το Χαρτούμ, η πρωτεύουσα του Σουδάν, υπήρξε πρωταρχικό πεδίο μάχης, με μεγάλα τμήματα της πόλης να έχουν καταστραφεί από μάχες που έχουν εκτοπίσει εκατομμύρια πολίτες και έχουν προκαλέσει μια από τις χειρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις στον κόσμο.

Οι RSF έχουν κάνει εκτεταμένη χρήση πολέμου με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, αναπτύσσοντας εμπορικά τροποποιημένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη για αποστολές επιτήρησης και επίθεσης εναντίον θέσεων των SAF, υποδομών και, σε ορισμένες περιπτώσεις, αμάχων περιοχών.

Η πιθανή ανάπτυξη ενός ειδικού συστήματος πυραύλων εδάφους-αέρος για την αντιμετώπιση αυτών των drones αντιπροσωπεύει μια σημαντική εξέλιξη στη διάσταση της αεροπορικής άμυνας της σύγκρουσης.

Πιάσαμε πάτο! Άνανδρος νταής γρονθοκόπησε μάνα στο Ίλιον μπροστά στα μάτια του παιδιού της για μια προτεραιότητα (βίντεο)

Το τουρκικό αντιαεροπορικό σύστημα HİSAR-A

Το HİSAR-A είναι το πρώτο εγχώρια αναπτυγμένο σύστημα πυραύλων εδάφους-αέρος χαμηλού υψομέτρου της Τουρκίας, το οποίο παράγεται από τις αμυντικές εταιρείες Aselsan και Roketsan. Η οικογένεια HİSAR-A αναπτύχθηκε από τις Aselsan και Roketsan, με το HİSAR-A+ να εισέρχεται στο απόθεμα των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων το 2021.

Το σύστημα έχει σχεδιαστεί για να προστατεύει στρατιωτικές βάσεις, λιμάνια, αεροδρόμια και κινητές επίγειες δυνάμεις από αεροσκάφη, ελικόπτερα, πυραύλους κρουζ και μη επανδρωμένα αεροσκάφη που πετούν σε χαμηλά υψόμετρα.

Το σύστημα HİSAR-A συνήθως συνδέεται με κινητό εκτοξευτή, ραντάρ, ηλεκτροοπτικούς αισθητήρες και αρχιτεκτονική ελέγχου πυρός, αλλά οι διαθέσιμες εικόνες δείχνουν συντρίμμια πυραύλων, όχι το πλήρες σύστημα.

Η κάθετη διαμόρφωση εκτόξευσης του πυραύλου, όπου τα βλήματα εκτοξεύονται κατευθείαν προς τα πάνω πριν ελιχθούν προς τους στόχους τους, δίνει στο σύστημα κάλυψη εμπλοκής 360 μοιρών χωρίς να χρειάζεται να περιστραφεί ο εκτοξευτής για να αντιμετωπίσει μια απειλή, ένα σημαντικό τακτικό πλεονέκτημα σε αστικά περιβάλλοντα όπου οι απειλές μπορούν να πλησιάσουν από οποιαδήποτε κατεύθυνση.

Η Τουρκία έχει επεκτείνει τις σχέσεις της με τις αμυντικές εξαγωγές σε όλη την Αφρική και τη Μέση Ανατολή την τελευταία δεκαετία, με την οικογένεια συστημάτων αεράμυνας HİSAR να αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου χαρτοφυλακίου που περιλαμβάνει το drone Bayraktar TB2, το οποίο έχει χρησιμοποιηθεί σε μάχη στη Λιβύη, την Αιθιοπία, το Αζερμπαϊτζάν και την Ουκρανία.

Η αναφερόμενη εμφάνιση των συντριμμιών του HİSAR-A στο Σουδάν υποδηλώνει την παρουσία τουρκικής κατασκευής πυραύλων αεράμυνας στη σύγκρουση, αν και δεν έχουν αποκαλυφθεί όροι προμήθειας. Οι Σουδανικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν έχουν εκδώσει επίσημη δήλωση που να επιβεβαιώνει την ανάπτυξη ή τη χρήση του συστήματος και η Τουρκία δεν έχει σχολιάσει δημόσια οποιαδήποτε σχέση αμυντικού εφοδιασμού με το Σουδάν σε σχέση με αυτό το περιστατικό.

Η απειλή από μη επανδρωμένα αεροσκάφη για την αντιμετώπιση του πυραύλου HİSAR-A προφανώς χρησιμοποιήθηκε αντικατοπτρίζει ένα μοτίβο που έχει αναδυθεί σε πολλές πρόσφατες συγκρούσεις.

Οι RSF έχουν επιδείξει ολοένα και πιο εξελιγμένη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών κατά τη διάρκεια του πολέμου, χρησιμοποιώντας drones για αναγνώριση θέσεων των SAF, στόχευση στρατιωτικών υποδομών και αποστολές άμεσης επίθεσης.

Οι SAF έχουν δυσκολευτεί να αναπτύξουν αποτελεσματικά αντίμετρα κατά αυτής της απειλής χρησιμοποιώντας τα υπάρχοντα συστήματα αεράμυνας της σοβιετικής εποχής και της Κίνας, τα οποία σχεδιάστηκαν για διαφορετικές κατηγορίες απειλών και διαφορετικά επιχειρησιακά περιβάλλοντα από τα χαμηλού υψομέτρου, αργής κίνησης, εμπορικά παραγόμενα drones που διαθέτει η RSF.

Ένας ειδικός πύραυλος αεράμυνας χαμηλού υψομέτρου, βελτιστοποιημένος ακριβώς για αυτήν την κατηγορία απειλής, αντιμετωπίζει αυτό το κενό με τρόπο που τα παλαιότερα συστήματα δεν μπορούν.

Που το πάει ο Ερντογάν;

Η παρουσία των  τουρκικών αντιαεροπορικών συστημάτων HİSAR-A στο Σουδάν εξυπηρετεί τους παρακάτω σκοπούς:

1. Δοκιμάζονται σε πολεμικές συνθήκες οι συγκεκριμένοι αντιαεροπορικοί πύραυλοι και μάλιστα εκ του ασφαλούς, εναντίον drones χωρίς να κινδυνεύουν να καταστραφούν από μαχητικά αεροσκάφη, αφού οι RSF δεν διαθέτουν.

2.Βοηθώντας  με τους  HİSAR-A  η Τουρκία τις Σουδανικές Ένοπλες Δυνάμεις να επικρατήσουν έναντι των RSF, εξασφαλίζει μια νέα αγορά για εξαγωγή οπλικών συστημάτων-μέσων-πυρομαχικών μελλοντικά.

3.Το Σουδάν έχει σημαντική γεωγραφική θέση στην Ερυθρά θάλασσα, αναφορικά με τα τουρκικά συμφέροντα και τις γεωτρήσεις για ανεύρεση πετρελαίου-φυσικού αερίου που προγραμματίζει να πραγματοποιήσει  στην ΑΟΖ της Σομαλίας.

Πως σχετίζεται με την Ελλάδα;

Από τους παραπάνω σκοπούς ο πρώτος σχετίζεται άμεσα με την Ελλάδα, αφού οι HISAR-A αποτελούν μέρος του "Ατσάλινου αντιαεροπορικού Θόλου" της Τουρκίας , ο οποίος είναι υπό διαμόρφωση και θα αποτελείται από:

Τα Korkut πυροβόλα μικρού βεληνεκούς για πολύ χαμηλό υψόμετρο, Hisar-A και Hisar-O μεσαίου βεληνεκούς για χαμηλού και μεσαίου ύψους εναέριες απειλές, καθώς και το Siper μεγάλου βεληνεκούς και μεγάλου υψομέτρου εναέριες απειλές.

Συνεπώς έστω και αποσπασματικά οι Τούρκοι δοκιμάζουν την απόδοση του HISAR-A σε πολεμικές αποστολές, προετοιμαζόμενοι για Αιγαίο-ΝΑ Μεσόγειο.

 

 

 

Tags
Back to top button