Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΚΥΡΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Το «colpo grosso» του Β.Πούτιν με Τουρκία: Θέλει να την «τραβήξει» εκτός ΝΑΤΟ με υπόσχεση για «περιφερειακή υπερδύναμη»

Οι δηλώσεις του Ρώσου προέδρου Βλάντιμιρ Πούτιν αναφορικά με το δικαίωμα της Τουρκίας να επιλέγει τα οπλικά συστήματα που θεωρεί ως τα καταλληλότερα για αυτή προκάλεσαν όπως ήταν φυσικό αίσθηση.

Αυτό γιατί σε αυτές αναφέρθηκε γενικόλογα μεν, αλλά αναφέρθηκε και στο θέμα επιλογής μαχητικού αεροσκάφους που όλα δείχνουν το Su-57.

Τι συμβαίνει, τελικά με την Ρωσία και τη Τουρκία;

Τέτοια ρωσική παρέμβαση στο θέμα της επιλογής ενός μαχητικού αροσκάφους απο μία χώρα μέλος του ΝΑΤΟ δεν έχει επαναληφθεί.  

Πώς είναι δυνατόν η Ρωσία να παραχωρεί τα τελειότερα οπλικά της συστήματα σε ένα μέλος του ΝΑΤΟ και μάλιστα στον μέχρι πρότινος ιστορικό της εχθρό, τη Τουρκία;

Για τον απλό λόγο ότι θέλει να τραβήξει τη Τουρκία εκτός ΝΑΤΟ εκμεταλλευόμενη το πάθος του Τούρκου προέδρου Ρ.Τ.Ερντογάν να αποκαταστήσει την αίγλη της παλιάς οθωμανικής αυτοκρατορίας. Κάτι που οι ΗΠΑ δεν εγκρίνουν.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Β.Πούτιν προειδοποίησε τον Ρ.Τ.Ερντογάν για το οργανωμένο από τις ΗΠΑ, πραξικόπημα και τον βοήθησε να το καταστείλει. Αυτό ήταν το κομβικό σημείο στην σχέση τους.

Ποια θα μπορούσε να είναι η αφορμή αποχώρησης της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ;

Η άρνηση των ΗΠΑ να παραδώσουν το F-35, ένα πρόγραμμα στο οποίο η Τουρκία είναι μέτοχος. Και αυτό την κάνει ακόμα πιο οργισμένη και αποφασισμένη: Οτι οι ΗΠΑ περιφρονούν την ισχύ της. Αν δεν αντέχει κάτι ο Ρ.Τ.Ερντογάν, είναι να τον περιφρονούν και να τον θεωρούν «παρακατιανό».

Θα αρνηθούν, τελικά οι ΗΠΑ να παραδώσουν στη Τουρκία τα F-35; Απίθανο. Ξέρουν ότι έρχονται τα Su-57.

Μέσω της προσφοράς του αεροσκάφους ο Πούτιν δίνει ένα μικρό "σπρώξιμο" στον Ερντογάν προκειμένου αυτός να αναθεωρήσει τις σχέσεις συνολικά με την βορειοατλαντική συμμαχία.

O Ρώσος πρόεδρος έχει αναφερθεί πολλές φορές στο θέμα των S-400 και σίγουρα μια ακόμη αναφορά (εάν περιορίζονταν μόνο σε αυτή) δε θα αποτελούσε έκπληξη.

Πιο συγκεκριμένα ο Πούτιν είπε: «Στο θέμα της προμήθειας μαχητικών αεροσκαφών η Τουρκία έχει το δικαίωμα να επλέξει το καλύτερο. Λαμβάνοντας υπόψη την τιμή και την ποιότητα  θα ακολουθήσει τα εθνικά της συμφέροντα».

Η πραγματικότητα είναι πως η Ρωσία μετά την ακύρωση του ινδικού προγράμματος FGFA το οποίο στόχευε στην ανάπτυξη και συμπαραγωγή με τη Ρωσία ενός ινδικού “Su-57” ενός μαχητικού δηλαδή βασισμένου στο Su-57 αλλά για τις ινδικές επιχειρησιακές ανάγκες, αναζητεί εταίρους.

Με το FGFA να έχει λήξει οριστικά, τα δεδομένα δείχνουν ότι για τη Ρωσία η Τουρκία αντιπροσωπεύει ένα εν δυνάμει εταίρο στο πρόγραμμα ενός τουρκικού, αυτή τη φορά, Su-57.

Η Τουρκία από τη μέχρι τώρα «γραφή» της προκρίνει τέτοιες συνεργασίες. Είτε πρόκειται για το T-129, που πλέον προσφέρεται ως TAI/AgustaWestland -129. είτε για το νοτιοκορεάτικο KAI KT-1 Woongbi που κατασκευάζεται από την ΤΑΙ, είτε για άλλα προγράμματα έχει δείξει ότι θελει συνεργασίες που θα της δώσουν την απαραίτητη τεχνογνωσία για να αναπτύξει τα δικά της οπλικά συστήματα.

Αρα εδώ θα έχει πλεονέκτημα για την παραγωγή του δικού της μαχητικού TF-X

Tags
Back to top button