Τέσσερα 24ωρα έχουν περάσει από την Πέμπτη, όταν οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί έπεσαν στα χέρια του Τούρκων και από εκεί βρέθηκαν στη φυλακή της Αδριανούπολης και ο καθ ύλην αρμόδιος υπουργός παραμένει «εξαφανισμένος».
Ο Πάνος Καμμένος τις τελευταίες μέρες μοιάζει να είναι εκτός Ελλάδας, παρότι δε φαίνεται να έχει περάσει τα σύνορα. Στην αρχή για κάποιους έμοιαζε τυχαίο γεγονός η απουσία του από τη δημόσια πολιτική σκηνή της χώρας, αν και στην πρώτη γραμμή της δημοσιότητας ήταν ένα θέμα για το οποίο φέρει την αρμοδιότητα. Η έννοια του τυχαίου πάντως, καθώς πέρασαν πλέον ήδη τέσσερις μέρες, δείχνει να υποχωρεί.
Πώς να εξηγήσει κανείς διαφορετικά το γεγονός πως ο υπουργός Άμυνας εν μέσω ενός τόσο σοβαρού συμβάντος, δεν έχει προχωρήσει σε μία δημόσια δήλωση ή έστω διαρροή. Αντιθέτως όλο το επικοινωνιακό βάρος σήκωσε ο αναπληρωτής υπουργός Φώτης Κουβέλης, αν και μέλος του υπουργικού συμβουλίου εδώ και μερικές ώρες.
Ενδιαφέρον, έστω και σε επίπεδο σημειολογίας, έχει να δούμε ποια ήταν η τελευταία ανεπίσημη εμφάνιση του Πάνου Καμένου, ελάχιστες ώρες πριν ξεσπάσει το θέμα με τους στρατιωτικούς.
Ο υπουργός Άμυνας λοιπόν το βράδυ της περασμένης Τετάρτης 28/02/2018, βρέθηκε στο Δέλτα του Έβρου, όπου και διανυκτέρευσε. Δίπλα του είχε τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη και τον Αρχηγό ΓΕΣ Αντιστράτηγο Αλκιβιάδη Στεφανή αλλά και συνεργάτες του, όπου μαζί με κυνηγούς και ψαράδες από την περιοχή, πήραν μέρος στη γιορτή για την καλύβα που παραχωρήθηκε από ιδιώτη στον Ελληνικό Στρατό και θα είναι πλέον στρατιωτικό φυλάκιο. Σε κάθε περίπτωση όμως μετά από τέσσερις μέρες «εξαφάνισης», η περίπτωση του κ. Καμμένου αναμφίβολα επιδέχεται ορισμένων ερωτημάτων.
– Η «απόσυρση» του υπουργού Άμυνας έγινε με υπαιτιότητα του Μεγάρου Μαξίμου ή ήταν μία συνειδητή απόφαση του ίδιου του πρόεδρου των ΑΝΕΛ;
– Μήπως τελικά ο κ. Τσίπρας απλώς θέλησε να ικανοποιήσει την επιθυμία της γειτονικής χώρας, η οποία λέγεται πως θεωρεί τον Πάνο Καμμένο «κόκκινο πανί»;
– H εξαφάνιση από το προσκήνιο μήπως συνδέεται με τις εξελίξεις που αφορούν στην κατάθεση του φερόμενου ως μεσάζοντα Βασίλη Παπαδόπουλου στην υπόθεση πώλησης στρατιωτικού υλικού στην Σαουδική Αραβία; Και αν ναι, ποια θα είναι άραγε η επόμενη κίνηση του προέδρου των ΑΝΕΛ;
Τα παραπάνω ερωτήματα καλό θα ήταν πριν απαντηθούν, να θυμηθούμε πως εκκρεμεί και η κατάληξη των διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια για το ζήτημα της ονομασίας, όπου ο Πάνος Καμμένος δείχνει αποφασισμένος να μην δεχτεί το όρο «Μακεδονία», ακόμα και αν χρειαστεί να αποχωρήσει από την κυβέρνηση.
Στο ήδη λοιπόν βεβαρημένο περιβάλλον για τον υπουργό Άμυνας ήρθε να προστεθεί και η κατάθεση του Βασίλη Παπαδόπουλου, σύμφωνα με την οποία ενημέρωσε με SMS τον κ. Καμμένο, ότι η συμφωνία για την πώληση βλημάτων στη Σαουδική Αραβία κινδυνεύει με εμπλοκή.
Στο ίδιο κείμενο μάλιστα της κατάθεσης του κυρίου Παπαδόπουλου φαίνεται πως η Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Διευθύνσεων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας διατηρούσε αμφιβολίες σε ολόκληρη τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης, για την εξουσιοδότησή που είχε από το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας ο Βασίλης Παπαδόπουλος.
Εφόσον λοιπόν μπουν όλα τα παραπάνω κομμάτια του παζλ, το ένα δίπλα στο άλλο, αποκαλύπτεται ότι η εικόνα για τον κ. Καμμένο δεν είναι καλή ή τουλάχιστον δεν είναι αυτή που θα έπρεπε. Ασφαλώς και κανείς δεν μπορεί να μιλήσει για τετελεσμένα γεγονότα, βγάζοντας βιαστικά συμπεράσματα.
Σε πολιτικό επίπεδο όμως εύλογα είναι τα ερωτήματα που δημιουργούνται και χρήζουν άμεσων απαντήσεων…
Του Γιάννη Κ. Τρουπή
Πηγή: liberal.gr