
Σκάνδαλο για τον Ερντογάν με 2500 τόνους πατάτας που επιστράφηκε από την Τυνησία και δόθηκε προς πώληση στους Τούρκους πολίτες
Τυνησιακό δικαστήριο καταδίκασε σε ποινές κάθειρξης 13 έως 66 ετών ηγέτες της αντιπολίτευσης, επιχειρηματίες και δικηγόρους που κατηγορήθηκαν για συνομωσία σε βάρος της ασφάλειας του κράτους, όπως μετέδωσε σήμερα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TAP, επικαλούμενο δικαστικό αξιωματούχο.
Η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι οι κατηγορίες είναι κατασκευασμένες και η δίκη σύμβολο της αυταρχικής διακυβέρνησης του προέδρου Καΐς Σαγέντ.
Ομάδες υπεράσπισης δικαιωμάτων δηλώνουν ότι ο Σαγέντ έχει τον πλήρη έλεγχο του δικαστικού σώματος από τότε που διέλυσε το κοινοβούλιο το 2021 και άρχισε να κυβερνά με διατάγματα. Διέλυσε το ανεξάρτητο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο το 2022.
Δικαστικός αξιωματούχος, τον οποίο επικαλείται το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TAP, δήλωσε ότι οι ποινές κυμαίνονται από 13 έως 66 έτη. Το πρακτορείο δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για τις ποινές.
Η ποινή ξεκίνησε τον Μάρτιο και έχει αναβληθεί δύο φορές.
Σαράντα πρόσωπα, μεταξύ των οποίων γνωστοί πολιτικοί, επιχειρηματίες και δημοσιογράφοι, διώκονται στην υπόθεση αυτή. Περισσότεροι από 20 έχουν διαφύγει στο εξωτερικό από τότε που τους ασκήθηκαν ποινικές διώξεις.
Κάποιοι από τους αντιπολιτευόμενους κατηγορούμενους τελούν υπό κράτηση από τη σύλληψή τους το 2023.
«Ποτέ στη ζωή μου δεν έχω δει τέτοια δίκη. Είναι φάρσα, οι αποφάσεις είναι έτοιμες και αυτό που συμβαίνει είναι σκανδαλώδες και επονείδιστο», δήλωσε χθες πριν από την απόφαση ο συνήγορος των κατηγορουμένων Άχμεντ Σουάμπ.
Οι αρχές υποστηρίζουν ότι οι κατηγορούμενοι, που περιλαμβάνουν πρώην αξιωματούχους και τον πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας Πληροφοριών Κάμελ Γκουιζάνι, προσπάθησαν να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα και να ανατρέψουν τον Σαγέντ.
Κάποιοι από τους πιο γνωστούς πολιτικούς της αντιπολίτευσης στη χώρα --όπως ο Νετζίμπ Σεμπί, ο ηγέτης του βασικού αντιπολιτευόμενου συνασπισμού Εθνικό Μέτωπο Σωτηρίας-- είναι μεταξύ των κατηγορουμένων.
«Οι αρχές θέλουν να ποινικοποιήσουν την αντιπολίτευση», δήλωσε χθες ο Σεμπί.
Ο Σαγέντ απορρίπτει τις κατηγορίες ότι κυβερνά ως δικτάτορας. Το 2023 δήλωσε ότι οι πολιτικοί είναι "προδότες και τρομοκράτες" και ότι οι δικαστές που θα τους αθωώσουν είναι συνεργοί τους.
Οι περισσότεροι από τους ηγέτες των πολιτικών κομμάτων στην Τυνησία βρίσκονται στην φυλακή, όπως η Αμπίρ Μούσι και ο Ρασίντ Γανούσι – δύο από τους βασικότερους αντιπάλους του Σαγέντ.