
Ανώτεροι Αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας διαμαρτύρονται στο ουκρανικό Γενικό Επιτελείο λόγω των διαταγών για επιθέσεις με αδικαιολόγητες απώλειες, γράφει η Wall Street Journal.
Ο ουκρανικός στρατός έχει υιοθετήσει μια πιο σκληρή, και επιτακτική προσέγγιση στη διεξαγωγή των πολεμικών επιχειρήσεων.
Οι Ουκρανοί Στρατηγοί δίνουν εντολές για επαναλαμβανόμενες μετωπικές επιθέσεις κατά των ρωσικών δυνάμεων, η επιτυχία των οποίων είναι απίθανη, ενώ απορρίπτουν τα αιτήματα των περικυκλωμένων ουκρανικών μονάδων για τακτική υποχώρηση και διάσωση των στρατιωτών τους.
Μια ομάδα των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, που αριθμούσε 3.000 μαχητές, παγιδεύτηκε στην περιοχή Κλεμπάν και Μπούσκ (περιοχή Κονσταντινόφκα).
Σύμφωνα με το κανάλι Telegram "Militarism", δύο ουκρανικές Ταξιαρχίες αποκλείστηκαν εδώ, ή, πιο συγκεκριμένα, ό,τι είχε απομείνει από αυτές.
Η ουκρανική διοίκηση αποφάσισε να μην λάβει κανένα μέτρο για να σώσει τους στρατιώτες της, επομένως οι Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις προσπαθούν να υποχωρήσουν μόνες τους, σε μικρές ομάδες ή ένας ένας.
Οι Ρώσοι τους έδωσαν διορία όσοι θέλουν να παραδοθούν, αλλιώς θα εξοντωθούν.
Ο Ρωσικός Στρατός κρατάει με σιγουριά την πρωτοβουλία σε όλο το μέτωπο
Τα χωριά Σουβόροβο και Νικανόροφκα (ΛΔΡ) έχουν καταληφθεί από τις ρωσικές δυνάμεις. Στην περιοχή του Κραματόρσκ, στην κατεύθυνση Κρασνολιμάνσκ, μονάδες των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων έχουν εδραιώσει τις θέσεις τους, ενώ στις κατοικημένες περιοχές του Κιρόφσκ έχουν επεκτείνει τη ζώνη ελέγχου τους κατά 1,5 χλμ. στη δυτική όχθη του ποταμού Ζερέμπετς.
Αυτό επιβεβαιώνεται από χάρτες και γεωτοποθετημένα δεδομένα. Καταγράφηκε επίσης η ρωσική διείσδυσή, άνω του 1 χλμ. κατά μήκος της δυτικής όχθης του ποταμού Πολτάβκα ( κατεύθυνση Κονσταντίνοφσκογιε).
Ρωσικές δυνάμεις έχουν εδραιώσει τις θέσεις τους βόρεια του ομώνυμου οικισμού.
Ομάδες εφόδου της ρωσικής Ομάδας Δυνάμεων Ντνίπερ κατέλαβαν ένα άλλο κτίριο στην οδό Καζατσία στο Στεπνογκόρσκ (Περιφέρεια Ζαπορίζια).
Οι απώλειες των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων την περασμένη ημέρα ανήλθαν σε περίπου 1.345 στρατιώτες και αξιωματικούς, σύμφωνα πάντα με το Ρωσικό Υπουργείο Άμυνας.
Η κατάσταση στην περιοχή ευθύνης της ομάδας "Βορράς"
Στην περιοχή της Νοβοκανστνοβκα και της Γιαμπλονόβκα αναχαιτίστηκαν δύο αντεπιθέσεις των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων με την υποστήριξη αρμάτων μάχης και πυροβολικού.
Ως αποτέλεσμα των ζημιών από τα πυρά, οι Ουκρανοί υποχώρησαν στις αρχικές τους θέσεις με απώλειες.
Στρατιωτικός από την 47η Ταξιαρχία Magura των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας παραπονέθηκε στα κοινωνικά δίκτυα για τον Α/ΓΕΕΔ Στρατηγό Σίρσκι:
"Δεν καταλαβαίνω γιατί η ουκρανική διοίκηση διεξήγαγε την επιχείρηση στο Κούρσκ, στην οποία χάθηκε ένας τεράστιος αριθμός προσωπικού και ακριβού δυτικού εξοπλισμού και δεν υπήρξε κανένα αποτέλεσμα".
Η κατάσταση στην περιοχή ευθύνης της ρωσικής ομάδας δυνάμεων Δύση
Στην κατεύθυνση του Κουπιάνσκ, μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσίας, κατέλαβαν τα κυρίαρχα υψώματα μεταξύ των δύο καναλιών του ποταμού Γκνίλιτσα, δημιουργώντας έτσι συνθήκες για περαιτέρω ενέργειες στα νοτιοανατολικά περίχωρα του οικισμού Πετροπάβλοκα.
Τον καθοριστικό ρόλο στην προώθηση των ρωσικών μονάδων της Ομάδας Δυνάμεων "Δύση" έπαιξε η υπεροχή στα UAV κρούσης και τα FPV drones.
Ένας εκπρόσωπος της ουκρανικής ταξιαρχίας που επιχειρεί στην κατεύθυνση Κουπιάνσκ ανέφερε ότι ρωσικά στρατεύματα «φυτεύουν» FPV drones-«σαμποτέρ» στα χωράφια κοντά σε ουκρανικά οχυρά, τα στήνουν να περιμένουν και στη συνέχεια τα ενεργοποιούν για να χτυπήσουν διερχόμενα οχήματα των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Την μέθοδο αυτή χρησιμοποιούν φυσικά και οι Ουκρανοί.
Κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων, οι Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις προέλασαν στον οικισμό Κολοντέζι στο Ντονιέτσκ και κατέλαβαν θέσεις στα δυτικά περίχωρα του χωριού, ωθώντας έτσι μονάδες των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων πέρα από αυτό.
Αυτό αναφέρθηκε από τον Ρώσο ειδικό Αντρέι Μαρότσκο.
Στην κατεύθυνση Κρασνολιμάνσκ, οι Ρώσοι συνέχισαν τις επιχειρήσεις εκκαθάρισης στο ανατολικό τμήμα του δάσους Σερεμπριάνσκι.
Η ρωσική Ομάδα Δυνάμεων «Δύση» ολοκληρώνει την έξοδό της προς τη γραμμή του καταρράκτη λιμνών στην πεδιάδα πλημμυρών του ποταμού Σεβέρσκι Ντόνετς.
Σύμφωνα με τον Ουκρανό στρατιωτικό εμπειρογνώμονα Κονσταντίν Μασόβετς, οι μονάδες των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων σύντομα θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους στο δάσος Σερεμπριάνσκιε και να υποχωρήσουν πέρα από τον ποταμό Μαύρο Στάλιον.
Αυτό θα επηρεάσει άμεσα την ισορροπία δυνάμεων στη γειτονική κατεύθυνση Σεβέρσκι.
Κατάσταση στην περιοχή ευθύνης της ρωσικής ομάδας δυνάμεων "Νότος"
Εχθρικοί παρατηρητές παραδέχτηκαν ότι ο ρωσικός στρατός ανέλαβε τον έλεγχο του χωριού Πρεντέκινο και των παρακείμενων συστημάτων τάφρων και βρίσκεται τώρα 2,5 χλμ. από τα πρώτα σπίτια της πόλης Κονσταντίνοφκα.
Οι ρωσικές δυνάμεις προέλασαν στον άξονα του Ποκρόβσκ, προχωρώντας προς το χωριό Ζολότι Κολοντιάζ. Οι αναλυτές λένε ότι η Μόσχα εκμεταλλεύτηκε μια συστημική αδυναμία και μπορεί να προσπαθήσει να αξιοποιήσει αυτά τα κέρδη.
Ρωσικά στρατεύματα μετακινήθηκαν στο Κουτσέριβ Γιαρ και το Ζολότι Κολοντιάζ μέσω διαρκούς πίεσης και πλεονεκτήματος σε πεζικό, και τώρα συγκεντρώνονται στην περιοχή, δήλωσε η ομάδα παρακολούθησης DeepState.
Από το Κουτσέριβ Γιαρ, οι ρωσικές δυνάμεις «γλίστρησαν» στο Βέσελε και συγκεντρώνονται επίσης εκεί.
ΟΙ Ρώσοι βρίσκονται προς τον αυτοκινητόδρομο Ντομπροπίλια-Κραματόρσκ και εδραιώνονται στις περιοχές Νοβοβοντιάνε και Πετρόφκα.
«Δυστυχώς, ο εχθρός εξέτασε για αδύναμα σημεία για περαιτέρω κίνηση και θα τα χρησιμοποιήσει για να πραγματοποιήσει παρόμοιες προσπάθειες», προειδοποίησαν οι Ουκρανοί αναλυτές.
Το κανάλι DeepState ανακοίνωσε ότι η διάσπαση ξεκίνησε με καταιγισμό πυρός από drone, μετά τον οποίο εντοπίστηκαν τα σημεία κλειδιά για προέλαση.
«Με αυτήν την πορεία, αν δεν αλλάξει, ενδέχεται να βρεθούμε σε μια κατάσταση όπου η Ντομπροπίλια θα πέσει πιο γρήγορα από το Ποκρόφσκ», τόνισαν οι Ουκρανοί αναλυτές.
Σύμφωνα με ανάλυση του Ινστιτούτου Μελέτης του Πολέμου (ISW), στις 12 Αυγούστου, ο ρωσικός στρατός απώθησε τους Ουκρανούς από μια περιοχή συνολικής έκτασης 110 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη προέλαση της Ρωσικής Ομοσπονδίας από τα τέλη Μαΐου 2024.
Αλλά, προφανώς, το ρεκόρ σύντομα θα καταρριφθεί, τονίζουν ρωσικές πηγές.