Αυτή τη φορά η έρευνα μας έρχεται από τη μακρινή Κίνα και πιο συγκεκριμένα από το Κέντρο Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου της Σεντσέν. Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Heart και πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες έρευνες, αφού μελετήθηκαν 36.726 εγκεφαλικά και πάνω από 86.000 θάνατοι εστιάζοντας στη σχέση ανάμεσα στα τηγανητά και τους καρδιαγγειακούς θανάτους.
CNN: Τα «ελληνικά» καλαμαράκια στη λίστα με τα καλύτερα τηγανητά φαγητά του κόσμου
Η έρευνα έδειξε πως όσοι τρώνε τηγανητά σε εβδομαδιαία βάση, έχουν 28% μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρού καρδιαγγειακού περιστατικού, 22% μεγαλύτερο κίνδυνο για στεφανιαία νόσο και 37% για καρδιακή ανεπάρκεια. Αντίστοιχα είναι και τα ευρήματα που αφορούν την ποσότητα των τηγανητών φαγητών που καταναλώνονται. Κάθε αύξηση κατά 114 γραμμάρια της εβδομαδιαίας πρόσληψης αυξάνει τον κίνδυνο για εγκεφαλικό, στεφανιαία νόσο και καρδιακή ανεπάρκεια αυξάνεται κατά 3%, 2% και 12% αντίστοιχα, σύμφωνα με το .
Η πηγή του κακού δεν είναι άλλη από τα λίπη που περιέχουν τα τηγανητά. Το τηγάνισμα κάνει τις τροφές πλούσιες σε τρανς λιπαρά λόγων των υδρογονωμένων φυτικών ελαίων στα οποία τηγανίζονται. Σαν να μην έφτανε αυτό, το τηγάνισμα δημιουργεί και άλλες ενώσεις οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονές σε ζωτικά όργανα. Τέλος δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι σε πολλά τηγανητά φαγητά γίνεται κατάχρηση του αλατιού αυξάνοντας εκθετικά την επιβλαβή τους συμπεριφορά προς τον οργανισμό μας.