Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Τι θρεπτικά συστατικά μας προσφέρει η ντομάτα

Αγαπημένο καλοκαιρινό λαχανικό, με καθημερινή παρουσία στο ελληνικό τραπέζι. Ο λόγος, για τη ντομάτα, ένα ιδιαίτερα θρεπτικό τρόφιμο, που μπορεί να εμπλουτίσει το διαιτολόγιό μας με άρωμα, γεύση και πολύτιμα συστατικά. Πιο συγκεκριμένα, η ντομάτα περιέχει φυτικές ίνες, που βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου και προάγουν το αίσθημα κορεσμού, βιταμίνη C, που ενισχύει την άμυνα του οργανισμού και κάλιο, το οποίο συμμετέχει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.


Παράλληλα, είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά συστατικά και ειδικότερα λυκοπένιο, το οποίο ανήκει στην κατηγορία των καροτενοειδών, ασκεί ισχυρή αντιοξειδωτική δράση κι έχει συσχετισθεί με μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαφόρων μορφών καρκίνου, και ειδικότερα καρκίνου του προστάτη. Ακόμη, το λυκοπένιο φαίνεται ότι παίζει και καρδιο-προστατευτικό ρόλο, εμποδίζοντας την οξείδωση της «κακής» χοληστερόλης. Μάλιστα, αξίζει να αναφερθεί πως η θερμική επεξεργασία αυξάνει τη βιοδιαθεσιμότητα του λυκοπενίου, με αποτέλεσμα η μαγειρεμένη ντομάτα και τα προϊόντα της να είναι ακόμη πιο πλούσια σε αυτό.

Τέλος, η ντομάτα αποτελεί πηγή β-καροτενίου, το οποίο μετατρέπεται στο σώμα σε βιταμίνη Α, που είναι απαραίτητη για τη λειτουργία του αμφιβληστροειδούς, καθώς και για το σχηματισμό της ροδοψίνης, που εμπλέκεται στη νυχτερινή όραση. Αναφορικά με το θερμιδικό της περιεχόμενο, μια μεγάλη ντομάτα αποδίδει περίπου 30 θερμίδες, γεγονός που την καθιστά ιδανική επιλογή για άτομα που προσέχουν ή προσπαθούν να ρυθμίσουν το σωματικό τους βάρος.

Tags
Back to top button