Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Ένα σημαντικό ερώτημα που απασχολεί θέλει δεν θέλει την Άγκυρα, είναι η στάση του κουρδικού στοιχείου σε περίπτωση θερμού ελληνοτουρκικού επεισοδίου με δεδομένο το προηγούμενο του 1996, (για το οποίο ελάχιστα έχουν ειπωθεί από τα ελληνικά ΜΜΕ), όταν τότε οι Κούρδοι είχαν ανακοινώσει ότι αν ξεσπούσε ελληνοτουρκικός πόλεμος θα χτυπούσαν σε όλη την τουρκική επικράτεια.
Γεγονός είναι πως απελπισμένοι οι Τούρκοι από την ήττα που υφίστανται από τους Κούρδους πολιτοφύλακες στην Εφρίν της βορειοδυτικής Συρίας, αποφασίζουν να εκτονώσουν την εσωτερική και υπαρξιακή τους κρίση σε μια ευθεία σύγκρουση με την Ελλάδα, τόσο στη θαλάσσια περιοχή των Ιμίων όσο και στην Κύπρο.
Γεγονός είναι επίσης ότι στην διεθνή ταξιαρχία που πολεμά τους Τούρκους στο Αφρίν, μετέχουν και Έλληνες και μάλιστα μια ελληνική σημαία σε φέρετρο μαχητή που έπεσε μαχόμενος τους Τούρκους έχει εξοργίσει την Άγκυρα.
Η προσοχή των Κούρδων τον τελευταίο καιρό έχει επικεντρωθεί στην απόκρουση της τουρκικής επίθεσης στο Αφρίν. Χιλιάδες Κούρδοι και από το Ιράκ και από την Τουρκία έχουν σπεύσει να πολεμήσουν τους Τούρκους. Το μίσος εναντίον του Ερντογάν και του τουρκικού καθεστώτος έχει τιναχτεί στα ύψη.
Παράλληλα υπάρχουν αναφορές στην ΜΙΤ ότι χιλιάδες Κούρδοι μαχητές είναι έτοιμοι στο εσωτερικό της Τουρκίας και ένα σινιάλο πολεμικής αναμέτρησης Ελλάδας Τουρκίας πολύ πιθανό θα δώσει το έναυσμα να χτυπήσουν με κάθε μέσο το καθεστώς.
Η συγκυρία είναι πολύ εκρηκτική καθώς αυτές τι μέρες πλησιάζουμε στη επέτειο της σύλληψης και απαγωγής του Αμπντουλάχ Οτσαλάν, μια σελίδα ντροπής για την σύγχρονη ελληνική ιστορία.
Το γεγονός αυτό τη ελληνική υπαιτιότητα, είχε ψυχράνει τότε τις σχέσεις της Ελλάδας με τους Κούρδους
Σήμερα μετά από 19 χρόνια, τα δεδομένα έχουν αλλάξει και αν τελικά ο Ερντογάν προχωρήσει σε σχεδιασμένη θερμή πρόκληση προς την ελληνική πλευρά, τότε είναι σχεδόν αδύνατο οι Κούρδοι να μην εκμεταλλευτούν την ευκαιρία να χτυπήσουν στο εσωτερικό της Τουρκίας.
Αλώστε το ΡΚΚ έχει αρχίσει και ξανά δραστηριοποιείται με τα γεγονότα της Συρίας και μάλιστα σε μια πολύ ευρεία έκταση πλην της νοτιοανατολικής Τουρκίας, προς τον Πόντο και την τουρκική Μεσόγειο. Να μην ξεχνάμε πως η Κωνσταντινούπολη έχει περί τα 3,5 εκατομμύρια κουρδικό πληθυσμό και ότι μπορεί να σημαίνει αυτό
Ίδωμεν!
ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος