Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Τι συμβαίνει στο σώμα σας όταν τρώτε παντζάρια

Τα αγαπάμε για τη γλυκιά και γήινη γεύση τους, ωστόσο τα παντζάρια είναι ένα από τα πιο ωφέλιμα λαχανικά για την υγεία μας. Διαβάστε τους (τουλάχιστον) 4 καλούς λόγους που έχετε για να τα τρώτε συχνά.


Βελτιώνουν την αρτηριακή πίεση
Τα παντζάρια είναι πλούσια σε νιτρώδη, τα οποία μετατρέπει το σώμα σε μονοξείδιο του αζώτου, ένα συστατικό που χαλαρώνει και διαστέλλει τις φλέβες διευκολύνοντας την κυκλοφορία του αίματος. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Hypertension βρήκε πως οι άνθρωποι που ήπιαν χυμό παντζαριού είχαν κατά μία μονάδα (10 mmHg) χαμηλότερη αρτηριακή πίεση και χαμηλότερη ταχύτητα σχηματισμού θρόμβων στο αίμα τρεις ώρες μετά συγκριτικά με εκείνους που ήπιαν νερό.

Μπορεί να μειωθεί ο κίνδυνος για καρδιαγγειακά νοσήματα
Τα παντζάρια είναι πλούσια σε ένα φυτικό αλκαλοειδές, τη βεταΐνη, καθώς και σε φολικό οξύ, τα οποία συνδυαστικά μειώνουν τα επίπεδα της ομοκυστεΐνης στο αίμα. Γιατί μας αρέσει αυτό; Επειδή τα υψηλά της επίπεδα αυξάνουν τον κίνδυνο φθοράς στις αρτηρίες και καρδιοπάθειας.

Ο εγκέφαλός σας λειτουργεί καλύτερα
Το μονοξείδιο του αζώτου διαστέλλει τις φλέβες και βελτιώνει τη ροή του αίματος όχι μόνο προς την καρδιά αλλά και στον εγκέφαλο, κατάσταση που με τη σειρά της οδηγεί σε καλύτερη εγκεφαλική λειτουργία. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό όσο μεγαλώνουμε καθώς έρευνες επισημαίνουν πως με το πέρασμα του χρόνου μειώνεται η ικανότητα του οργανισμού να παράγει μονοξείδιο του αζώτου όπως και η δράση των εγκεφαλικών νευρώνων.

Σε μικρή μελέτη του 2010, 14 άντρες και γυναίκες με μέσο όρο ηλικίας τα 74 χρόνια που ακολούθησαν για δύο ημέρες διατροφή πλούσια σε μονοξείδιο του αζώτου, είχαν βελτιωμένη ροή αίματος στον εμπρόσθιο λοβό του εγκεφάλου τους. Η περιοχή αυτή σχετίζεται με τις λειτουργικές δεξιότητες όπως η συγκέντρωση, η οργάνωση και η προσοχή στις λεπτομέρειες.


Διευκολύνεται το έργο το συκωτιού σας
Το συκώτι αναλαμβάνει το απαιτητικό έργο του καθαρισμού του αίματος και της αποτοξίνωσης του σώματος. Μία μερίδα παντζάρια την ημέρα μπορεί να διευκολύνει το έργο του. Έρευνα δείχνει πως η βεταΐνη, ένα αμινοξύ που βρίσκεται στα παντζάρια (όπως και στο σπανάκι και το κινόα) μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη και τη μείωση της συσσώρευσης λίπους στο συκώτι. Επιπλέον, έρευνα σε ανθρώπους με διαβήτη δείχνει πως η βεταΐνη βελτιώνει τη λειτουργία του συκωτιού και μειώνει το μέγεθός του ενώ ελαττώνει ελαφρά τη χοληστερόλη.

Tags
Back to top button